Іспанка зняла фільм про сомалійського біженця, якого затримали прикордонники Закарпаття (ФОТО, ВІДЕО)

14
0

Прем'єра кінофільму про біженця з Сомалі відбулася у Києві на кінофестивалі "Молодість".

За даними ООН, Україна дала прихисток майже двом з половиною тисячам біженців - переважно з регіонів, де йде війна. Близько половини - жінки і діти. Історію хлопця з країни піратів - Сомалі - взялися розповісти світові іспанські документалісти. Прем'єра стрічки відбувалася у Києві на кінофестивалі "Молодість". Бачив - Володимир Тимофійчук.

Історія гідна кіно. Двоє юних сомалійців тікають з охопленої війною батьківщини і шукають кращого життя. Їхня мета - потрапити до Німеччини, де живуть та працюють родичі та друзі. У свої 15 років їм, ще дітям, доводиться багато чого побачити та пережити: смерть батьків, скитання по різних містах та перебування під вартою. 

Це Алі. Все, що ви бачили щойно на екрані відбувалося саме з ним.

Алі Ахмед Варсаме, біженець з Сомалі, герой фільму:

- Было очень-очень тяжело. Я реально сказал что там было - было очень страшно! Я приехал из Сомали в Украину, потому что я хочу свободы. В Сомали война.

Щодня протягом семи місяців в українському центрі для мігрантів, хлопець мимоволі згадував ті жахи, які залишися вдома. Алі вирішив розповісти про це світу. Через Фейсбук він знайшов контакти режисера-документаліста і попросив зафільмувати його історію. 

Паула Паласіос каже, що розповідь сомалійського хлопця вразила її настільки, що вирішили знімати кінострічку.

Паула Паласіос, режисер та продюсер фільму (Іспанія-Італія):

- Коли я взялася за цей фільм, у мене взагалі не було коштів. Але я так перейнялася цією історією Алі, що просто знімала. Почала з трейлера. Потім показала його телеканалу Аль Джазіра, який допоміг з фінансуванням.

Це вже друга документальна стрічка цього режисера про біженців в Україні. Бюджет картини склав 60 тисяч доларів. Загалом проблема мігрантів є глобальною, кажуть представники ООН. Саме тому почали співпрацювати з Паулою.

Ванно Нупеч, заступник регіонального представника ООН у справах біженців в Україні:

- Я вдячний Паулі Паласіос, яка своєю роботою привертає увагу до таких проблем. І сьогодні в нас буде нагода поглянути на цю тему з позиції дитини.

Біженцями в Україні переймається міграційна служба. Там кажуть, знають безліч подібних історії. Але Алі запам'ятався найбільше.

Віктор Шейбун, перший заступник Голови Державної міграційної служби України:

- Он неординарный человек. Он действительно выделялся из всех беженцев, которых вы видели. Он очень хорошо подлежит адаптированию.

Он готов приступить к труду, он готов учиться и занять место гражданина нашего государства.

На світову прем'єру фільму "Чужинці: Сомалійці в дорозі", прийшло чимало людей. Кінозал був вщент заповнений глядачами.

Наталія Джуран, глядач:

- Насправді, сьогодні це питання болюче. І Україна стала таким пристановищем. Не на стільки врегульоване це питання, що оцей потік людей він не зупиняється і не тільки з Сомалі, а й інших країн.

Поки глядачі дивилися про нього фільм - Алі знов і знов переживав минулі події і сподівався, що колись його рідні - дві менші сестри та чотири брати - будуть у безпеці.

Володимир Тимофійчук, Перший Національний

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також