День усиновлення

6
0

відзначатимуть щорічно 30 вересня

      Минулого тижня в Києві відбувся Всеукраїнський форум усиновлювачів. Головна мета заходу - підбиття підсумків цьогорічної роботи влади у сфері національного усиновлення та окреслення головних завдань на наступний рік. Участь у форумі взяв Президент України Віктор Ющенко. 

       Оцінюючи результати роботи з усиновлення, проведеної у 2008 році, Президент назвав найбільш значимим досягненням привернення суспільної уваги до проблем дітей і особливо дітей без опіки. Віктор Ющенко констатував, що в українському суспільстві формується нова культура усиновлення, ставлення до цієї теми змінюється, хоча ще донедавна вона замовчувалася. Підтвердженням цьому є дані опитувань, які свідчать, що в Україні майже кожна п`ята сім`я готова обмірковувати можливість усиновлення дитини. Зі свого боку, запевнив Віктор Ющенко, як Президент  постійно дбатиме про захист прав українських дітей і послідовно підтримуватиме всі корисні ініціативи у цій справі. Він нагадав, що 2005 року, коли щойно розпочиналася реформа, в сімейних будинках виховувалося всього 1313 дітей, у 2006 році - 1302 дитини, у 2007 році - 2154 дитини. За 10 місяців 2008 року - 2049 дітей. Таким чином, вдалося створити новий соціальний інститут, який може захистити дитину і допомагає виховати її не в інтернаті, а в родині. Президент нагадав, що на сьогодні кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, становить понад 103 тисячі, з яких 31 тисяча дітей має всі правові підстави для усиновлення. На жаль, досі переважна більшість таких дітей продовжує виховуватися в дитячих будинках та інтернатах. 

       Говорячи про проблеми у цій сфері, Глава держави назвав усиновлення дітей старшого віку: серед дітей, усиновлених українцями, здебільшого діти до п`яти років. Відтак, діти залишаються поза увагою потенційних усиновлювачів. Президент зауважив, що необхідно створити умови, аби вони знайшли родину якщо не усиновителів, то прийомну сім`ю або дитячий сімейний будинок. Гарант висловив переконання, що і ця проблема буде вирішена спільними зусиллями влади та суспільства. 

         Президент повідомив, що підтримав ініціативу громадськості та Міністерства сім`ї, молоді та спорту і своїм указом оголосив в Україні День усиновлення 30 вересня, коли весь християнський світ відзначає свято Віри, Надії, Любові та їхньої Матері Софії.

 

     Довідково

    Щодо нашої області, то в в Рік національного усиновлення в області створено 4 дитячі будинки сімейного типу та 9 прийомних сімей. Загалом же в Закарпатті вже створено 28 дитячих будинків сімейного типу і 31 прийомна сім’я. За цим показником область  у лідерах у державі, – повідомила начальник служби у справах дітей облдержадміністрації, учасник Всеукраїнського форуму усиновлювачів Світлана Якімеліна. На Закарпатті із 1915 сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 1584 дитини, або ж 83 відсотки влаштовані до сімейних форм виховання. На повному державному утриманні – 16 відсотків дітей цієї категорії. У 2009 році в області планується відкрити ще три дитбудинки та 15 прийомних сімей.  

     Одночасно цьогоріч в області активізувався і процес усиновлення дітей. За дев’ять місяців   усиновлено 47 дітей. 

      Начальник служби у справах дітей твердить, що держава продовжує створювати сприятливі умови для прийомних батьків. 

      – Для стимулювання усиновлення Глава держави подав до парламенту законопроект, згідно з яким на усиновлену дитину, незалежно від її віку, надаватиметься одноразова допомога у розмірі як при народженні дитини - 12240 гривень. Законопроект був підтриманий у парламенті. Закон набуває чинності з 1 січня 2009 року.      На це планується  наступного року виділити 24 мільйони гривень. Цього ж року було прийнято також не менш важливий Закон «Про державну допомогу сім`ям з дітьми». Відтепер допомога на дітей, які виховуються під опікою, збільшується до двох прожиткових мінімумів, – каже Світлана Якімеліна. 

  – 2008 рік, як Рік національного усиновлення, приніс низку позитивних змін, зокрема зросла увага держави до вирішення проблем у цій сфері. Люди, які прийняли рішення усиновити дітей, отримали від Президента країни однозначну підтримку. Якщо ж у нас зростатиме кількість усиновлень, то це свідчитиме лише про одне – ми навчилися захищати своїх дітей і думаємо про майбутнє країни, – переконана Світлана Якімеліна, повідомили в управлінні інформації та зв’язків із громадськістю облдержадміністрації. 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також