Чи з’явиться на Закарпатті лабораторія з виявлення вірусу пташиного грипу?

8
0

Навесні існує велика ймовірність появи пташиного грипу в Україні у зв`язку із сезонним перельотом диких птахів

Моніторинг ситуації щодо поширення пташиного грипу на території України ведеться постійно, базові лабораторії з виявлення вірусу діють у Києві, Одесі, Сімферополі та Львові, а протягом місяця їх буде розгорнуто ще десять. Про це заявив на прес-конференції перший заступник міністра охорони здоров`я, головний державний санітарний лікар України Сергій Бережнов, повідомляє Укрінформ.

Наголошувалося, що в нашій країні не зареєстровано випадків захворювання людей на пташиний грип. Проте з огляду на безпосередню близькість нашої країни до уражених територій розроблено і впроваджено цілу низку заходів щодо мінімізації можливих медичних та соціальних наслідків спалаху захворювання.

С.Бережнов повідомив, що сьогодні масові щеплення птиці не проводяться, а "йде обмежене застосування, так би мовити, клінічні випробування вакцини".

Вживання м`яса прищепленої від пташиного грипу птиці не становить загрози для людей і не спричинить якихось змін у стані їхнього здоров`я або захворювання, бо вакцина виготовлена не з живого збудника.

Міністерство охорони здоров`я закликає населення утримувати господарську свійську птицю в закритих приміщеннях для профілактики пташиного грипу.

Проте навесні існує велика ймовірність появи пташиного грипу в Україні у зв`язку із сезонним перельотом диких птахів.

МОЗ рекомендує встановити у господарських подвір`ях тріскачки для відлякування пернатих.

Також рекомендується двічі-тричі на тиждень обробляти пташники 3-відсотковим гарячим розчином каустичної соди або 3-відсотковим розчином хлораміну. Після дезінфекції гнізда необхідно відбілити гашеним вапном.

Для профілактики пташиного грипу у людини необхідно вживати продукти птахівництва тільки після термічної обробки: м`ясо не менш ніж 30 хвилин, яйця щонайменше 10 хвилин.

Рівні захворювання на грип та гострі респіраторні інфекції серед населення перевищують епідемічні порогові значення у Закарпатській, Рівненській, Черкаській областях та у Києві, повідомив Сергій Бережнов.

За його словами, інші області країни, якщо виходити із загальної кількості населення, епідпорогу ще не переступили, але серед окремих контингентів, а саме дітей 7-14 років, локальні спалахи захворювання спостерігаються в багатьох регіонах України. "Протягом поточного тижня очікується подальше зростання захворюваності, але динаміка цього процесу схожа на ситуацію в 2002-2003 році і надзвичайних ситуацій не прогнозують", - сказав головний державний санітарний лікар України С.Бережнов.

"Закарпаття Онлайн" - "Урядовий кур`єр"

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також