Дошкільну освіту в Закарпатті треба вдосконалювати

9
0

Про це йшла мова на розширеній колегії Департаменту освіти і науки Закарпатської ОДА 22 серпня.

Впродовж останніх трьох років проблема охоплення дітей дошкільною освітою залишається актуальним питанням у Закарпатській області. До того ж розширення мережні дошкільних навчальних закладів є однією з соціальних ініціатив уряду.

Станом на 15 серпня 2013 р в області збільшилася кількість дошкільних навчальних закладів  у порівнянні з 2010 роком на 25 одиниць і становить зараз 557. Протягом 3 останніх років кількість дітей-дошкільнят  зросла на 10,5 тисяч і склала в 2013 році понад  46 тисяч.

Охоплення дітей віком від 3 до 6-7 років усіма формами дошкільної освіти із 42% у 2010 році зросла до 79, 3%, а дітей 5річного віку -  до 100%. Останній показник на сьогодні, за даними Держстатистики в Закарпатській області, є найкращим в західному регіоні України. Цього вдалося досягнути, зокрема, за рахунок міста Ужгород (96%), м. Мукачево (92%) та Міжгірського району (91%). Однак у деяких інших адміністративних одиницях цей відсоток залишає бажати кращого. Так, найнижчі показники з охоплення сьогодні у Рахівському районі (45%), Великоберизнянському (46%) та м. Чоп (33%).

Збільшити цей відсоток найпростіше шляхом створення груп з короткотерміновим перебуванням, а також охоплення дітей, котрі не можуть з різних причин відвідувати дошкільні заклади соціально-педагогічним патронатом. 

Спільно з органами місцевої влади планується шляхом будівництва, проведення реконструкції, уведення додаткових груп у вже функціонуючих закладах, відкриття НВК,тощо  досягти кращих результатів за охопленням дітей. Зокрема, до кінця 2013 р. декларується досягнення 3709 додаткових навчальних місць. І такий показник становитиме понад 90% всіх дітей віком від 3 до 6-7 років.

Важливий момент тут - повернення приміщень дошкільних навчальних закладів, які використовуються наразі не за призначенням. За проведеним моніторингом виявлено, що є 46 таких об’єктів в області. Зокрема, тільки в місті Ужгород таких є 9. Найбільше ж їх в Міжгірському (16), Хустському (8) та Тячівському (6) районах. Частина із цих приміщень здається в оренду, частина вміщає в собі правоохоронні органи, соцслужби та інше. Зрозуміло, що потрібно не відкладати це питання, а повертати ці приміщення.

За останні 15 років в Ужгороді віддано іншим структурам  9 навчальних закладів, але не збудовано жодного дошкільного навчального закладу. Чи не тому ужгородські вихователі на 100 місць умудряються зарахувати 165 дошкільнят.  Але це не рекорд. Міжгірський район досягає позначки в  219 осіб (замість 100), а  Рахівський в  222 вихованці. Обласний показник 137 дітей,  і він один з найгірших по Україні. Норма наповнення груп залежно від віку становить 15, 20 чи  10 дітей, а натомість зараховується по 30, тож така освіта якісною бути не може.

З метою спрощення процедури вступу до дошкільного навчального закладу, а також вільного  доступу батьків до інформації про облік зареєстрованих дітей з 1 липня в області розпочато впровадження інформаційно-освітнього проекту „Електронний дошкільний навчальний заклад”. шляхом функціонування уніфікованої мережі реєстрування дітей через мережу Інтернет. До кінця 2013 р. в департаменті планують запровадити такий вступ у всіх 557 навчальних закладах області. Також треба з цією метою підключити всі дошкільні навчальні заклади до мережі Інтернет та створити сайт, аби була можливість ефективно моніторити електронний вступ. На сьогодні через мережу Інтернет зареєструвати дітей можуть лише жителі міст обласного підпорядкування. 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також