Грудне молоко вбиває рак

12
0

Грудне молоко допомагає побороти рак - таке сенсаційне відкриття вчені зробили цілком випадково.Ліки, одержані на основі грудного молока, можна застосовувати проти 40 різновидів цієї хвороби, пише "The Telegraph".

Чудодійну речовину, яку вчені охрестили абревіатурою HAMLET (Human Alpha-lactalbumin Made Lethal to Tumour cells), має за основу людський лактоальбумін, який міститься у грудному молоці.

"HAMLET одержано завдяки поєднанню альфа-лактальбуміну із олеїновою кислотою, яку знайдено у дитячих шлунках", - розповідає доцент Роджер Карлссон з Університету Готенбургу.

Досліди, результати яких було опубліковано в журналі "Public Library Of Science One", довели, що HAMLET перемагає рак сечового міхура та загалом здатен впоратись із 40 видами цього захворювання.

Що ж до здорових клітин, їм речовина не шкодить, а це означає, що "молочне" лікування не матиме таких негативних побічних ефектів, як хіміотерапія, яку застосовують сьогодні.

Науковець зазначає, що це відкриття стане важливим аргументом у дебатах, що ж краще для малюків - грудне вигодовування або пляшечка.

"Таким чином, грудне вигодовування пов'язане зі зниженням ризику захворювання на рак у дітей", - підкреслює Карлссон.

Випробування, яке проводилось на чоловіках, хворих на рак сечового міхура, показало, що пухлини зменшились за перші ж п'ять днів лікування, без жодних болісних побічних ефектів.

"Речовина вбила ракові клітини, а розмір пухлин дійсно зменшився протягом п'яти днів", - розповідає Карлссон.

У даному випадку чудодійна речовина вводилася хворим за допомогою катетера. Складність такого лікування полягає в тому, що HAMLET має надходити безпосередньо до самої пухлини. Тоді як препарат, вжитий у формі пігулки, організм сприйняв би як звичайну їжу.

Цікаво, що HAMLET було винайдено цілком випадково у ході досліджень корисності грудного молока.

"Власне, шукали антибіотичні властивості грудного молока, коли натрапили на HAMLET, та в під час одного з дослідів побачили, що він вбиває ракові клітини", - зазначає Карлссон.

Вчені сподіваються якомога швидше розпочати клінічні досліди та згодом почати застосовувати ці ліки як додаток до хіміотерапії.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також