Директори Міжгірщини впроваджували комунікативні технології

11
0

Цими днями на базі Міжгірської ЗОШ І-ІІ ступенів (директор М.І.Шагур) проведено черговий районний семінар директорів шкіл, тема якого була “Впровадження інформаційно-комунікативних технологій у навчально-виховний процес”.

 

Привернули увагу присутніх естетично оформлені коридори, класні кімнати, змістовні стенди з навчальної та виховної роботи. Заслуговує на увагу також музей імені Петра Скунця.
 
Поетапною реалізацією проблемного питання семінару стало портфоліо школи, яке презентував увазі присутніх М. І. Шагур. Робота очолюваного ним закладу спрямована на всебічний розвиток особистості, як найвищої цінності суспільства, розвиток її талантів, розумових і фізичних здібностей, моральних якостей через призму уроків та позакласних заходів. Михайло Іванович поділився напрацьованим досвідом про здобутки і досягнення педколективу, окреслив коло завдань, навколо якого сконцентровано навчально-виховну роботу.
 
Міжгірська ЗОШ І-ІІ ст. проводить дослідницько-пошукову роботу в рамках Всеукраїнської експедиції “Моя Батьківщина — Україна”.
 
Учасники семінару мали можливість ознайомитись з системою роботи педагогічного та учнівського колективів у даному напрямку та відзначили особливий внесок директора школи Михайла Івановича Шагура, його організаторську роботу щодо пошуку учасників подій на Красному полі у березні 1939 року, які були розстріляні в урочищі Тішня та значний вклад у патріотичне виховання школярів.
 
Нові вимоги до освіти зумовлюють і нове визначення її якості. Головним завданням навчального процесу є перетворення пізнавально-навчальної діяльності на органічне засвоєння знань, як методологічної бази та основи діяльності людини в різних сферах життя.
 
Наступним етапом семінару була панорама відкритих уроків у 1-9 класах. Через призму проблемного питання семінару вчителі С.Й. Шарга, М.В. Гичка, П.В. Ленчур, М.С. Пригара, М.П. Ледней, Г.І. Кривка, В.І. Заплетнюк, Н.В. Буртин, М.Ф. Мушка активно показали напрацювання і впровадження у практичну діяльність інноваційних форм і методів роботи, здійснення якісної обробки навчальної інформації, що підтверджують результати районних предметних олімпіад. За останні шість років Міжгірська ЗОШ І-ІІ ступенів займає рейтингові І-ІІІ місця серед 23-х шкіл І-ІІ ступенів.
 
Уроки були проведені з використанням мультимедійних проекторів, ноутбуків, музичних центрів, що дало змогу забезпечити високу наочність навчального матеріалу, сприяти самоорганізації, саморозвитку, самоперевірці та творчості учнів. Застосовано багато інтерактивних методів навчання. Кожен вчитель намагався зробити свій урок доступним і цікавим для дітей, а це в свою чергу сприяло конструктивній взаємодії між педагогом та учнем, створювало доброзичливу атмосферу. Під час уроків школярі формулювали власну думку, доводили свою точку зору, аргументували і дискутували.
 
У канву проведення семінару була органічно вплетена презентація-тренінг “Горіти не згораючи”. Вибір теми обумовлений тим, що професію вчителя внесено до переліку найбільш ризикованих у плані своєрідного “психологічного” вигорання.
 
Захід, який провели заступник директора школи М.Ф. Кій та психолог О.М. Гренджа, допоміг його учасникам поглибити знання про особливості професійного та емоційного вигорання, вдосконалити навички зняття емоційної напруги, подолання наслідків стресу, керування емоційним станом, який заважає в роботі вчителя, породжує конфліктні ситуації. Присутні мали змогу провести самодіагностування щодо рівня ризику емоційного вигорання, одержали практичні поради під рубрикою: “Способи порятунку від емоційного вигорання”, “Намистинки на щодень”. Заняття проведено у цікавій нетрадиційній формі, що особливо імпонувало присутнім. Вправа-асоціація “Айсберг”, вправа “Дерево очікувань”, ауто-тренінг задіяли до участі всіх учасників семінару.
 
Пам’яті героїв, які полягли у боях за незалежну Карпатську Україну в березневі дні 1939 року, була приурочена наступна сторінка — літературно-музична композиція “Ми вас пам’ятаємо, герої-січовики”, яку підготували і провели з учнями заступник директора школи з навчально-виховної роботи М.Ф. Кій та вчитель початкових класів П.В. Ленчур. Учениці Лілія Бундзяк, Євгенія Шегда, Ірина Дубова, Ірина Красняник, Вікторія Маркович, Мар’яна Куруц продемонстрували виразне читання, що засвідчило відчуття художнього слова. Натхненно, емоційно прочитані поезії співця Срібної землі, поета-земляка В.С. Гренджі-Донського засвідчили, наскільки учням дорога пам’ять про героїв-січовиків.
 
Колоритно, соковито звучали січові пісні у виконанні солістів Катерини Гавріш, Іванни Мишанич, Василя Кінаша, Мар’яни Куруц, Валерії Палапи. Особливо сподобалась присутнім українська народна пісня “Ой там при долині”, яку виконала Катерина Гавріш.
 
Талановито, з натхненням юна співачка Іванна Мишанич подарувала присутнім сольне виконання пісні Катерини Перелісної “Молюся”. Проникливим звучанням відзначилася і пісня “Розстріляна молодість”, що з’явилася, як відгомін на березневі події 1939 року.
 
Заключним акордом літературно-музичної композиції стала українська народна пісня “Ой у лузі червона калина”, яку виконали всі учасники.
 
В роботі семінару взяли участь заступник голови райдержадміністрації М.Т. Тимощук, завідувачка районним методичним кабінетом М. В. Дірей, голова РК профспілки працівників освіти і науки О.Й. Бута, головний спеціаліст відділу освіти РДА В. П. Фурдь, методист РМК Н.М. Чепара.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також