Якість доріг перешкоджає розвитку туризму на Закарпатті

24
0

У середу, 20 липня, відбулася чергова сесія Хустської райради. У порядку денному - звіт Хустської районної адміністрації щодо виконання делегованих районною радою повноважень, питання стану автомобільних доріг в районі, виконання програм розвитку агропромислового комплексу.

Також депутати розглянули питання забезпечення послугами зв'язку та мережею інтернет населених пунктів району. Серед рішень - і клопотання про відкриття нового міжнародного пункту пропуску на українсько-румунському кордоні. Участь у роботі сесії взяв і голова обласної ради Іван Балога.

Звітував про виконання райдержадміністрацією делегованих їй радою повноважень голова РДА Федір Турчин. Він повідомив, що за перше півріччя цього року загальний фонд районного бюджету виконано на 108,5 відсотка. Перевиконано і бюджет розвитку – майже на 10 відсотків. Щодо залучення інвестицій, то за перший квартал в район залучено всього 3,7 тисяч доларів США. Нижчим від середньообласного є рівень заробітної плати в хустян – всього 1596 гривень. Над проблемними показниками пообіцяв в майбутньому працювати керівник району. Загалом депутати визнали роботу голови адміністрації задовільною.

Також народні обранці затвердили звіт про виконання районного бюджету за перший квартал та внесли зміни до основного фінансового документу району.

З інформацією про забезпечення послугами зв’язку та мережею інтернет сіл району доповідав Василь Яковець, начальник центру телекомунікаційних послуг в місті Хуст Закарпатської філії «Укртелекому». В районі працює 27 АТС, в тому числі 4 цифрові.

Лише кожна третя родина забезпечена стаціонарним телефонним зв’язком. Доступ до інтернету компанія надає лише в двох населених пунктах – Вишкові та Рокосові.

Саме на розвитку цієї мережі акцентували увагу депутати ради і просили представників компанії активізувати роботу в цьому напрямку.

Більш критично висловлювалися депутати при розгляді питання про стан автомобільних доріг в районі. Йшлося про те, що дорожники подекуди зволікають з проведенням ремонтів. Досить критично висловилися депутати щодо роботи місцевої філії «Закарпатгазу».

Серед ініціатив районної ради - відкрити міжнародний пункт пропуску Яблунівка-Гута на українсько-румунському кордоні пропонують депутати Хустської райради. Відповідне клопотання до обласної державної адміністрації та обласної ради прийняли народні обранці. «Розглянувши звернення депутатів Хустської районної ради та враховуючи клопотання Вишківської селищної ради щодо відкриття пункту пропуску через українсько-румунський державний кордон в с. Яблунівка Хустського району, районна рада вирішила: ввійти з клопотанням до Закарпатської обласної державної адміністрації та Закарпатської обласної ради щодо порушення ними перед Кабінетом Міністрів України питання про відкриття пункту пропуску через українсько-румунський державний кордон в с. Яблунівка Хустського району Закарпатської області», - йдеться у відповідному рішенні райради.

Ініціативу відкрити міжнародний пункт пропуску на української-румунському кордоні голова обласної ради Іван Балога пообіцяв підтримати.

« Цей проект виношується вже не перший рік. До цього часу позитивної відповіді від центральних органів влади ми поки що не отримували. На сьогодні є ініціатива депутатів Хустської райради, які вважають за доцільне відкриття в їх районі міжнародного пункту пропуску. Обласна влада підтримує и цей проект, адже він в першу чергу сприятиме розвитку транскордонного співробітництва, добросусідських відносин», - вважає Іван Балога.

Щодо стану доріг, то голова обласної ради відзначив, що наразі нема району, громада якого б була задоволена якістю дорожньої інфраструктури. «Якість дорожнього полотна нині мало кого задовільняє. Через це подекуди важко залучити інвесторів, розвивати туристичну галузь. Цьогоріч питання ремонту автошляхів обласна влада неодноразово розглядала. Зі сторони дорожників були обіцянки, що ремонт буде зроблено вчасно і якісно. Цього поки що не зроблено.

Придорожня інфраструктура, за яку теж відповідають дорожники в занедбаному стані. Якщо обабіч центральних доріг благоустрій більш-менш проводиться, то вже про комунальні дороги вони чомусь «забувають». Для того, щоби обкосити узбіччя, посадити деревцята багато зусиль і коштів не потрібно, але й цим своїм обов’язком дорожники нерідко нехтують. Можна констатувати: дорожня галузь краю знаходиться в стані занепаду. У такому випадку напрошується висновок: є проблеми у роботі керівництва обласної дорожньої служби», - відзначив Іван Балога.

Керівник ради навів приклад, як дешево і якісно можна оновити шляхи . «Його показала влада міста Сваляви. Створене міською радою комунальне підприємство ремонтує дорожнє покриття вдвічі дешевше, ніж це роблять дорожні служби області. Завдяки цьому місто розраховує відновити вдвічі більше доріг, ніж планували дорожники», - резюмував Іван Іванович.

Також Іван Балога довів позицію обласної влади щодо системних підходів в утилізації побутових відходів. Як відомо, сьогодні на Закарпатті працює потужна австрійська компанія АВЕ, яка налагодила збір сміття в Мукачеві та районі, на Виноградівщині та Хусті. В планах інвесторів «зайти» в Ужгород та район, на Іршавщину та Хустщину.

«В Хусті та Мукачеві компанія АВЕ налагодила селективний збір сміття. Інвестор готовий вкласти кошти в облаштування за європейськими стандартами нового полігону й організувати централізований збір та вивіз сміття.

Під час червневої поїздки закарпатської делегації до Верхньої Австрії було домовлено, що компанія розширить свою співпрацю і на Хустщину. В цьому районі може бути лише одне облаштоване сміттєзвалище, а не тридцять несанкціонованих як це є на сьогоднішній день. Тому щоб успішно рухатися в цьому напрямі, мусимо вже зараз вирішувати питання утилізації сміття, як це робиться в цивілізованих країнах. Цю позицію ми маємо довести до наших громад. До речі це нещодавно вже було зроблено на Іршавщині.Ми маємо можливість втілювати в нашій області досвід австрійців, які готові нам допомогти очисти область від сміття ", – резюмував Іван Балога

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також