Грипом перехворіли 53 тисячі 327 закарпатців. Померло 10

1
0

кількість хворих у 80-ті була вшестеро вищою, ніж сьогодні

Про стан захворювання закарпатців на грип та ГРВІ, скасування карантину, можливе повернення недуги у січні - лютому та восени наступного року, готовність до цього медиків, інші питання на брифінгу у вівторок, 24 листопада, поінформували головний державний санітарний лікар Закарпатської області Віра Чиж та начальник управління охорони здоров'я облдержадміністрації Василь Скрип.

За оперативними даними на 23 листопада, за період епідускладнення в заклади охорони здоров’я звернулося 53 тисячі 327 краян. З них – 22 тисячі 862 дітей. Виписано 2 тисячі 694 осіб, у тому числі 1325 маленьких закарпатців, – повідомила Віра Чиж. За її словами, протягом останнього тижня фіксується помірне зниження щоденної кількості хворих.

– Динаміка щоденних звернень у заклади охорони здоров’я від початку епідемії свідчить, що у порівнянні з періодом, коли реєструвалася найвища захворюваність (1-3 листопада), останніми днями кількість хворих нижча в середньому в 5 разів, – каже головний державний санітарний лікар області.
Водночас показник захворюваності у краї перевищує пороговий в 2,3 рази.

Завдяки вчасному карантину кількість хворих на грип та ГРВІ дітей знизилася з 50,3% на початку епідемії до 37,2% на 47 тижні року. Інтенсивні показники недужих дошкільнят знизилися у 2,6 рази, а школярів – у 3,4 рази.

Оскільки рівні перевищень епідемічних порогів та темпи зниження рівня захворюваності на адмінтериторіях нерівномірні, то 18 листопада обласна надзвичайна протиепідемічна комісія визначила, що рішення про призупинення або продовження карантину в містах та районах нашого краю приймають відповідні комісії райдержадміністрацій, міськвиконкомів.

Як повідомила Віра Григорівна, фахівці СЕС перевіряють заклади, в яких відновлено роботу після карантину, на дотримання температурно-повітряного режиму. Крім того, відповідна постанова головного державного санітарного лікаря області про посилений протиепідемічний режим у місцях масового перебування людей на підприємствах, установах тощо незалежно від форм власності поки не скасована. На виконання цієї постанови спеціалісти санепідслужби краю перевірили 4703 об’єкти. За порушення протиепідемічного режиму призупинено експлуатацію 121 об’єкта, відсторонено від роботи 349 краян, оштрафовано 479 осіб, 7 справ передано до прокуратури.

Відзначалося, що за прогнозами Міністерства охорони здоров’я України, друга хвиля підвищення захворюваності очікується уже в січні-лютому, а третя – восени 2010 року. Відтак МОЗ видало постанову про заходи з вакцинації населення проти грипу, в тому числі пандемічного.

Нині кількість недужих дійсно зменшується. Однак чимало хворих середньої важкості й важкохворих.

– Від початку епідемії втратили десятьох краян, – повідомив сумну статистику начальник управління охорони здоров’я Василь Скрип. – І ця цифра, на жаль, не остаточна, оскільки маємо померлих, причина смерті яких наразі встановлюється. Щодо рівня підготовки до епідускладнення, на його думку, госпітальна база спрацювала задовільно.

– Особливості епідситуації цьогорічного грипу – ускладнення вірусними пневмоніями, що призводили до дихальної недостатності, – поставили перед нами кілька проблем: недостатня кількість апаратів штучної вентиляції легенів, іншого високотехнологічного обладнання експертного класу, – каже Василь Васильович. – Відповідно до розподілу в нашу область має надійти 13 апаратів штучної вентиляції легенів, закуплених за рахунок держбюджету. Це дасть змогу краще підготуватися до можливої нової хвилі захворюваності.

Є напруга і з медпрепаратами. Ускладнення після грипу – стійкі до тих антибіотиків та інших хіміопрепаратів, які маємо в достатній кількості, – пояснює начальник управління охорони здоров’я. – Є лише декілька ефективних антибіотиків 3-4 покоління, які здебільшого і використовуємо.

Наразі ж всі заклади, в тому числі обласна інфекційна, обласна клінічна, районні лікарні цими препаратами забезпечуються, – запевнив Василь Скрип. – Реанімаційне відділення обласної клінічної лікарні майже повністю працює на усунення ускладнень грипу. Очільник управління охорони здоров’я сподівається, що хворих середньої важкості, важкого стану незабаром поставлять на ноги.

До речі, якщо проаналізувати дані по захворюваності наприклад у 80-их роках (1981-1989 рр), то тоді під час щорічної епідемії грипу фіксували по 2,5 тисячі на 10 тисяч населення. Цьогорічний показник – 430 осіб на 10 населення. Щоправда, минулі десятиліття грип "традиційно" приходив у січні-лютому, цього ж року вірус неочікувано прийшов восени. У січні-лютому 2010 року лікарі прогнозують другу хвилю грипу, згодом третю.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також