Якою була перша гімназія у Мукачеві (ФОТО)

30
0

Історія найвідомішої Мукачівської гімназії почалась ще у 1775 році. Тоді про створення навчального закладу з хорошою освітою клопотав Ференц Шенборн. В той час розглядали варіант створення гімназії при церкві (такі школи практикували майже по всій Європі). Тоді Шенборнам, які «взялись» за освіту дозволили створити школу, але вона майже не функціонувала.

Через 62 роки місцевий активіст-інженер Карой Петц у  своєму будинку відкрив школу, яка все ж запрацювала і стала дуже популярною. У ній було 6 класів, в яких хлопців та дівчат навчали читанню, писанню та математиці. Нажаль, зображень цього навчального закладу не збереглося.

Через попит на освіту у 1839 році було прийняте рішення будувати гімназію. Проте її фундамент з’явився лише через 4 роки. Ще 3 роки пішло на будівництво. Для учнів школа стала доступною лише у 1855 році. Тому що з 1849 і до 1855-го будівлею користувались військові, що розташували тут шпиталь.

У 1870-ті роки школа отримала у спадок бібліотеку та колекцію мінералів від Ференца Романа, місцевого адвоката, який цікавився наукою.

З кожним роком заклад ставав популярнішим, а учнів у ньому більшало. З’явилась необхідність будувати нову більшу школу. За будівництво взялась фірма «Брати Мандел». І вже у 1892 році поблизу греко-католицької церкви височіла нова гарна гімназія.

Навчальний заклад вважався дуже престижним. Окрім уроків тут існували різні гуртки, як наприклад – гурток любителів старовинних балад.

Хронологія подій на Закарпатті в ці часи не сприяла спокійному навчанню. Школу постійно передавали під інше керівництво, змінювали мову навчання та програму. У 1943 році заклад став Мукачівською Угорською Королівською Гімназією ім. князя Арпада. А з приходом на Закарпаття радянської влади школа отримала назву ім. Пушкіна, якою і залишається по сьогодні. Також вже у другій половині ХХ століття до гімназії добудували ще оди поверх і надали їй сучасного вигляду.

Це одна з тих старовинних будівель Мукачева, яка зберегла своє призначення попри століття та зміни влади. Тут і по сьогодні лунають дзвінки на уроки та перерви, а хлопці та дівчата здобувають нові знання. 


Радимо також переглянути інші публікації з серії історичні кадри Закарпаття, зокрема сімейні фотопортрети, про зйомки фільму Жайворонок у Мукачеві, закарпатців у журналі LIFE та інше.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також