Іршавщина славиться вишивальницями

8
0

Ремесло, яке вже стало невід’ємною частиною культури українського народу, на Закарпатті ще пам’ятають.

Як за допомогою голки та нитки зробити скатертини, рушники та серветки по-справжньому святковими нашим журналістам демонструвала досвідчена вишивальниця , яка живе на Іршавщині.

Під українську народну пісню і голка слухається, і стібки виходять рівними,- каже Ганна Савко. Найбільше до вподоби вишивальниці з- понад піввіковим стажем прикрашати візерунками рушники на весілля. Для такої нагоди зазвичай обирає і свій улюблений колір – білий. Вишивальниць на Іршавщині чимало, втім , останнім часом для більшості прадавнє ремесло стало радше засобом заробітку, аніж справою для душі, - розповідає майстриня. Свої ж вироби пані Ганна ніколи не продавала. Вишивані скатерті та серветки дарує рідним та близьким. Хутко вправлятись голкою пані Ганна навчилась ще в дитинстві. Каже, скільки рушників вишила з того часу , нині і не порахувати. Хоч без роботи на селі довго не посидиш, улюблене заняття майстриня ніколи не полишає. Тому на кожне свято вже традиційно стелить нову скатертину. Барви та орнамент для чергової роботи майстриня обирає залежно від настрою, не забуває при цьому і про символічне значення кольорів та візерунку.

Найбільше до душі особлива техніка, коли після завершення роботи з голкою та ниткою бере в руки ножиці та відрізає тканину по краю вишивки, такі роботи виглядають особливо повітряними. Саме над такою скатертиною працює і зараз. Приблизно за тиждень обідній стіл прикрашатиме черговий вишитий оберіг, який буде захищати родину від лиха та, переконана майстриня, обов’язково приноситиме родині достаток та благополуччя.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також