Інформаційна гігієна: Чому ми так легко поширюємо фейки?

19
0

Кожного дня ми наштовхуємося на десятки, сотні випадків різноманітної фейкової, недостовірної та маніпулятивної інформації. Це наслідок, у першу чергу, інформаційної війни, яку веде ворог як ззовні, так і у середині країни.

Росія дуже давно створила мережі професійних маніпуляторів, які працюють цілодобово над тим, аби створювати та поширювати маніпулятивні фото, відео та тексти.

Сучасний розвиток нейромереж дозволяє досить якісно створювати відеоконтент, який на перший погляд є досить достовірним. Лише при більш прискіпливому аналізі можна зрозуміти, що цим відео чи фото намагаються маніпулювати людьми. Тож для цього потрібно включати критичне мислення, а простіше, засумніватися чи дійсно відео/фото, яке плануємо поширити є достовірним і не створеним, щоб нанести шкоду нам, нашим рідним чи нашій державі.

Завжди потрібно сумніватися у інформації, перевірити її, а лише тоді, переконавшись у тому, що вона дійсно достовірна, вже поширювати.

Як самостійно перевірити ту чи іншу інформацію, фото чи відео?

Текстова інформація перевіряється в google. Берете частинку тексту і вводите її у пошуковий рядок і отримуєте результат пошуку. Якщо ця інформація є на відомих новинних сайтах чи офіційних сторінках, то така інформація, скоріш за все достовірна. Якщо ж на "сайтах-сміттярках" чи різних блогах, невідомих джерелах, або ж взагалі відсутня у пошуку, чи веде на тік-ток, інстаграм, то, з великою вірогідністю, ця інформація фейкова або маніпулятивна і має на меті ввести нас в оману.

Фото так само можна перевірити у google. Робите скріншот фото, яке побачили у соцмережах чи у групах і додаєте його у пошуку у віконечку фото. Пошуковий сервіс видає вам результати. Тут ідентично з інформацією, якщо фото фейкове чи маніпулятивне, то про нього буде інформація, що це фейк, поширений, наприклад, ще десять років тому.

З відео трохи складніше, його не можна перевірити у пошукових сервісах. Зазвичай, маніпулятивні відео є змонтованими з різних частин, різних часових подій.

Тут потрібно просто уважно придивитися та зробити короткий сумнів-аналіз. Якщо сумнів достовірності відео переважає над впевненістю, то краще його не поширювати.

Що стосується нейромереж, то сучасні їх версії можуть створити образ відомої людини та озвучити її голосом потрібний текст, але не завжди рухи роту та губ співпадають з озвученими словами. Або ж на відео присутні дефекти при монтажі.

Чому люди з легкістю поширюють фейкові маніпулятивні повідомлення?

Насправді, це дуже складне питання. Бо, ми ж, користувачі соцмереж, не маємо наміру нанести шкоду собі чи суспільству, і вважаємо, що навпаки принесемо користь, попередимо про небезпеку, допоможемо у донесенні інформації, посприяємо вирішенню того чи іншого питання.

Над алгоритмами маніпуляцій працюють високопрофесійні психологи та аналітики. Вони прораховують реакції, суспільні настрої, аналізують, що саме зараз у конкретний період інформаційного потоку може здійснити потрібна інформація. І використовують інформаційний фонд для своїх психологічних операцій.

Ще одне важливе питання, це як у час постійних фейкових вкидів виділити дійсно суспілно-важливу інформацію, яка може мати важливі потрібні наслідки для суспільства.

У першу чергу - це достовірне джерело. Що таке достовірне джерело інформації? Це безпосередній учасник тої чи іншої події, це достовірний сайт, який має репутацію, авторитетний журналіст, громадський активіст, який так само не був помічений у поширенні фейків і так далі. Тобто, ми маємо переконатися, що людина чи сторінка, яка поширює інформацію, має певний авторитет і не була раніше помічена у поширенні фейків та маніпуляцій.

Звичайно, що навіть все вищенаведене не убезпечить від поширення фейкових текстів, фото і відео, але така вірогідність буде знижена у рази.


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також