Діяльність віртуальна - кримінал справжній

7
0

історія однієї махінації

Приватне підприємство `Чорне і біле` (умовно назвемо його так) розпочало свою діяльність кілька років тому і мало намір випускати  друковану продукцію. Та плани  так і залишилися лише планами. За невеликий період у ПП  почали творитися  дивні речі, котрі згодом привернули увагу правоохоронців.

Торік за  якихось кілька місяців  фірма чомусь змінила трьох директорів. Спочатку керівником ПП `Чорне і біле` був місцевий підприємець. Та всього... за чотири дні його змінив молодик з Київщини, котрий обіймав цю посаду аж... два місяці. Далі  фірму очолила  дама з Івано-Франківщини. Не менш дивні справи стали творитися з наймом приміщення. Річ у тім, що юридично фірмачі винаймали квартиру  у будинку на одній з вулиць Ужгорода. Звісно, для цього потрібно було складати договір найму. Однак, як незабаром показала перевірка, термін найму помешкання, котрий був укладений ще першим власником ПП, закінчився... наприкінці  2004 року і більше не укладався. До того ж,  власників квартири ніхто не ставив до відома, що за їхньою адресою зареєстровано підприємство. Тож  працівники управління державної служби боротьби з економічною злочинністю УМВС, коли здійснювали оперативні заходи, цілком закономірно поставили під сумнів законність існування приватного підприємства `Чорне і біле`. Оперативники інтуїтивно відчули, що тут явно попахує  криміналом. І не помилилися.

Зміна власників та відсутність справжньої адреси виявилася лише квіточками у діянні горе-підприємців. Певніше за все, спритники розраховували, що їхня невелика фірма не викликатиме у правоохоронців зацікавленості. Та й кому захочеться довго і ретельно копатися в численних паперах, перевіряти чимало `дріб`язку`, витрачаючи час.

Під час  подальшої перевірки  у поле зору працівників УДСБЕЗ УМВС потрапив  досить таки цікавий документ, котрий стосувався `нарахування суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість в рахунок зменшення податкових зобов`язань з ПДВ наступних податкових періодів за березень-квітень 2007р.` та ксерокопію податкового повідомлення-рішення про `завищення ПП` Чорне і біле` суми бюджетного відшкодування за період березень-квітень 2007 року в розмірі близько п’яти  мільйонів гривень`. Саме ці факти `убезівці` й вирішили перевірити ретельніше.

За деякими даними, на початку 2007 року ПП придбало два прості векселі від одного товариства `Пролетар` (назвемо його так) зі сходу України номінальною вартістю 40 мільйонів кожний. Це підтверджувалося й відповідними складеними актами. Здавалося, усе гаразд і справа в ажурі. Та під час подальшої перевірки з`ясувалося:  підтверджуючих документів з операції щодо придбання векселів у `Чорне і біле`  немає. Складання векселів датувалася 2001 роком. Однак під час проведення оперативних заходів було   встановлено  цікавий факт: свідоцтво платника податку в `Пролетаря` було анульоване у тому ж таки...  2001 році. Далі більше. Спритники проводили операції щодо купівлі та продажу цінних паперів (простих векселів), не маючи оборотних активів, оскільки обсяг оподатковуваних  операцій згідно  з поданими  до податківців декларацій  щодо ПДВ за січень 2006 року сягнув  понад мільйон гривень, а загальна вартість придбаних векселів становила 80 мільйонів грн. Звідки взялися інші віртуальні гроші, історія про це поки що замовчує.  Виявилося: ділки страждають на склероз, бо як інакше пояснити той факт, що вони чомусь `забули` про те, що діяльність підприємства на ринку цінних паперів не передбачена статутом підприємства, а також у нього  відсутня ліцензія на купівлю або продаж цінних паперів. Це,  звісно, викликає сумнів у справжності та законності проведених операцій (махінацій). Досить віртуальними виявилися і посередники, через яких нібито ПП `Чорне і біле` здійснювало взаєморозрахунки. Хоча посередники на паперах і здійснили продаж двох простих мільйонних векселів на підставі договору куплі-продажу, однак в першого посередника свідоцтво платника ПДВ анульовано ще у 2004 році, а в другого у 2005 на підставі наданих декларацій на відсутність постачань. До слова, посередник, щоб замести сліди, також двічі змінював свою юридичну адресу.

За деякими документами, ПП `Чорне і біле` придбало на сході України від одного ТОВ 560 тисяч тонн гранульованого шлаку від марганцевих феросплавів (і для чого ці шлаки ПП?) на загальну суму понад 33 мільйони грн. Тут з подиву і сам Коперфілд розвів би  руками. Якщо він міг, скажімо, сховати лише вагон, то спритники з ПП одним розчерком пера змогли приховати понад півмільйона тонн шлаку. Адже за представленими документами місце зберігання шлаку, рух коштів та подальший рух простого векселя на суму 40 мільйонів встановити так і не вдалося.

Як зясували  оперативники, всі підприємства зі сходу України, з якими нібито мали оборудки фірмачі, виявилися віртуальними. Інші, офіційно зареєстровані чинні фірми, які фігурували в документах у ПП, насправді жодних взаєморозрахунків та фінансових операцій з `Чорне і біле` не мали.

Словом, працівники УДСБЕЗ УМВС за фактом замаху на розкрадання грошових коштів з державного бюджету в особливо великих розмірах, які скоїли службові особи ПП `Чорне і біле`, порушили кримінальну справу. Наразі розпочато слідство, котре повинно пролити світло на всі діяння спритників. Остаточний вердикт щодо кримінальних діянь ПП винесе Феміда.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також