Як боротися з рудим шкідником: іспанський слимак за 6 років розповсюдився із Закарпаття по всій Україні

307
0

Рудий іспанський слимак потрапив на територію Закарпаття близько 6 років тому. З тих пір щороку популяція шкідників зростає, слимаки їдять практично будь-яку рослину та городину.

Торік паразитів з Іспанії у садах й на городах жителів області майже не було. Утім урожаю у багатьох районах не було через засуху.


Цьогоріч через дощі вже у травні травня рудих слимаків у садах закарпатців дуже багато. У людей вони поїли розсаду, а тепер взялися доїдати вже стиглі овочі.

Для знищення слимаків можна використовувати спеціальні препарати в гранулах. Рудий іспанський слимак активний у нічний час, а вдень ховається від спеки. Тому для того, щоб його впіймати, використовують також підручні матеріали.

"Розкладати по присадибних ділянках якісь обрізки дощок або стару черепицю, під ними залишається волога, і вони туди на ніч збираються і вранці, поки вони зібралися після ночі, це можна перевертати і знищувати", — каже біолог УжНУ Владислав Мірутенко.

Досить дієвим заходом є встановлення пасток з використанням пива, або суміші дріжджів та меду. Необхідно заповнити ємність вищевказаною речовиною та заглибити її на рівні землі. Молюски підповзуть на запах і потрапляють в суміш. Кожні 2–4 дні слід перевіряти пастки, звільняти від шкідників і заповнювати новим розчином.

Деякі господарі посипають слимаків і грунт сіллю. Робити це в жодному разі не потрібно. Сіль руйнує фізико-хімічний склад грунту. Можна натомість використовувати суперфосфат або подрібнений тютюн (так званий тютюновий пил) з вапном.

Біолог каже: батьківщиною таких рудих слимаків є південні регіони Іспанії, де вони не завдають шкоди сільському господарству. За словами Владислава Мірутенка, на Закарпаття їх завезли у 2017-му році разом із саджанцями зі Словаччини або Угорщини.

За словами львівської спеціалістки з фітосанітарної діагностики Тетяни Данілкової іспанського слимака, який до нас мігрував із Західної Європи, безпосередньо вперше було відмічено на території Закарпатської області. Він був завезений, як припускають учені, із розсадою: яйця ґрунтом – це за одними даними, за іншими даними – із машинами коліс попали яйця. Нині він розповсюдився по всій Україні.

Він у нас немає природних ворогів. Цей слимак під час дотику виділяє велику кількість слизу, який токсичний для птахів і для більшості домашніх тварин. Утім шкідників полюбляють їсти їжаки, жаби, вужі, ящірки, з домашніх тварин - качки та голодні кури.

5 порад для боротьби зі слимаками — у відео.



Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!


Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також