Через падіння з електросамокатів та велосипедів Закарпатська обласна дитяча лікарня заповнена травмованими дітьми (ФОТО, ВІДЕО)

2411 14

Переломи кінцівок, травми черепа та інвалідність - це наслідки необережного катання дітей. Щодоби в травмпункт Закарпатської обласної дитячої лікарні потрапляє до 20-ти пацієнтів.

Найчастіше діти травмуються, впавши з велосипедів, самокатів електросамокатів або мопедів, розповідають у лікарні. Статистика цього літа приголомшлива: майже півтори тисячі травмованих дітей. Ще кілька років тому, такої кількості не було за весь рік. І якщо одним щастить відбутися незначними забоями або подряпинами, інші опиняються на операційному столі та навіть у реанімації.

Дивись відео Mukachevo.net ☝️
Дивись відео Mukachevo.net ☝️
"Найважча травма, яка у нас була - це травматичний відрив стопи. Хлопець 17-ти років упав з мотоцикла, вдарився об бордюр і стопу відірвало. Також недавно у нас дитина в реанімації пролежала два тижні із важкою черепно-мозковою травмою. Бувають переломи стегон, відкриті переломи гомілок. Це важкі травми, що потребують тривалого лікування й іноді призводять до інвалідності" - розповідає Mukachevo.net завідувач ортопедо-травматологічного відділення Закарпатської обласної дитячої лікарні Юрій Дем'ян.

В одній з палат на операцію очікує 14-ти річний Денис. Хлопець розповідає, як опинився у лікарні. Мовляв, разом з друзями катався на велосипеді у лісі. Та коли набрав чималу швидкість, відмовили гальма.

"Ми розігналися, дорога була дуже погана... каміння і так далі. В мене гальма злетіли і я не знав, що робити. Там були дві дороги і посередині дерево. Я в нього врізався і зламав ліве бедро" - розповідає хлопець.

Статистика зростає, припускають у лікарні, через збільшення кількості дітей на території Закарпаття, зокрема тих, що опинилися тут через війну. А також через появу в містах електросамокатів до яких діти мають вільний доступ.

"Де їм кататися на електросамокатах? У нас немає велосипедних доріжок. Перевантажений центр міста, а найбільше діти катаються саме по центру, по тротуарах, по пішохідних переходах. Хочеться наголосити батькам, якщо вони забезпечили дітей цими видами транспорту: самокатами, велосипедами, мопедами, то вони повинні думати і про техніку безпеки. У дитини повинна бути захищена голова шоломом, повинні бути наколінники та підлокітники. А також їй необхідно пояснити елементарні правила дорожнього руху. Щоправда, я думаю що це упущення не тільки батьків, а й шкіл та садочків. Дітей повинні вчити, як користуватися травмонебезпечними засобами. Бо ці всі засоби травмонебезпечні" - розповідає завідувач ортопедо-травматологічного відділення Закарпатської обласної дитячої лікарні Юрій Дем'ян.

Проблема ще й у тому, що правила руху для електросамокатів досі законодавчо не врегульовані. Не визначено, хто має право користуватися цим транспортним засобом, де можна або заборонено кататися.

"Немає у правилах дорожнього руху поняття з скількох років керманич має право керувати цим транспортним засобом. Права і обов'язки керматича також не визначені законодавством. Низка законопроектів на розгляді щодо цього. Є лише загальні рекомендації, як керувати електросамокатом: рухатися якомога правіше по проїжджій частині, їхати у світловідбиваючих жилетах із шоломом. Також заборонено керувати ним в стані алкогольного або наркотичного сп'яніння" - розповідає працівник управління патрульної поліції Закарпаття - Федір Дорош.

Проте притягнути користувача електросамоката до відповідальності за наїзд на пішохода чи створення аварійної ситуації все ж можна, кажуть у поліції.

"Якщо керманич транспортного засобу вчинив кримінальну відповідальність, наприклад, дорожньо-транспортну пригоду, де є від середньої тяжкості тілесне ушкодження, то він несе криманільну відповідальність. Де є пошкодження майна - він повинен відшкодувати завдані збитки. Адміністративна відповідальність настає з 16-ти до 18-ти років. З 18-ти років - вже кримінальна відповідальність. До 16-ти років відповідальність за дітей несуть батьки" - каже працівник управління патрульної поліції Закарпаття - Федір Дорош.

Тим часом, в Закарпатській обласній дитячій лікарні переконані, навести лад в трафіку персонального електротранспорту необхідно чим швидше. Кількість травм у дітей різного віку зашкалює, через що медики працюють з перевантаженням. Не рідко, доводиться виконувати кілька операцій одночасно.

"Ми обласна лікарня і готові надати повний спектр медичної допомоги. У нас є нейрохірург, якщо необхідно зробити термінову операцію на черепі при складній травмі. Кожен травматолог готовий надати допомогу при відкритих переломах. Тобто, ми готові, але через те, що ці випадки збільшились, інколи ресурсу просто не вистачає. Коли майже одночасно привозять багато дітей з політравмами, доводиться працювати з перевантаженням" - стверджує завідувач ортопедо-травматологічного відділення Закарпатської обласної дитячої лікарні Юрій Дем'ян.

Зазначимо, днями в Ужгородській міській раді провели нараду із представниками компаній, які надають послуги із прокату електросамокатів в Ужгороді – «Вolt», «Jet» та «Vevi», на якій було запропоновано обмежити швидкість руху електросамокатів у місті до 20 кілометрів на годину, а в пішохідних зонах, зокрема на вулиці Корзо, вулиці Августина Волошина на відрізку від площі Корятовича до вулиці Капітульної, у сквері Євгена Фенцика, на набережній Незалежності, на площі Театральній та у пасажі, — до 10 кілометрів на годину.

Коментарі

Ф
Фіцо

А може то природний відбір відбувається саме так?

Ч
Чікі

Винуваті канєшно же самокати, а не цураві дороги де і на машині не рідко мош колесо лишити

Читайте також