Як іршавські вина на Божоле пили

16
0

Іршавський район має багатоманітний досвід проведення різних фестивалів і мистецьких атракцій. Тому делегація Іршавщини з неабияким фаховим інтересом відвідала свято молодого вина Закрпатське Божоле, організоване колегами із Ужгородської райдержадміністрації 19 – 20 листопада

В більш ніж двохсотлітньому винному погребі стометрової довжини розмістилися зі своєю продукцією винороби із усього краю. Фестиваль відзначив свій перший невеличкий ювілей – п’ятиріччя. Дещо змінився і його статус: перші чотири -- організовувала Спілка приватних виноградарів та виноробів Закарпаття, голова Олександр Ковач, а нинішній взяла під опіку Ужгородська райдержадміністрація.

Закарпатське Божоле отримало хорошу промоцію як у регіональних так і у всеукраїнських засобах масової інформації, що дало свій ефект у кількості туристів та їх географії. В минулому нерідко винороби висловлювали думку, мовляв журі суб’єктивно оцінює смаковіякості вин. Організатори тепер знайшли оригінальний демократичний хід – виготовили більш ніж тисячу келихів із емблемою «Божоле»,до речі всі були розпродані по 50 гривень, а до них карточку, що давала право не тільки на безкоштовну дегустацію, але й на літр вина, що найбільше припало до смаку в обмін на карточку.Хто найбільше зібрав таких карток – той і переможець. Він зібрав понад 220 карток. Серед півсотні виноробів знайти прихильність у кожного п’ятого дегустатора -- що-небудь, та значить. Нагороди вручав голова Спілки приватних виноградарів та виноробів Закарпаття Олександр Ковач.
До калитки досвіду нам варто додати ще й таке -- вся територія, відведена під фестиваль. Була заствалена чисельними ятками, лотками, палатками в яких було чимало краму – від наїдків, до сувенірів. І всі господарі цих торгових точок викупляли місця, а кошти перераховувалися у фонд фестивалю.
Апетит приходить під час їжі. Мудрість цієї народної приказки підтвердилася і на прикладі іршавської делегації. Продегустувавши молоде вино іршавчани захотіли так само зробити з кращими марочинми винами Закарпаття в Центрі культури споживання вина. Для цього відвідали дегустаційний зал Шардоне. Тут сомельє Даринка розповіла як правильно дегустувати вино, як оцінювати його смакові якості...
Відпочивши та збагатившись досвідом іршавчани задумались ще й над таким питанням – чи не пора вже і в Іршаві мати власний дегустаційний зал.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також