Історичні кадри: Якою була закарпатська молодь у 30-х роках минулого століття

9
6

Міжвоєнний період сприяв бунтівній та рішучій поведінці молоді нашого краю. За часів Чехословаччини мітинги та страйки стали невід’ємною частиною міського життя.

Найвідомішим в історії нашого міста став Другий Народовецький з’їзд молоді. Тоді кілька тисяч молодих закарпатців у вишиванках та з українськими прапорами пройшли центральними вулицями міста, таким чином демонструючи свою приналежність до українського народу.

Також в міжвоєнний період популярними були різноманітні секції та гуртки. Багато хто записувався в молодіжні організації «Скаут» чи «Пласт». Скаутами переважно ставали закарпатці з угорським та чеським корінням, а пластунами українці.


Радимо також переглянути інші публікації з серії історичні кадри Закарпаття, зокрема сімейні фотопортрети, про зйомки фільму Жайворонок у Мукачеві, закарпатців у журналі LIFE та інше.

Коментарі

Б
Большовик

А чом не говорите про дійсно вагомі бунти які проходили на Закарпатті в цей період. А саме забастовки робочих на фабриках і лісопилках Перечина, Мукачева, Хуста, Бррегова, Тячева? Про платуну они пишуть. Пластуни боли жалков попитков заперевальних галичан приязати русинам українство своє.

Т
Треш

Чому показуєте пластунів? Чому не показуєте їх опонентів - активістів товариства А. Духновича?

Т
Треш

Згідно плебісциту 1930 року в Чехословацькій Республіці, русинами записалися понад півмільйона громадян. Українцями - 2400 осіб. Хтось там був несвідомий.

М
Мікі

Мигаль та микула, ужеся встигли похмелити,!! Русини це і є Українці лиш назва інакша і русини говорять діалектом!!!!

М
Мигаль

Котрі ищи " українчці " , вшиткі были руснаками . А " пласт " ото боли зародиші зелених чоловічків у крайови .Чиська влада тото профукала ...

М
Микула

В Підкарпатті тоді жили русини - автор не видумуй про українців

Читайте також