Дитині досить баночки енергетичного напою, щоб відчути побічні ефекти

4
0

Цей напій містить левові дози кофеїну, цукор та дієтичні добавки на зразок вітамінів і трав'яних екстрактів, чий ефект поки не зовсім зрозумілий.

Педіатри з Флориди описують у своєму звіті випадки нападів, галюцинацій, проблем з серцем і нирками, пошкоджень печінки у пацієнтів, що випивали в день по одній і більше банок енергетиків під марками Red Bull, Spike Shooter, Redline і інших.

Наприклад, в Ірландії зафіксовано 17 подібних випадків у період з 1999 по 2005 рік, а в Новій Зеландії - 20 епізодів, які трапилися в 2005-2009 роках. Лікарі, стурбовані цими відомостями, пропонують провести додаткові дослідження і прийняти деякі регулятивні заходи щодо енергетичних напоїв.

Енергетики класифікуються як харчові добавки, тому їх контролюють менш суворо, ніж продукти харчування і ліки. Виробники безсоромно заявляють, що їхня продукція покращує як розумову, так і фізичну діяльність. Наприклад, на сайті Red Bull йдеться, що однойменний напій підвищує зосередженість, швидкість реакції і покращує емоційний стан, що «гідно оцінили спортсмени, бізнесмени, студенти і водії по всьому світу».

Проте мало хто знає, що всього однієї банки напою досить, щоб дитина випробувала побічні ефекти, самі несуттєві з яких - дратівливість і розлад шлунка. Кофеїн, що міститься в енергетиках, викликає прискорене серцебиття, безсоння, тривожність. Великі дози йохімбіну пов'язані з підвищенням кров'яного тиску і частоти серцебиття. А ефект таких добавок, як гуарана і женьшень, і зовсім залишається поки загадкою.

За прогнозами, продажу безалкогольних енергетичних напоїв у Сполучених Штатах досягнуть цього року $ 9 млрд. Одна тільки Red Bull в 2010 році продала в 160 з гаком країнах світу 4 млрд банок і пляшок з енергетиком. Половину споживачів напою складають діти та молоді люди.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також