Як підготуватися до прийому в лікаря-гінеколога

34
0

Кожна доросла жінка має 1-2 рази на рік проходити профілактичний огляд у гінеколога. Це необхідно для того, щоб підтримувати у нормі репродуктивне здоров’я та вчасно виявляти захворювання статевої сфери.

Якщо ж вас непокоять якісь симптоми, то прийти на прийом треба поза планом. Давайте поговоримо, коли потрібна консультація гінеколога, як вона має проходити, та як до неї правильно підготуватись.

Кому потрібна консультація?

Зверніться до гінеколога якомога раніше, якщо у вас:

  • порушився менструальний цикл;
  • є кровотечі поза циклом;
  • з’явилися нетипові виділення – рясні, дивного кольору, з неприємним запахом;
  • болить низ живота;
  • дуже рясно та болісно проходять менструації;
  • відчувається свербіж у статевих органах;
  • шкіра у промежині почервоніла, на ній з’явилися висипання;
  • є підозра на вагітність.

В усіх цих випадках потрібна професійна діагностика, щоб виявити причину проблеми. Зробити це може тільки спеціаліст, і чим раніше пацієнтка звертається по допомогу, тим більше в неї шанси на швидке та успішне одужання. У разі вагітності теж треба спостерігатися в лікаря з ранніх термінів – щоб з’ясувати, як розвивається малюк.

Як підготуватися до прийому?

До гінекологічного огляду не треба якось особливо готуватися. Всупереч поширеному міфу – не треба навіть голити волосся на лобку. Адже воно абсолютно не заважає огляду. Натомість, перед прийомом варто:

  • за добу уникати статевих контактів;
  • у день огляду або з вечора омити зовнішні статеві органи;
  • на прийом прийти у зручній одежі, яку ви легко зможете зняти;
  • підготувати список скарг та питань, якщо вони у вас є;
  • взяти з собою ваш календар менструацій або запам’ятати дату початку останнього циклу.

Пам’ятайте, що обстеження в гінеколога краще планувати у першій фазі циклу, десь на 5-10 день.

Як проходить огляд

Перший етап, з якого все починається – це консультація. Лікар розпитує вас про симптоми та скарги, перенесені захворювання, спосіб життя. Також він з’ясовує, чи були у вас вагітності, пологи, операції. Це все потрібно, щоб зібрати анамнез.

Після цього лікар-гінеколог оглядає пацієнтку на спеціальному кріслі. Він це робить за допомогою системи дзеркал, що дозволяють оглянути зовнішні статеві органи та шийку матки, оцінити стан слизових оболонок та тканин. Також під час огляду лікар бере мазки. Далі він проводить пальпацію грудей, щоб оцінити стан молочних залоз.

У деяких випадках буває необхідність провести додаткові обстеження інструментальними методами:

  1. Розширена кольпоскопія – дозволяє оглянути шийку матки з багаторазовим збільшенням, контрастними розчинами та біопсією тканин.
  2. Гістероскопія – досліджує стан слизової оболонки внутрішньої поверхні матки (ендометрію) за допомогою гучного зонда з відеокамерою.
  3. УЗД малого тазу – допомагає візуалізувати стан матки, яєчників та фаллопієвих труб.
  4. КТ та МРТ малого тазу – проводиться для детального дослідження внутрішніх статевих органів.

Які аналізи бере лікар під час огляду?

Під час огляду лікар зазвичай бере в пацієнтки 2 види мазків: цитологічний та на мікрофлору. Перший також називають ПАП-тестом, він дозволяє виявити новоутворення та зміни у структурі епітелію. Це дуже інформативне дослідження у діагностиці ракових та передракових процесів. Аналіз на флору показує мікробіологічний склад піхви та допомагає виявили запалення, порушення мікрофлори, інфекції. Жінкам у постменопаузі також проводять гормональні проби піхви. Вони дозволяють дослідити гормональний фон та функцію яєчників.

Як записатися до лікаря?

Для цього треба звернутися у найближчу до вас поліклініку, гінекологію або жіночу консультацію. Також можна обрати лікаря у приватній клініці, якій ви довіряєте.

Переваги звернення до гінеколога у Клініці Біляка

В Ужгороді Клініка Біляка є найпрогресивнішим медичним центром. Тут встановлене сучасне обладнання, що дозволяє виявляти гінекологічні патології на ранніх стадіях. Лікарі клініки стажувалися у США та Європі, де опанували ефективні методики лікування. Запишіться на прийом до гінеколога клініки!

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також