До 100-річчя Тріанону: в Угорщині відкрили базу даних угорських біженців із Закарпаття

58
32

4 червня 2020 року в Угорщині відзначатимуть трагічну для угорців дату - 100-річчя Тріанону (Тріанонського мирного договору). Її також називають в країні "національною трагедією".

Мирний договір було укладено 4 червня 1920 року між союзними державами Антанти та Королівством Угорщина після завершення Першої світової війни. Угорщина погодилася на втрату територій, у тому числі Підкарпатської Русі (Закарпаття) та усієї Словаччини на користь Чехословацької республіки. В тому числі міста Ужгород, Мукачево, Берегово, Виноградів.

Але й досі деякі угорські ревізіоністські кола домагаються скасування Тріанонського договору і повернення втрачених земель до так званої «Великої Угорщини».

Слід зазначити, що до 30% угорців опинилися поза межами угорської держави під пануванням інших народів. Упродовж наступних десятиліть число "закордонних угорців" скорочувалось, частина їх мігрувала до Угорщини. Так, лише у період з 1918 до 1924 до Угорщини мігрувало близько 350 000 осіб.

Нині в Угорщині з'явилася база даних біженців, які змушені були покинути рідні домівки після розділу країни внаслідок Тріанонського договору.

База даних майже 15 000 прізвищ та імен угорців стала доступною в Інтернеті завдяки зусиллям пошукової групи MTA Trianon 100. Вона включає у себе не тільки прізвища біженців, які прибули до Угорщини між 1918 і 1928 роками, а також їхнє походження, професію і місце нового поселення. База даних на початку мала бути додатком до книги Іштвана Дейканя "Сироти Тріанону".

База даних була зібрана автором і дослідниками на основі офіційних документів, списків, що зберігаються у Національному архіві Угорщини, інших архівних документів, а також повідомлень з місцевої преси.

Згідно з документами, більшість з угорських біженців були працівниками державних, повітових та міських управ. Нині є можливість знайти відомості про багатьох своїх родичів, в тому числі і для угорців Закарпаття.

"Звичайно, ці 15 тисяч людей - це лише невелика частина з сотень тисяч біженців, але ці списки є також важливим кроком для розуміння та пізнання історії”, - зазначають угорські дослідники.

Нині до 100-річчя відзначення Тріанону в Будапешті поблизу парламенту Угорщини триває будівництво Меморіалу національної єдності, що матиме довжину 100 метрів. Кошторис проекту складає приблизно 5 мільярдів форинтів.

Слід зазначити, що за переписом 1910 року населення Угорського королівства складали представники різних народів: 54,4% - угорці, 16,1% - румуни, 10,6% - словаки, 10,4% - німці, 2,5% - русини, а також серби, хорвати тощо.

Коментарі

E
Ede

Пусть Венгрия идет на три веселые! Огромное спасибо СССР за наше сщастливое детство, огромное спасибо Украине за нашу сщастливую старость! Самое важное: огромное спасибо от русинов за национальность, за язык, за веру.

Ш
Шоні

Перебачте ня люди за то што я сопляк вонячий,свиня хуторянська,тупий непотриб,шакал безголовий. Я визнаву ош я мразь подзаборна, помивалька,мустювка і тупа нинашто нетрібна п'янь!

1
111

Бги-ги-ги! Рагуля под ніком Шоні посношали в рот. Модьорул беселні??? Пак ти, ідіоте лепавий, назвависся мадярським ніком.

Ш
Шоні

Марго,22:08,“удачна”,сопляку вонячий,ти в свому життьови лем у бударі робив і подтератися забув.Па русски написал,хуторянська свинья!? Твой удел параши еврогосподам чистить.Непотрібе тупий,“догаздувавісь” до останнього жебрачого міста в Європі.Шакал безголовий! Мразь подзаборная,ты помивалькув, був помивалькув і здохнеш! А ти мустювко,21:57,лічишся у Чікоши та лічися тихинько!

МД
методичка для Шония

Надо же, неудачник по жизни - пропаган@он Шони снова заскулил... Пустое место, на ничто в жизни не способное, кроме нытья, ищет виновных в своей бездарности. Иди работай, слюнтяй пропагандистский, чтобы хоть что-то от жизни иметь!

Ш
Шоні

Як добре ош нам у Чікошови дают увечирі малинько за компютером посидіти кіть красно себе поводжу.

Ц
Центровський

нижньому клоунови, оо, уже пудциганські русини чужі ніки крадуть)

Ц
Центровський

нижньому клоунови, оо, уже шароварні патріоти чужі ніки крадуть)

Ц
Центровський

Мої баби і діди не чули нич за "Україну", бо у школі не вчилися і читати-писати не берували.

Ц
Центровський

микола наше Закарпаття тоже неяка не Україна, до 45-го туй і слова такого не знали, мої баби і діди не чули нич за "Украіну" і не говорили по украінськи

Ш
Шоні

Центровський у тебе вмісто голови горниць.То як тобі осознати розумноє? Заткайся і не ліз туди де розумні люди общавуться!

Ц
Центровський

Шонію, сонце тя навірно ударило, таку ахінєю пишеш шо с*рати кортить. Іди ся пролежи мало

Ц
Центровський

микола Україна канєшно, велика, має боти минімум в три рази менша. Україноговорящі регіони - се і є Україна. Одесса, Донецьк, Крим, Дніпро то неяка не Украіна, дати мацкалям, то іхньоє..

Ш
Шоні

Центровський,но та туди не йух просити мадяр оби дали хлорки бо воду чистити нічим,оби дали ліки бо здихаєме,не йух бігати на зароботки....Тоди натягніть вишиванки і вийте щеню! Ви з усіма так привикли,што вам всі штось “довжні” і Росія і мадяри і поляки і...Коли вам ”дай”,то цімбори,а коли ви ”дай”,то гнобителі!

М
микола

Центровський, Україна теж дуже велика була ? - Крим,Донбас, Луганськ? Через 100 років наші внуки свій "Тріанон" будуть згадувати. Невчимося на історії...а вона повторюється

Ц
Центровський

проти мадяр нич не маву, або най живуть у своїх етнічних границях і всьо буде иртем, та стара Мадярщина бола ну дуже велика для них

Ш
Шоні

Троцкій ти дзіркало маєш,образно кажучи,то побзерай на ваші діяння з боку!Чудуєшся, ош Мадярщина подаєся в позивтивному ракурсі? Та здойми горниць з копоні, то увидиш, ош Мадярщина сюда і меддопомогу і вчителю содержіть і наруд наш зароблять у них.А вукраїна,ШТО ЗРОБИЛА!? Жебрач,войну,злодіяння,руйнація,ліс урубала....Ви заперевальщики із лепавими цуравими шароварами,просто дикуни! Треба молитися Богу оби нас од вас врятовав!

DC
don't cry Argentina

Я пішов у Аргентіну, мої родичі в Канаду, і всяде нас нормально сприймали і не казали: нашто сюди прийшли........

Т
Троцкій

На цьому сайті завжди Угорщина подається в позитивному виді. Хоч і 100 літньої давності, айбо сучасна. Мабуть дехто із вебмайстрів або накручує хайп-відвідуваність, або є прихованим симпатиком Модьорорсаг.

А
Андрій

А друга світова так само Мадяри проебали,нащо Угорська 2 га армія воювала у СССР?Що вони там забули?

А
Андрій

Ну так Мадяри самі прое,,,ли ,нащо лізли у війну? За кого? За тих хто у 1848 Році криваво подавив їхне повстання?Що мадярам держави Антанти зробили поганого?

Ш
Шоні

Марги заперевальні,вам якоє діло до Пудкарпатської Русі!? Ви лем той біду робите.Ще й вонячі козаки-шароварники сюда лізли оби грабити! А отколи Світ существує,то такого мерзкого режиму наш Край не знав,як при вашому режимі! Ми з мадярами розберемеся без вас.Жилисьме 1000 року з ними,но так нас не гнобили,як заперевальники! Натура гнидава заперевальна:“Помагайте лем не лізьте”. А хуху не хохо! Вам все треба помагати бо ви самі неваловшні штось людськоє зробити!

Л
лоціку

Я хотів сказати, що 100 метровий меморіал єдності - це меморіал найкровопролитніших десятиліть і часів завоювань і втрат територій. За якими забуваються життя людей, які постраждали так само, як зараз страждають люди і діти в ОРДЛО. Ці часи (Першої Світової) нічого венгрів не навчили і вже через кілька років вони об'єдналися з Гітлером в Другій світовій. Ця снага до територій і памятники з такими формулюванням для мене повний абсурд. Це пам'ятник жертвам тих часів і обставин. Жертвам, які в більшості не хотіли війн і вимушених переселень, а не памятник єдності венгрів. Люди з Донбасу не мігрують в Україну чи Росію з метою національного єднання, а мігрують з метою виживання. Я це пишу як нащадок тих, кому цей меморіал встановлюють і виключно тому, що пам'ятаю слова своїх предків і як змінювалось життя і настрої в Закарпатті за останнє століття в зв'язку з постійними змінами влади. Людям хочеться жити, а не гратись в геополітичні ігри. Награлись вже.

Л
лоціку

Мабуть забули, що вони були частиною Римської Імперії. Не тільки сепаратизмом тхне, ще імперіалізмом тошнотним. Мало венграм війн було? Будь-ласка, допомагайте закордонним венграм ... але це територія суверенної держави і не диктуйте їй умови. Венгрія є частиною НАТО і не може претендувати на будь-які території. Але міжнародне право це велика фікція і доказом тому є Будапештський Меморандум. Сумно, що історія не вчить і в цю хвилину відбувається одразу декілька війн в яких задіяні майже всі країни світу. Ще питання - для чого вступати в НАТО, якщо воно буде фікцією як інші історичні світового масштабу договори? Для чого взагалі потрібна імпотентна ООН? Виражати стурбованість? А також ряд інших організацій, які приймають участь в світових війнах під егідою "заради миру в усьому світі". На мою думку - світова війна давно вже триває, але спотверено, локально в різних куточках світу за участі віддалених великих братів і під різними соусами.

Х
Ханига

"...Слід зазначити, що до 30% угорців опинилися поза межами угорської держави під пануванням інших народів..." Ая-я-я-я-я... "...Слід зазначити, що за переписом 1910 року населення Угорського королівства складали представники різних народів: 54,4% - угорці, 16,1% - румуни, 10,6% - словаки, 10,4% - німці, 2,5% - русини, а також серби, хорвати тощо..." Що за жлобство?!?! Коли КОРОЛІВСТВО загарбало інші території і панувало над іншими народами маючи у складі лише трішки більше половини угорців - то це нормально. 46% населення КОРОЛІВСТВА були під пануванням угорців! А коли 30% угорців залишилися за кордоном - то це вже біда вселенського масштабу.

Т
Троцкій

В 1939 році, коли прийшов Горті на Закарпаття, закрилися всі національні школи, або перейшли на угорську мову навчання. Вся офіційна документація велася лише угорською.

P
porohobot

Укрошумери рулять!

Л
лоціко

А те, що інші народи в значно більшій кількості перебували під пануванням мадярів, та то нічого? І взагалі, в статті стилістика одностороння, навіть сепаратизмом тхне. Не Мадярщина втратила Закарпаття, а в Закарпаття з'явився шанс звільнитися від окупації, щоправда, мадяри захопили 1939 року знову. Ось так потрібно писати.

ФЗ
фатів з оросвийга

боли ... у мене зберігся атестат із школи мукачева .. де ходив мій дідо .. атестат написаний двома мовами -мадярськов і русинськов ..рік 1940

Т
Троцкій

54,4% - угорці, 16,1% - румуни, 10,6% - словаки, 10,4% - німці, 2,5% - русини, а також серби, хорвати тощо. Цікаво, чи були на той час в Угорщині хоч одна румунська, або словацька, або сербська, або русинська школа.

Ш
шікльгруббер

а пай прийшов йовшко джугашвіллі і мадяри стратили ще більще як достали од адіка

М
Місцевий

Але в 1940-му році дякуючи Гітлеру мудяри все віджали назад.

Читайте також