Двоє закарпатців борються за увічнення пам’яті земляка (ВІДЕО)

2
0

Найстаршим мешканцям Келечина, що на Закарпатті, – братам Михайлові та Іванові Клепам незабаром виповниться по сто років. Саме вони постійно дбають про могилу батька Президента Карпатської України Івана Волошина.

Брати розповідають – їх тато був у Келечині старостою, жив душа в душу із Іваном та Емілією Волошиними. Отець Іван був греко-католицьким священиком, жінка займалася газдівством і дітьми. У Келечині народився їхній Августин, котрого три його сестри кликали Густі. До 12 років вчився у місцевій школі, а далі подався до гімназії Ужгорода. 

Коли у Келечині згоріла дерев’яна церква, саме отець Іван Волошин взявся за спорудження нової, мурованої. Однак на празник Водохрещення священик застудився і помер. Відтоді його син Августин лише зрідка приїздив до села. Нині тільки гранітний монумент у центрі сповіщає, що Келечин – мала батьківщина Президента Карпатської України. Завершена уже після смерті батька церква належить православним. І хоча каміння на будівництво носив Августин Волошин, на стіні храму так досі і не з’явилося пам’ятної таблиці. Вчителі місцевої школи не раз просили обласну владу, аби цій школі присвоїли ім’я Августина Волошина. Але їм постійно відмовляють – мовляв, школа малокомплектна і її взагалі можуть закрити. 
 
Як розповіла директор школи Оксана Зубанич, самостійно це зробити неможна, треба виходити на державний рівень, щоб присвоїти школі ім’я Августина Волошина. Він народився у цьому селі, це – це непересічна людина, Герой України, Президент Карпатської України . Отже , школа би мала по праву носити його ім’я. 
 
Коли три роки тому вперше на загальнодержавному рівні відзначали 70- річчя Карпатської України, в указі тодішнього президента Віктора Ющенка був пункт про відкриття в Келечині меморіального музею Августина Волошина. 
 
За словами сільського голови Келечина Івана Черепанинеця, було звернення Президента, щоб виділити під музей Августина Волошина 14 соток. Сільська рада посприяла цьому. Сюди навіть  приїжджали з області керівники, громада давала свої пропозиції. Але справа так і не зрушилася з місця. 
 
На ділянці, де заплановано музей Волошина, уже стоїть маленька греко-католицька церква. Віряни кажуть, що готові віддати її під експозицію. Оскільки хата, у якій мешкали Волошини, не вціліла, свою домівку під музей готова заповісти мешканка Келечина Марія Коваль. Каже – її хата добре пам’ятає сім’ю священника. 
 
Тим часом братів Клепів приголомшило повідомлення про те, що їхнього земляка, президента хоч і не тривалої у часі, але незалежної держави Карпатська Україна, можуть позбавити звання «Героя України». 10 років тому указ про надання Августину Волошину цього звання посмертно, підписав тодішній президент України Леонід Кучма. Брати обурені мотивацією – мовляв, за життя Волошин не був громадянином України, бо Україною не було Закарпаття. 
 
Обидва брати сходяться в одному: коли у 45-му Августина Волошина «совєти» полонили у Празі й перевезли до Москви, там його вони знищили. У природню смерть Президента Карпатської України не вірять – чому ж тоді не віддали рідним його тіла?, – запитують в унісон.
 
Односельці Президента Карпатської України сподіваються – останки Президента таки знайдуть десь у Росії і тут, на старому сільському цвинтарі, поряд з батьковою, буде і могила Августина Волошина.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також