Депутат радянський і український: знайди 10 розбіжностей

10
1

депутатові Верховної Ради Радянського Cоюзу закарпатцю Юрію Пітрі виповнюється 94 роки

27 років, 6 скликань поспіль депутатом Верховної Ради Радянського Cоюзу був закарпатець Юрій Пітра. Нині йому виповнюється 94 роки.



Син показує альбоми й 6 томів з іменами народних обранців радянської Верховної Ради. В кожному є фото Юрія Юрієвича. Він пройшов усі етапи депутатства - від сільського, районного до всесоюзного.



Коли порівнює дві Верховні Ради, то зважає на поведінку обранців. Як засідали півтори тисячі радянських депутатів, у залі була суцільна тиша, газет не читали, а про прогулянки поміж кріслами годі було й думати.



Юрій Пітра, двічі Герой Радянського Союзу: «Ти слухай, що виступають, що говорять. А підеш домів, у кімнату - читай газету там, підеш у ресторан - їсти там можеш, читати. Но в залі – ні. У нас не читалося ні газет, не йшов один од другого говорити, нє, нє».



Дві сесії на рік, що тривали по 3-4 дні. Затримка в столиці могла коштувати депутатського крісла.



Юрій Пітра, двічі Герой Радянського Союзу: «Ти веди перед, ти показуй, як робити, ну, і на сесії не можна було більше бути. Сесія була два дні. Закінчилася - давали сутки. І через сутки з гостиниці виганяли додому робити».



Зарплат за радянське депутатство не давали. Гроші отримував за місцем роботи. Юрій Пітра був ланковим, вирощував кукурудзу, в колгоспі отримував 80 рублів. Те, що був народним обранцем, допомагало у розв’язанні сільських та обласних проблем.



Завдяки Юрію Юрієвичу в рідному селі збудували школу, дитсадки, сільраду та автошляхи.



Петро Пітра, син Юрія Пітри: «Прийом проводимо безпосередньо дома або на полі в любий час, як кажуть, в любу годину. І коли писав він, все відповідь була позитивна».



Юрій Юрієвич народився 1914 року. За його життя Закарпаття належало 5 державам. Каже: завжди жили краще ті, хто працював.



Юрій Пітра, двічі Герой Радянського Союзу: «Без роботи нічого не буде. Яка би держава не була. Держава - це люди, як люди ся змагають, так ся й мають».



За досягнення у вирощуванні кукурудзи Юрію Пітрі ще за життя встановили пам’ятне погруддя. Іншої вигоди не має. Радянське депутатство в Україні навіть при нарахуванні пенсії не враховується.




Коментарі

І
Ігор

А тих селах, де не було Пітри нема ні шкіл ні дитсадків ні доріг.

Читайте також