Які напрямки фінансуватимуться міжнародними донорами? Прогнози від менеджера проєктів АРP "Закарпаття"

10
0

В умовах війни та післявоєнної відбудови заявки на участь у міжнародних проєктах будуть іншого спрямування, ніж у мирний час. Про це у нещодавньому інтерв’ю розповів менеджер проєктів АРP «Закарпаття» Валентин Волошин.

За його словами, уже зараз спостерігається активний процес оголошення грантових конкурсів у нових, у порівнянні з довоєнним часом, напрямках.

«За моїми спостереженнями, міжнародні донори на початку війни в Україні взяли паузу, аби зрозуміти й проаналізувати, куди саме потрібно підкласти плече, і зараз вони уже починають це робити. Зокрема, станом на червень Міжнародна організація з міграції (МОМ) оголосила два конкурси для підприємців, котрі переїхали в західні області, в тому числі й на Закарпаття. Міжнародні донори й надалі точно будуть пропонувати грантові кошти на відбудову української економіки та підтримувати малий та середній бізнес. Також у фокусі уваги фінансування профільними організацями різного роду послуг для внутрішньо переміщених осіб – це і психологічна підтримка, і медичний супровід, і робота з дітьми», - розповідає Валентин Волошин та додає, що сфера освіти також не залишиться поза увагою міжнародної підтримки, позаяк українське суспільство стоїть на порозі освітньої катастрофи навіть у тих регіонах, де наразі спостерігається відносна безпекова ситуація.

«Не дивлячись на роботу Закарпатської ОВА та обласної ради для того, щоб звільнити приміщення шкіл та дитячих садочків, аби розпочати звичний процес навчання 1 вересня, я прогнозую, що різні дистанційні, інноваційні методи освіти також будуть актуальними. У цьому контексті не можу не згадати, що Агентство якраз закінчує реалізацію проєкту «Віртуальна реальність єднає Карпати: інтерактивні шкільні лабораторії», який присвячений використанню середовища віртуальної реальності для освітнього процесу. Це дуже цікавий і потужний інструмент, бо він багатомовний і дозволяє замінити віртуальним простором ті платформи, які зараз важко відновити: умовно кабінет хімії з реактивами або подорож під час уроку географії. Завдяки реалізації цього проєкту наша команда має дуже хороші напрацювання та результати, якими ми готові ділитися», - зазначає Валентин Волошин.

У найближчому часі велика увага донорських організацій також буде спрямована і на допомогу місцевим територіальним громадам, зокрема для того, щоб переосмислити роль функцій і плани розвитку ТГ. Адже, як стверджує Валентин Волошин, кожна громада після децентралізації розробила власну стратегію розвитку, однак і пандемія Covid-19, і війна внесли свої корективи. Тому, за прогнозами менеджера АРP «Закарпаття», для територіальних громад буде велика кількість можливостей у вигляді грантових проєктів, що дозволить, в першу чергу, вибудувати чіткий план реалізації розвиткових процесів.


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!


Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також