День чанґо у Берегові: танці, співи і дегустація вина з Румунії (ФОТО, ВІДЕО)

17
5

23 квітня у Берегові відбувся День культури румунських угорців чанґо з танцями, співами та дегустацією вина.

Захід пройшов у парафії римо-католицької церкви. Тут відбулася презентація книги дослідниці д-ра Ністор Тінки, в якій вона розповідає про життя, традиції та походження цієї етнічної групи румунських угорців. А також кулінарна презентація - пригощали голубцями у виноградних листях, та дегустація вин з провінції Молдова під керівництвом місцевого винороба Лоранда Хейта.

Гості з Румунії у традиційному одязі співали народні пісні, а також провели для всіх охочих танцювальний майстер-клас.

Чанґо - одна з найменш вивчених етнографічних груп, що складають угорську національну меншість на території сучасної Румунії. Від Угорського королівства чанґо відокремилися після монгольської навали в XIII столітті. Мешкають переважно в румунській провінції Молдова, у гірських і передгірних районах східних Карпат.

Точна чисельність чанґо також невідома, однак на думку деяких дослідників може сягати 250 тис. чоловік. Як і румунські секеі, чанґо за віросповіданням - римо-католики та греко-католики. За даними ПАРЄ, нині діалектом чанґо розмовляють 60-70 тисяч осіб. Однак наразі вони сильно зрумунізовані, більшість перейшли на румунську мову, або говорять на суміші древньоугорської і румунської мов.

Чанґо вважають себе окремим народом, утім офіційна влада Румунії вважає інакше і не підтримує введення освіти на мові чанґо, незважаючи на тиск з боку ЄС. Тому офіційної або літературної мови у чанґо немає - існують тільки діалекти.

Коментарі

В
Вова

а при чому тут чиновники?

ДВ
до всіх поцРеОТІВ

уже потихи свою риторику собі запих@йте в дупло..близкий тот час,коли вас будуть на куски рвати,майД@УНИ ч@ртові...будуть вам вінки плести з ялиці,фрас би вам бов усім

L
lyosa

oxana,idi voyuy za poroha!

О
Оксана

Підтримую Юрка.Ми із дітьми сітки плели Воїнам малювали обереги.Неможна забувати що коїться у державі.А це якби і не Україна.Ганьба "чиновникам"Берегівським.

L
lyosa

yurko ti baran rohatiy!!

Читайте також