Як наші європейські сусіди голосували за асоціацію між ЄС та Україною

6
0

16 вересня 2014 року Європейський парламент ратифікував Угоду про асоціацію між Україною і Європейським Союзом синхронно з Верховною Радою України.

Зв'язок відбувався у режимі відеоконференції. І в Києві, і в Страсбурзі голосуванню передували палкі дебати. За відповідний документ проголосувало 355 народних депутатів Верховної Ради.

Щоправда, одноголосної підтримки в Європарламенті не вийшло: прихильників Путіна вистачає і у Європі. Однак більшість депутатів висловилась за асоціацію з Україною: 535 – за, 127 – проти, 35 – утрималися.

А ось проти ратифікації Угоди переважно голосували євродепутати з Франції, Великої Британії та Греції - 27 французів, 22 британців та 12 греків. Про це свідчать результати голосування на сайті Європейського парламенту. Не захотіли ратифікувати угоду іспанські та німецькі євродепутати - по 10 представників цих країн в Європарламенті.

Серед країн, жоден представник якої не висловився проти ратифікації асоціації - Болгарія, Румунія, Словаччина, Словенія, Хорватія, Литва, Естонія, Фінляндія, Мальта та Люксембург.

Варто зазначити, що більшість євродепутатів, що проголосували проти ратифікації угоди - це крайні "ліві" або "праві" сили.

Цікавим є також голосування представників сусідських країн. Зокрема, проти ратифікації асоціації були 5 представників Чехії (всього їх 21), 4 польських європарламентарі та 2 угорських.

Серед депутатів від Латвії - лише проросійська та одіозна Тетяна Жданок (партія "Російський союз Латвії"), яка має репутацію лобіста російських інтересів і під час дебатів не раз намагалася переконати депутатів, що російськомовне населення в Україні потерпає від переслідувань, а євроінтеграція принесе країні зубожіння і занепад.

Імена тих, хто голосував проти серед наших найближчих сусідів: Petr MACH (Чехія), Jirí MAŠTÁLKA (Чехія), Katerina KONECNÁ (Чехія), Miloslav RANSDORF (Чехія), Jan KELLER (Чехія), Janusz Ryszard KORWIN-MIKKE (Польща), Michal MARUSIK (Польща), Robert Jaroslaw IWASZKIEWICZ (Польща), Stanislaw Józef ZÓLTEK (Польща), Krisztina MORVAI (Угорщина), Zoltán BALCZÓ (Угорщина).

Зокрема нічого дивно у їхній позиції нема - наприклад, угорці Золтан Балчо та Кристина Морваі є представниками націоналістичної партії"Йоббік". Крістіна Морваі неодноразово звинувачувала Україну в утисках національних меншин. Вона вважає, що Європарламент допомагає Україні, але закриває очі на порушення прав тисяч угорців на Закарпатті.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також