Чи можливе вилучення криптовалюти у користувачів WhiteBIT після вступу ЗУ "Про віртуальні активи"

21
0

У вересні Верховна Рада України у другому читанні прийняла закон “Про віртуальні активи”.

Попри те, що наразі він — на стадії доопрацювання через необхідність внесення змін згідно з коментарями президента Володимира Зеленського, українська біржа криптовалютпояснює, за яких умов можлива експропріація криптовалюти.

Через що може чи не може відбуватися вилучення

Експропріація — це примусове вилучення майна уповноваженими органами. Згідно з законом, віртуальні активи було визначено нематеріальним благом. Тож виходячи з логіки та загальних принципів Цивільного права, вилучення будь-якого віртуального активу може здійснюватися за рішенням суду або на підставі закону.

Документом, який прийняли парламентарі, затверджуються порядки стосовно забезпечених і незабезпечених віртуальних активів.

  1. Незабезпеченими є криптовалюти типу біткоїну, ефіру. Вони не посвідчують майнових прав.
  2. Забезпеченими, навпаки, є ті, що майнові права посвідчують. Такий цифровий запис фактично має бути забезпечено грошима, майном, цінними паперами тощо.

Разом із тим, у документі не прописані механізми експропріації. Тож як саме та чи буде це працювати — поки що незрозуміло.

У статті 8, п. 1-2, уточнюються обмеження щодо правочинів з відчуження віртуальних активів. Зазначається, що навіть у випадку, якщо забезпечений ВА забезпечено об’єктом цивільних прав, який перебуває під обтяженням чи вилучено з цивільного обороту, відчуження такого ВА не дозволяється.

Тож пам’ятка: правовідносини стосовно віртуальних активів, за логікою речей, будуть регулюватися Цивільним кодексом України.

Як забезпечується недоторканість криптовалюти

Плюсами прийняття цього закону є два моменти: по-перше, для юридичних осіб це можливість оперувати з криптовалютою. По-друге, усі користувачі будуть надійно захищені законом.

Втім, задля того, щоб інвестор мав змогу звернутися до суду з приводу порушень своїх прав, зі свого боку він теж має дотримуватися низки правил. А саме декларувати доходи від операцій з криптовалютами та сплачувати податки (поки що мова про 18% від власне доходів та 1,5% військового збору).

Додамо, що виключення для сплати податків є. Так, у рамках акції, яку lifecell проводить разом із WhiteBIT, користувачі можуть отримати фізичні призи у вигляді макбуків, айфонів тщо. У цьому випадку біржа сплачує податки самостійно.

У інших випадках – після виводу грошей з біржі на банківський рахунок податок треба сплатити.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також