Як правильно харчуватися у спеку

10
0

Чим вища температура повітря надворі, тим більше вітамінів і води потребує наш організм. Природні вітаміни очищають судини, покращують стан шкіри, нормалізують роботу кишківника.

Дієтолог Наталія Самойленко радить у літню пору пити багато води – більше двох літрів на день (кожні кілька годин потрохи). Це не стосується людей, у яких гіпертонічні хвороби, серцево-судинна недостатність або проблеми з нирками. Не потрібно забувати про зелений чай, компоти зі свіжих ягід та фруктів.

«Не можна накидатися на полуниці і черешні, намагаючись «наїстися наперед», – у всьому має бути міра, – каже дієтолог. – За один прийом можна з’їсти до двох з половиною склянок ягід (не більше). Їх краще ні з чим не змішувати. Полуниця, розтерта зі сметаною, з цукром і хлібом – для тих, хто бажає поправитися. Такий «мікс» не зовсім корисний для здоров’я, оскільки в організмі накопичується багато різних вуглеводів. Якщо ягід з’їсти забагато, дадуть про себе знати хронічні хвороби, пов’язані із травленням. Максимальна доза різних ягід на день для організму дорослої людини – кілограм (але не можна їсти всі відразу). Для дитини – 300-400 грамів. Мінімальна норма – одна склянка: поки є така можливість, треба вживати природні вітаміни».

Влітку наш організм не потребує вітамінів, які є у фруктах, що не дозрівають у цей період або не ростуть у місцевості, в якій ми живемо. Не варто купувати апельсини, банани, ківі чи іншу екзотику, якщо є свіжі суниці, полуниці.

Не варто у спеку їсти багато морозива, особливо магазинного – з ароматизаторами і барвниками. Воно швидше шкодить, ніж приносить користь організму. Краще піти у перевірене кафе, де морозиво готують з натуральних продуктів, або приготувати його самому.

Корисні поради

Намагайтесь не пити чорний чай та каву, а також солодку газовану воду та солодкі напої – вони не втамовують спрагу, а навпаки – дуже скоро ви знову захочете пити. Краще пийте трав’яний чай або мінеральну воду. Трав’яні чаї з м’яти, материнки та інших цілющих трав є чудовим джерелом вітамінів і відмінно втамовують спрагу. М’яту, наприклад, можна використовувати як гарнір, посипавши страву свіжим або сухим подрібненим листям. Якщо відмочену у воді м’яту перетерти і додати до неї сіль та кілька зерен граната, отримаєте м’ятну приправу.

Їжте фрукти зранку. Вони збагатять організм вітамінами та клітковиною. Але не варто їсти їх перед сном або після ситного прийому їжі – фрукти почнуть бродити у шлунку. Диня, персики, груші, абрикоси, сливи, виноград та інші свіжі фрукти, що легко засвоюються, чудово вписуються в літнє меню і є джерелом вітамінів. Кислі ягоди, такі як смородина і аґрус, принесуть найбільше користі організму.

Вживайте більше зелених овочів. Найкраще – в салаті. Зелень забезпечує організм не лише вітамінами, а й мінеральними солями, що втрачаються при виділенні поту. Добре підійде шпинат, селера, салат, зелень гірчиці, бурячиння та інші овочі. Бруква, редиска, усі види кабачків, а також огірки в поєднанні з зеленню і фруктами можуть бути основними стравами літнього меню.

Намагайтесь не їсти хліба і випічки. Важку їжу небажано вживати у спеку. Варто виключити з раціону або зменшити вживання м’яса, бобових.

Не харчуйтесь у фаст-фудах. Тим, кому важко змінити звичний режим харчування, варто з жирних сортів м’яса і риби перейти на пісні.

Будьте обережні з молочними продуктами – вони швидко псуються в спеку і можуть спричинити харчові розлади. Надавайте перевагу кисломолочним продуктам без цукру – вони допоможуть компенсувати втрату мікроелементів і дадуть відчуття ситості. Кефір добре втамовує спрагу. Кисломолочні продукти треба зберігати в холодильнику при температурі не вищій, ніж плюс 4оС.

Якщо ви з’їли щось не те

Пийте багато рідини – чай з лимоном або негазовану мінеральну воду. Зменшіть обсяг їжі. Прийміть активоване вугілля.

Але якщо стан не покращується, з’являється сонливість, в’ялість, нудота або підвищується температура і починається пронос, необхідно негайно звертатися до лікаря. Він порадить, що потрібно робити.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також