"Я є"

13
0

Під такою назвою в Ужгороді пройшла акція молоді проти наркотиків і алкоголю

 Незвичною виглядала площа Театральна 8 вересня. Якщо суботнім надвечір’ям ви звикли помічати тут, на набережних лавицях, оригінальну молодь, що вживає не менш оригінальні слова та напої, то цього разу на вас чекало приємне здивування. “Я є” - під такою життєствердною назвою Ужгородом проходила благодійна акція, покликана розвінчати молодіжні переконання, буцімто без алкоголю та наркотиків відпочинок є неповноцінним. Натомість, їх замінило... морозиво, що зветься символічно “Стоп наркотик”.

 Утім, не морозивом єдиним закликали до здорового й тверезого способу життя організатори. Місцевим меломанам пощастило насолодитись грою українських гуртів “Good life” та “ Чеховський”, а також гостей із Росії - команди “It’s time”. З лідером останньої, Єгором Грибовим, вдалося поспілкуватись. Більше п’яти років музикант творить  позитивний молодіжний рок, інді та бріт-поп і без музики себе не тямить. Однак, це не єдине, в чому він прагне себе проявити. “До прикладу, візьмемо того ж самого фронтмена гурту “U2” Боно, - каже Єгор, - він досяг справді неабияких кар’єрних висот. Тепер його вага в суспільстві дозволяє йому неабияким чином впливати на процес надання як моральної, так і фінансової підтримки всім тим, хто її потребує”. Росіянин, що наразі проживає у Києві, він стверджує, що в Україні дійсно багато соціально активних людей. Їх просто потрібно згуртувати довкола певної проблеми.

 На думку Єгора, найбільшою кризою нашого суспільства є саме алкоголізм та наркоманія. За його словами, помилковим буде вважати, що ці дві залежності є суто фізичними. Адже людні, яка потерпіла від подібного лиха, потрібно ставати не тільки на свої фізичні ноги, але й лікуватися морально. Саме з цією метою Єгор Грибов презентував проект Всеукраїнського молодіжного руху “Я є“ (до якого, крім людей шоу-бізнесу, входять також соціологи та творці різноманітних молодіжних проектів). Це - настільні ігри, покликані розвивати в людині особистість. На цей час їх є три: “Льодокол”, що дає змогу пізнати оточуючих з іншого боку та побудувати гармонію в стосунках, “Real life”, яка вчить людей робити висновки зі своїх вчинків, навчаючись на власних помилках, а також “Почни бізнес” - дає змогу дізнатись про принципи побудови бізнесу та роль взаємовідносин і партнерства з людьми. Всі охочі мали змогу спробувати себе в одній з цих ігор. Переможці отримали в подарунок аксесуари від магазину “Sella”, директору якого, Тетяні Ходоровській, і належить задум проведення акції.

 Кажуть, спочатку людина вживає наркотичні препарати для того, щоби було добре, згодом - аби не було зле. Так народжується наркозалежність, що неминуче призводить до краху особистості. Один з організаторів акції Фелікс Васерман переконався в правдивості цієї тези на власному досвіді. “Я вживав наркотики більше п’яти років, але завдяки центру реабілітації вже сім років перебуваю у свободі і вважаю себе повноцінним громадянином суспільства, - ділиться він, - А головним є те, що я чітко усвідомив причину свого сцілення: своїм прикладом  врятувати або ще тільки застерегти людей від падіння”. Тому, пройшовши курс лікування в центрі реабілітації, при громадській організації “Альтернатива плюс” Фелікс відкрив подібний. А його “учні”, в свою чергу, після видужання відкрили центри й у своїх містах (Одеса, Миколаїв, та в кількох містах Німеччини, де, нагадаємо, легалізували легкі наркотики). В Києві, зі слів Фелікса, від наркотиків тим чи інакшим чином страждає кожна п’ята родина, від алкоголю - кожна друга. Ця проблема торкається людини  незалежно від віку (група ризику 13-40 років), статі, соціального та національного статусу. Зважаючи на те, що цю хворобу легше попередити, ніж лікувати, організація займається просвітницькою діяльністю по школах, показуючи цвіту нації фільми, де наркотик - велике зло, що відбирає в людини родину, друзів, роботу, здоров’я і, зрештою, життя. “Ми повинні насамперед привити дітям любов до Бога, зайняти їх творчістю та привчити до фізичних навантажень, праці та спорту”, - саме ці якості, на думку Фелікса, творять особистість і не дають їй зійти з вірного шляху.                                      

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також