До уваги закарпатців: Дерева атакує Ясенева смарагдова златка. Що робити? (ФОТО)

168
0

Ясенева смарагдова златка відноситься до групи стовбурових шкідників, здатних поселятися як на здорових, так і ослаблених деревах, що неминуче приводить до їх загибелі.

Шкідник вкрай небезпечний для ясена, деяких видів в`язів, горіху. Також пошкоджує інші листяні породи дерев: тополю, осику, клен, березу, вільху, дуб, граб, липу, ліщину.

Про це повідомляють спеціалісти відділу фітосанітарних заходів на кордоні Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області.

Батьківщина смарагдової златки – Корейський півострів, північно-східний Китай, Монголія,. У цих регіонах златка заселяє місцеві види ясена (маньчжурський і китайський) та деякі інші породи дерев.

У середині 90-х рр. златку завезли до США та Канади з пакувальним матеріалом із Китаю. За декілька років вона спричинила занепад понад 20 мільйонів дерев різних видів ясена, незважаючи на великі кошти, витрачені урядами цих країн на вивчення шкідника та запобігання поширенню Ясенова смарагдова златка, змогла потрапити та поширитись практично в усій Європі, зокрема і в Україні загрожуючи існуванню Ясена як виду, а також багатьом видам грибів і безхребетних тварин, які використовують цю породу як джерело їжі або як місце життя.

Що ж це за страшний шкідник? Ясенова смарагдова златка – гарний, блискучий жук смарагдово-зелений із золотистим, бронзуватим або фіолетовим забарвленням довжиною 7,5-15,0 мм і шириною до 3мм. Яйця овальні, 1?0,6 мм. Довжина личинок до 3 см. Лялькування відбувається в кінці квітня – травня. Молоді жуки протягом 1-2 тижнів прогризають вихідний канал. Льотний отвір типовий для видів роду Agrilus D-подібної форми, шириною 3-4 мм.

Шкодочинність Agrilus planipennis Fairmaire пошкоджує дерева полезахисних насаджень, рідше – у глибині лісу. Значної шкоди завдають як личинки, так і імаго. Жуки живляться листям дерев, личинки завдають шкоди стовбурам. На території України златка може активно розмножуватися при середній температурі в +19 і зимувати при -30. Як і інші небезпечні стовбурові шкідники, Ясенова смарагдова златкаруйнує деревину у випадку заселення нею в стовбурі живих дерев, так і в стовбурах заготовленої технічної деревини.

Личинки Ясеневої смарагдової златки та пошкодженні дерева Ясеня

Чи є можливим захист ясенів від смарагдової златки? Так, при ввезенні на територію України лісоматеріали та дерев’яної тари, яка підлягає карантинному огляду на наявність шкідників.

Основними заходами профілактики подальшого розповсюдження Ясеневої златки є:

  • визначення меж заселення насаджень шкідником та обробка пестецидами;
  • встановлення нагляду за її подальшим розвитком, в т.ч. з використанням феромонних пасток бар’єрного типу;
  • своєчасне вирубування заселених дерев шляхом вибіркових або суцільних санітарних рубок восени або взимку з наступним їх спалюванням;
  • приваблення в насадження і охорона комахоїдних птахів, особливо дятлів, які знищують личинки і лялечки златки під час зимівлі.

Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також