Державний архів Закарпаття відзначив своє 70-річчя (ФОТО)

6
1

Працівники Державного архіву Закарпатської області (ДАЗО) урочисто відзначили 70-річчя установи. З нагоди свята виготовили спеціальний торт та запросили на урочистості колектив Закарпатського народного хору. І, звісно, зробили фото на пам'ять.

Історична довідка. 6 листопада 1945 року Народна Рада Закарпатської України прийняла постанову про створення в Ужгороді Центрального історичного архіву, який започаткував в області створення централізованої державної архівної системи.

У зв`язку із утворенням у 1946 році Закарпатської області у складі УРСР Центральний державний архів Закарпатської України був реорганізований в Закарпатський обласний державний архів з філіалом у м. Мукачеве.

Назва архіву в залежності від його підпорядкування, функцій і завдань декілька разів змінювалась. Сучасна назва – Державний архів Закарпатської області.

Станом на початок 2015 року в архіві зберігається 1 375 742 справи, документи яких охоплюють історичні епохи від раннього середньовіччя до початку 90-х років ХХ ст. Найдавніший оригінальний документ датований 1391 роком. За період з XV до XVI століття збереглася незначна кількість документів. Значно більше документів збереглося починаючи з XVIІ століття. Вони мають неоціниме значення для вивчення історії Карпатського краю та країн Центральної і Східної Європи.

Сьогодні Державний архів Закарпатської області – це скарбниця унікальних документів, зміст яких розкриває чимало сторінок з історії Угорщини, Чехії, Словаччини, Румунії, Польщі, Австрії, Німеччини, Сербії, Росії та інших європейських країн. Зібрані в архіві документи висвітлюють історію Закарпатської України часів її входження до складу Австро-Угорщини (XIV ст. – 1919 р.), Чехословаччини (1919 – 1938 рр.), а також окупацію краю Угорщиною (1939 – 1944 рр.), історію утворення та возз`єднання Закарпатської України з УРСР.

Різнобарвною є мова документів. До початку XVIІ століття більшість із них написана латинською, хоча є документи на угорській та німецькій мовах. З 30-40-х років ХІХ століття основна їх частина написана на угорській мові, але чимало є їх також на русинській мові. У 20-30-х роках ХХ століття документи написані на чеській, словацькій, частково на русинській, російській, українській, німецькій мовах, а з давнішої доби трапляються на старослов’янській, румунській та мові ідіш.

Надані архівні довідки та копії документів сприяють забезпеченню прав громадян, гарантують соціальний захист, надають можливість їм оформлювати пенсії, переглядати її розмір, отримувати компенсаційні виплати, користуватися різноманітними пільгами. Архівом приділяється велика увага виконанню запитів юридичних осіб та громадян, спрямованих на забезпечення їх прав та законних інтересів. Щороку працівниками архіву виконується понад чотири тисячі запитів юридичних та фізичних осіб.

"З нагоди 70-річчя утворення Державного архіву Закарпатської області щиросердечно вітаємо всіх працівників держархіву та архівних установ Закарпаття з ювілеєм. Дякуємо Вам за вашу копітку та вкрай потрібну справу, яку Ви повсякденно виконуєте по збереженню пам’яток історії нашого краю, формуванню, зберіганню та використанню Національного архівного фонду України", - так привітало працйівників керівництво держархіву.

Фонди архіву нині розташовані в Ужгороді та Берегові. Архівом Закарпатської області керує Михайло Місюк. Заступник директора, головний зберігач фондів у філіалі ДАЗО у м. Берегово - Олена Куташі.

Мukachevo.net, Фото Facebook

Коментарі

В
Василь

Як інтересно написано: окупація краю Угорщиною і возз'єднання з УРСР. Все поставлено горі ногами.

Читайте також