Експерт натякає, що ужгородська влада обмеженує права і свободи громадян

6
1

В Ужгороді розгорілися суперечки між представниками громадських організацій, політичних сил, що мали намір провести акції до Дня Соборності та місцевою владою. Цю ситуацію прокоментував Володимир Феськов, представник Карпатського Агентства Прав Людини «ВЕСТЕД»

"Стаття 39 Конституції України говорить:

"Громадяни мають право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, про проведення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування.

Обмеження щодо реалізації цього права може встановлюватися судом відповідно до закону і лише в інтересах національної безпеки та громадського порядку - з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров'я населення або захисту прав і свобод інших людей.»

Також це право гарантує «Загальна декларація прав людини» (Стаття 20), «Міжнародний пакт про громадянські і політичні права» (Стаття 21) та «Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод» (Стаття 11). Всі ці міжнародні документи Україна забов’язалась виконувати, і всі вони стосуються в тому числі права на мирні зібрання громадян.

Отож, ініціативна група повинна лише повідомити орган місцевого самоврядування, у нашому випадку Ужгородську міську раду. При цьому, ключовим є слово «повідомити», а не просити дозволу. А роль ужгородської влади – зробити все, аби громадяни могли безперешкодно зібратись та забезпечити громадський порядок. Про це сказано і в Законі «Про органи місцевого самоврядування в Україні» (Стаття 38).

Звісно, орган місцевого самоврядування може звернутись до окружного адміністративного суду з позовом про заборону цього мирного зібрання і, теоретично, суд може задовольнити його в інтересах національної безпеки та громадського порядку. Проте, в задоволенні цього позову, суд має керуватись чітким баченням загрози злочинів чи погромів, або ж небезпеки для здоров’я населення, обмеження прав і свобод інших громадян.

У випадку з мітингом біля пам’ятника Т.Шевенку, приуроченого до Дня соборності України, сумніваюсь що є логічні підстави заборони судом. Більше того, це місце традиційно слугувало проведенню різних акцій на кшталт цієї. Швидше за все, виникло якесь тимчасове непорозуміння між ініціативною групою з проведення мітингу та місцевою владою, що навряд поставить під загрозу сам захід. Вірити в іншу сторону медалі дещо важче, адже в такому випадку ми станемо очевидцями безпрецедентних проявів обмеження найціннішого: прав і свобод громадян. Такі кроки нічим хорошим для влади не закінчаться".

Коментарі

D
dyr

На акт Росії про ліквідацію Українських общин у Росії пропоную Мукачівський російський драмтеатр перейменувати в Український Мукачівський драмтеатр.

Читайте також