Cьогодні - Всесвітній день сну

16
0

Завідуюча кафедрою психіатрії, загальної та медичної психології Дніпропетровської державної медичної академії, обласної психотерапевт Ірина Спіріна розповіла як боротися з безсонням.

«Сон - одна з важливих складових здоров'я, це особливий фізіологічний стан організму людини, який настає самовільно через певний час і частково або повністю припиняє роботу свідомості. 

Безсоння - це складність засинання, багаторазові переривання сну, зменшення загальної кількості годин сну або відсутність після нього відчуття відпочинку. У здорових людей безсоння може з'являтися після фізичного або розумового перенапруження, перевтоми, сильних переживань і т.пр. За статистикою, половина жителів планети хоч раз у своєму житті відчували проблеми зі сном, 30-50% населення мають ті чи інші його порушення, 13% страждають хронічним безсонням », - сказала вона. 

За словами Ірини Спіріної, безсоння - це симптом, а не окремий діагноз або захворювання. «Існує більше 90 захворювань, при яких визначаються порушення сну. Безсоння зустрічається при деяких психічних, серцево-судинних захворюваннях, нейроінфекціях, а також при пошкодженнях центрів головного мозку, які регулюють правильний сон. Неякісний сон є кроком до майбутніх інсультів, інфарктів, гіпертонії та інших захворювань. Методи лікування безсоння включають зміни поведінки та способу життя, лише іноді, медичні препарати. Снодійні препарати - це не метод лікування хронічного безсоння, і їх не можна приймати довготривало, особливо літнім людям, тому що може розвинутися залежність від них », - сказала вона.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також