Фестиваль «Верховинська яфина»-2011 пройшов за дефіциту яфин (ФОТО)

12
5

У неділю, 7 серпня, в селі Гукливому пройшов другий фестиваль «Верховинська яфина».

 

Організаторами фестивалю були Гукливскій сільська рада за підтримки Воловецької РДА, а також мілітарі-садиба «Grun Hof», кафедра туризму УжНУ, турінформцентр «Закарпаття», освітній центр «Pannonia», і корпорація свят «НеПонял».
 
Ще за довго до початку фестивалю різні інформаційно-туристичні сайти анонсували, що гості зможуть від душі наїстися чорниці і спробувати різноманітні кулінарні вироби з неї. Але, на жаль, чорниця була тільки в двох місцях і в дуже, дуже маленькій кількості, і продавали її за завищеною ціною – 35 гривень за літр. Приміром, в Мукачеві та Ужгороді, в базарні дні літр чорниць коштує 20-25 грн.
 
Також викликало подив, що млинці продавалися прямо із сміттєвих пакетів, в яких заборонено тримати їжу, так як вони обробляються спеціальними хімічними засобами від тарганів. 
 
З обіцяних же кулінарних виробів були тільки: пів-млинчика за 5 гривень і похмурі вареники, настільки негарні та неапетитні, що автор навіть не запитав ціну. Зате у величезній кількості були гамбургери, піца і незмінний атрибут будь-якого фестивалю – шашлики. 
 
Чорнична настоянка продавалася по 80 грн.
 
Одним з небагатьох приємних моментів фестивалю став виступ гурту колоритних скрипалів «Гудацька тайстра», які виконували швидку і веселу закарпатську музику.

Коментарі

Г
Ганна

Треба бути повним профаном, щоб питати, чому журналісти роблять матеріали про фестивалі... А дилема, про яку написала Наталія (етика і людяність) -- це 100 %.. Але я (особисто, суб’єктивно) рада, що перемагає те, що перемагає.

СС
Сан Санич

Вот якого туди пруться журналісти? Це ж свято для місцевого люду. А сюжетів купа поруч, біля свята - погані дороги, браконєри, тощо. А реклама... Ну по тєліку теж все брешуть. І ніхто ж не протестує.

Г
Ганна

Мені і моїм друзям сподобався :) Про те, що негарні вареники -- автор перебільшує, на мою думку. Були смачнючі і гарні (якщо йому не подобається колір яфин, то це свято не для нього)) А яфини продавали не за 35, а за 30 грн. Це лише другий фестиваль і, сподіваюся, у наступні роки буде ще кращим. П.с. Із селян не брали грошей за участь і можливість продавати свої вироби та страви, а з продавців шашликів брали по внесок -- на користь 4 дитсадків Гукликового. Від шаликоторговців не може врятуватися жодний фест -- вони мають на них нюх..

НТ
Наталія Тернавська

Пані Наталю, абсолютно з Вами погоджуюся! От тільки в нас наразі не навчилися адекватно сприймати навіть конструктивну критику, не те що "безжальну". На Закарпатті, де усі всіх знають, будь-які зауваження переводяться на особисті образи. От так і тупцюють організатори "фестів" у своєму розвитку на місці, а іноді навіть й деградують, - проте жодного слова критики у свій бік навіть чути не хочуть! Усе критичне вважають "замовним", "проплаченим чорним піаром" іт.д. Тому починаю більше схилятися до першого із запропонованих вами варіантів - ігнорувати такі фести.

ЗН
Зотова Наталія

Пробули на фестивалі якихось півгодини. Відзняли "прилизаний" сюжет про фірмове ягідне дійство. Бо ж так не хочеться на всю Україну показувати оті недоречні "гамбургери з шашликами" посеред прекрасних гір і критикувати людей, які хай недолуго, та все ж намагаються творити свята. Власне, і гір не змогли відзняти: їх закривали собою яскраві надувні замки для дитячих забав. Ніби нормальних дерев"яних гойдалок не можна було зробити... Щодо чорниць, то ледве знайшли кілька ящиків. Оператори навперебій знімали ті ягоди, поки їх не розкупили. Прикро. Але час робити вибір: або більше не їздити на такі фестивалі, або без жалю їх критикувати. Може тоді подумають, чи варто так гучно анонсувати (фактично на усю країну!) звичайнісінькі дні села. Підкреслю: я з повагою ставлюся до спроб робити життя веселішим...Але хочу, щоб з повагою ставилися й до мого часу і моїх мізків, які потім розриваються між професійною етикою та звичайною людяністю.

Читайте також