Які були новорічно-різдвяні листівки 100 років тому (ФОТО)

39
0

Різноманіття сюжетів на святкових листівках вражає. А фантазії тогочасних художників можна позаздрити.

Коли точно у світі відправили першу листівку невідомо, але відтоді їх популярність впродовж століття тільки зростала. Кінець ХІХ та початок ХХ століття найцікавіший період в історії поштівок.

Відправляли "відкриті" листи в основному на свята. Новий Рік та Різдво були найкращим приводом порадувати близьких людей гарною листівкою з привітанням.

На новорічних листівках тих часів часто зустрічаються певні символи. Наприклад, конюшина вважалася символом достатку та удачі. Підкова - на щастя. Волошки, які для зими не типові, малювали тому, що вірили це символ Бога. Так вони нагадували про віру.

Гноми - добрі чарівники, або ж помічники Санти. Часто на листівках і сам Санта Клаус, Дід Мороз, Йолопукі, короче кажучи - добрий старий дід, який розносить дітям подарунки. Діточок теж дуже часто зображали на листівках. Милі, усміхнені, хто як не вони можуть подарувати приємні емоції.

Серед дивних символів - мухомор. Він часто зустрічається серед святкових сюжетів. А все тому, що європейці вірили, саме мухомор символ добробуту, от і домальовували його всюди. Не забували тогочасні художники і про гроші. Вони, як годиться, символ багатства. Тож і виходить, що всі побажання можна було зрозуміти по самій тільки картинці.

Трапляються в архівах та приватних колекціях і відверто дивні листівки. Які заставляють задуматись, що саме хотів передати автор.

Ну і досить рідко зображали на поштівках символ року. Нам вдалось відшукати на просторах Інтернету листівку з зображенням мишей, які не можуть розділити солодощі. Роками мишки, або ж пацюка були: 2008, 1996, 1984, 1972, 1960, 1948, 1936, 1924, 1912, 1900 роки.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також