Дітям Міжгірщини розповідали про цінність сім'ї

14
0

Ми живемо в світі, однією з характерних ознак якого є насильство. Нині Україна потерпає від жорсткої економічної кризи, перехідний період якої характеризується зростанням злочинності. На такому фоні актуальною є проблема насильства в сім’ї.

За даними Центру соціологічних досліджень НАН України майже 7 процентів жінок потерпають від різних форм приниження і знущання в родині. Це відображається на дітях, які або безпосередньо самі від нього страждають, або переймають “соціальну естафету” насильницьких дій. До 60 відсотків батьків систематично виявляють агресивне ставлення до своїх дітей, у 17 процентів таких батьків агресивність характеризується особливою грубістю. Таким чином, домашнє насильство вже стало національною ганьбою. Поняття “сім’я” у нас, звичайно, асоціюється з безпекою і захистом, із місцем, де можна знайти відпочинок і порозуміння. Проте дедалі частіше дізнаємося про існування сімей, у яких люди живуть, ніби “в зоні військових дій”. Страждають від цього слабкі, незахищені. І перш за все діти.

Зрозуміло, що демократична держава вимагає демократичного ставлення до дітей не лише в освітніх закладах, але й удома. Це питання нині активно вивчається й обговорюється психологами та педагогічною громадськістю. Міністерство освіти і науки України також стурбоване зазначеною проблемою. На профілактику жорстокості та всіх форм насильства над дітьми спрямований наказ Міністерства освіти і науки України (№ 59 від 1.ІІ.2010 р.) “Про вжиття заходів щодо запобігання насильству над дітьми”, у якому констатується, що 6 відсотків випадків насильства над дітьми чинять саме батьки.

Ситуації, пов’язані із насильством та жорстокістю, передбачають співпрацю із правоохоронними органами. Нещодавно відбулася зустріч учнів Пилипецької ЗОШ І-ІІІ ст. з працівниками міліції та членами комісії у справах дітей РДА. З учнями 5-8 класів розмову про рівноправність у суспільстві та Конвенцію про права дитини вели головний спеціаліст служби у справах дітей Ірина Павлович, провідний спеціаліст центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Людмила Пойда. Перед старшокласниками виступили начальник служби у справах дітей РДА Андрій Томаш і старший опер-уповноважений групи кримінальної міліції у справах дітей РВ УМВС України, старший лейтенант міліції Сергій Іванко. Учні подивились фільм “Скажи наркотикам — ні!”.

Підсумовуючи зустріч, Андрій Томаш відмітив, що не за горами час, коли учні закінчать школу і підуть у самостійне життя. Вони мають успішно займатися дорученою справою, бути відповідальними, виконувати громадянські обов’язки.

Проблема правового захисту дитинства уже тривалий час перебуває у центрі уваги міжнародної спільноти. Діти, внаслідок своєї вразливості, фізичної, психічної і розумової незрілості потребують особливої охорони і турботи з боку батьків та суспільства.

Я погоджуюся з висловом Президента України, що багато залежить від того, як нація, громада ставляться до свого наймолодшого і найстаршого громадянина. Це є мірило, за яким видно соціальність нації, її гуманізм і духовність.

Підлітки — це один з найважчих періодів розвитку особистості. У цьому віці в 7 разів збільшується кількість негативних вчинків і в 40 — зростає кількість вчинків невмотивованих.

У 16-17 років підлітки скоюють до 62 проц. від загальної кількості злочинів. І немає певних обмежень чи винятків з огляду на соціальний їх статус. Злочинцями стають як безпритульні, діти з неблагополучних сімей, так і молодь із цілком педагогічно і матеріально благополучних родин.

“Формування здорового способу життя учнівської молоді, як профілактика жорстокості та насилля” — під такою назвою провели позакласний виховний захід педагог-організатор С.В. Гавриш і практичний психолог В.В. Юраш.

Алкоголь і наркоманія допомагають підліткам звільнитися від сором’язливості і тривоги, їх вживання може служити формою протесту проти батьків і суспільства. З неблагополуччям у сім’ї часто пов’язана підліткова наркоманія.

10-13-річні діти рідко вживають наркотики. Однак не може не турбувати той факт, що в школі або на вулиці рано чи пізно дитина зіткнеться з тим, хто їх вживав, а згодом і запропонує попробувати.

У ході проведення виховного заходу наголошувалось, що кожна дитина в ім’я безпеки свого здоров’я повинна вміти усвідомлено сказати: “Ні”. Не варто думати, нібито до слабких наркотиків звикнути неможливо. Звикання може статися швидко і непомітно. Згодом людина може навіть припинити приймати їх, але, швидше за все, повністю вилікуватися від наркотичної залежності вже ніколи не зможе.

Профілактичне заняття провели класоводи 1-4 класів і класні керівники 5-11 класів на тему “Ростем без насильства”. На виховних годинах класні керівники прагнули допомогти дітям усвідомити, що таке насильство, сформувати негативне ставлення до нього, виховувати позитивне відношення один до одного.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також