Енергонезалежність: На Закарпатті уже діє близько 160 сонячних електростанцій (ФОТО)

26
11

Таку цифру нашому виданні назвали у компанії Exim Solar, яка працює на ринку альтернативної енергетики України і базується на Закарпатті.

Серед цих електростанцій є як приватні, що встановлюють на житлових будинках, так і великі промислові наземні СЕС.

Приватних на Закарпатті діє близько 160, кажуть в компанії. Промислових – 4. До слова, саме Exim Solar встановила першу комерційну дахову сонячну електростанцію на Закарпатті, це було для підприємства у Берегові.

У продовження цієї теми радимо переглянути 2 наші архівні публікації:

Приватна сонячна електростація в Ужгороді на базі гаражу та будинку

Домашня сонячна електростанція: Що і за скільки?

Головний принцип роботи будь якої сонячної електростанції полягає в тому, щоб сонячне випромінювання перетворювати в звичну для нас електроенергію.

Серед переваг приватних сонячних електростанцій:

– енергія сонця невичерпна;
– безпечна для довкілля, бо немає шкідливих випарів, викидів в атмосферу чи інших негативних впливів;
– енергія, яку ви споживаєте для вас безкоштовна;
– сонячні електростанції прості в обслуговуванні;

Ще одна перевага, можливо, найважливіша – «зелений тариф». Це державний механізм, створений для популяризації та заохочення встановлення сонячних станцій. Схема проста – ви не платите за електроенергію, бо отримуєте її з власних джерел, а надлишок енергії продаєте державі.

На сьогодні в Україні встановлений такий «зелений тариф» – 18 євроцентів/кВт•год.  Тариф стосується електростанцій, які не перевищують 30 кВт, та розташовані на дахах або фасадах будинків та інших споруд.

Щодо недоліків приватних сонячних електростанцій, то звичайно це висока ціна на сонячні станції.

Проте за середніми показниками, домашня сонячна електростанція «окупиться» вже через  6 років. А за зеленим тарифом можна отримувати від 5 тисяч гривень (в зимові місяці) до 20 тисяч гривень (влітку).

Коментарі

*
*****

До "....": ви маєте рацію на всі 100%. Як можна спостерігати з коментарів на цьому сайті,у нас на Закарпатті проживає сила-силенна неуків та хамів. Сумно те,що вони навіть не усвідомлюють глибини своєї ницості, а, навпаки, пишаються тим лайн*м,яке всередині них...

.
....

А"зелений тариф" дійсно фінансується не з бюджету.

.
....

Хто чим наповнений то і наливає з себе! Дуже яскраво видно рівень розвитку інтелекту та душевний стан людини по його коментарю...а найгірше те, що люди своє хамство виправдовують економічною ситуацією в країні. Шкода!

ДН
до нижньої марги

ти тупа талпа..даже пояснювати неохота..коли там у тебе карантин у школі закінчуєся,менше вас тупих школоло тут ошиватися буде

П
Петру!

Ну що за дурниці ви пишете. Яким чином відновлювальна енергетика може бути збиткова, якщо вона не потребує природних ресурсів (газ, вугілля, нафта) і виробляє одиницю продукції (кіловат/годину електроенергії) яка коштує грошей. Спор може йти тільки про термін окупності, при нинішньому "зеленому тарифі" це 5,5 - 6 років. Без нього, при нинішній ціні за електрику 15 років, але якщо ціну піднімуть, а її піднімуть, то окупність зменшиться! Щодо "басні" про оплати "ЗТ" з бюджету, знайдіть мені статтю в держбюджеті чи в місцевому бюджеті де закладені гроші на "зелений тариф". Звісно її не буде, бо це все вирішується на рівні "Енергоринку" і обленерго. Механізм "зеленого тарифу" існував чи існує в багатьох розвинутих країнах: США, Німеччині, Австрії. Це абсолютно нормальний і правильний механізм, який в Україні буде діяти до 2030 року, щоб ВДЕ ставало більше. А ну і про треті країни і розвинутий світ, ВДЕ гарно розвивається і в Норвегії і в багатьох країнах Африки :)

ДП
До Петра

Правий на всі сто. Розумний Ви чоловік. Треба розясняти простому люду.Це,як олігархи,читай злодії,очолили хвороби. Пінчук-фонд бортьби зі снідо,ахметов-рак....,а в дійсності легалізують крадені,корупціфні фінанси!!!

П
Петро

Продовження Багаті європейські країни можуть собі дозволити таку розкіш додатково витрачати гроші на вітер та сонце. Але ми з вами живучи в країні 3-го світу де велика частина населення знаходить за межею бідності цього до зволити собі не можемо, це моя думка. Краще за ці гроші дотувати охорону здоров'я, освіту, інфраструктуру. У нас людям нічого їсти, а вони фінансують блискучі іграшки які ніяк нам з вами не допомагають. Такоє багато олігархів присмокталися до цієї бюджетної цицьки яка називається альтернативна енергетика. Люди, не ведіться на ці модні лозунги, за ними лише одне марнування наших з вами грошей на вітер.

П
Петро

На дурака не нужен нож, ему покажешь медный грош - и делай с ним что хошь. Дуже правильне визначення дане багато десятків років тому. Любі дітки, якщо ви не в курсі то так звана альтернативна сонячна енергетика - збиткова. Вона не окупається від слова взагалі і її місце тільки там де іншої енергії нема як такої. Саме там вона потрібна і саме там вона виправдана. А ту енергетику яка зараз тут піариться оплачуємо ми з вами зі своїх кишень. Бо для того аби вона окупилася з бюджету дотують підвищений в 10 раз тариф. Простіше кажучи, щоб всі зрозуміли мою думку, ми з вами, громадяни України, через бюджет оплачуємо закупівлю та експлуатацію цього обладнання та його амортизацію.

1
123

ну дуже цiкава информация i корисна для жителiв багатоповерхiвок)) пiду на даху панели крутити

І
Історик

Мукачівцю. Тварі-олігархи то хто люди в області які собі на хату поставили станцію 15-20 кіловатну? І з якого то дива ти їм платиш тариф??? Він же ж не з бюджету платиться!

М
мукачівець

за наш рахунок тварі олігархи ще собі й жеби набивають..я їм ще й за тариф плачу скотам

Читайте також