Історичні кадри: Ужгород в роки Другої світової війни (ФОТО)

135
32

Зруйнований міст, танки посеред вулиці — такі світлини Ужгорода 1942-1945 років опуліковані в мережі Facebook.

Під час війни особливо постраждало єврейське населення Ужгорода, зазнало геноциду. Ужгородський цегельно-черепичний завод на Минайській вулиці був перетворений на гетто. Конфісковане майно євреїв зносилося в закриту центральну синагогу Ужгорода. А згодом єврейське населення Ужгорода було інтерноване до концентраційних таборів Освенціма, Дахау, Біркенау та ін.

Восени 1944 року фронт неухильно наближався до Ужгорода. На кладовище в районі Шахта звозили загиблих німецьких і угорських солдатів та офіцерів з гірських районів, де проходили бойові дії. Ужгородська гімназія була перетворена на госпіталь. У жовтні 1944 р. почалася евакуація угорських урядників, поступово покидали місто військові частини, які перебували в Ужгороді. Тоді були підірвані всі три мости через річку Уж.

27-го жовтня 1944 р. до Ужгорода вступили радянські війська, не зустрівши великого опору з боку німецько-угорських військ, які спішно покинули місто.






Коментарі

П
психлечебница

Судя по последним постам майдауна, болезнь прогрессирует…

С
СРСР

Ой,як ся вшитка бандерувська тупа нечисть взбісила 19:01,19:13,20:46!РАДУЄ!!! Дегенерат,20:24, із трьома класами образованія,думать,ош уно зробило “шедевр”.Йолопе,такі листовки, твої вонячі предки штампували на наруд,коли лизали чоботи гітлеровцям. Юкало заперевальноє,баране, ваша україна,юлька...то все нетрібним націобандерувським протекторіатом.А што бандершня може представити кроме наркомана черновецького?Регіони заігровали з бандершньов зато і проіграли.СДПУ(о)бандершня поклала в позу послі 1 майдана. Юкоше недоразвитий,постоянно бандершня у власти.Бо бандершня,то цепні пси амеробандітського капіталу,який туй рулить. Понявісь? Сомнівавуся,до таких бетонових не доходіть! ТУПА БАНДЕРШНЯ,НЕМАЄШ ЧИМ КРИТИ!БО НЕХЛИПИ ОД ПРИРОДИ ви! Нич не создали,лем подтирали капіталізм.Ви папірь бударовий діла них! Коли ніє,што одповісти по суті,тоди прозивання з сторони недоразвтої бандерії.Бо прозиватися-се єдно ремесло,якоє легенерати освоїли ліпше всьої Планети! Фак вам!

Ю
ю

коли чоловік жиє у придуманому світі, т ся називать шизофренія. Коли кажуть, ош при власти бандероці, то уже простосмішно.Бо назвати сдпуо, партію регіонів, нашу україну, тимошенко, авакова, порошено, коломою, ахетку, черновецького, юалогу, рату, юойка, , і ін, бандеровцми, то є смішно. Хоча прл ТАКИХ бандеровців можу повісти шо они............каки

Д2
до 20:24

Красава!!!! Талант!

ДР
дільн.інсп РВ УМВС Іванинець М.І.

ОГОЛОШЕННЯ За скоєння ряду злочинів (зокрема за згвалтування малої рогатої худоби) розшукується мешканець м.Мукачева Шандор Набутилефі, 1967 р.н., також відомий за прізвиськами Шоні Мандаун, Шоніцил Травневий, Шоні, Майдаун, СРСР, до нижньої марги. Неодноразово проходив лікування психіки, але кожен раз утікав з лікувальних закладів і переховувався. Нещодавно здійснив втечу з психіатричного диспансеру у с.Чікош-Горонда, наразі місцезнаходження невідоме. Особисті прикмети - зріст 158см, вага 90-100кг, азіатсько-ромський тип зовнішності, лисуватий, під очима великі мішки від зловживання алкогольними і наркотичними засобами. Востаннє був одягнений у лікарняну піжаму. Часто ходить із пляшкою горілки, купленою за випрошені або викрадені кошти. Проявляє крайню агресію до оточуючих, обзиває усіх перехожих "заперевальними". Всіх, хто знає про місцеперебування даного злочинця, прохання повідомити на номер 102 або знешкодити його фізично.

Д
доктор

Йсе точно - клієнт псіхушки.

О
останньому

дурак на содєржанію

С
СРСР

18:24,марго воняча,гута би тя побила д@біла короставого.Бандершня нетрібна з 90-х фурт при власти. Смолоше п..ний,гнидо схроновська. 17:57,вон за перевал,срань бандерувська,соси у попеля і шухевіча! Ede, уд рощума тя освободили.“імущества”? уд гуні і петика хіба.грекокатолики,то розкольники, порожденіє предку бандершні.

ІП
Іван Пальо

16:17 Іди в пір"я тУмане!! Бандеровці нигда не боли при владі, тому Україна в гузиці 30 років. Пес би ти губи лизав старий гнуй!!

ДС
до СРСР

Пєтя Гецко, вертайся думів.

Р
ряженый

Вчера поносил дедушку на палочке, большего для счастья и не надо.

E
Ede

Пришли освободители. И освободили край в прямом смысле от мужиков венгерской и немецкой национальностей, людей от имущества, а в переносном от русинов и от грекокатоликов. Празднуйте, рыбки золотые! (Говорят у них память на пару секунд).

С
СРСР

Іване Пальо,ми крадеме!? Крадуть порохи,ахметки.....яких назначавуть американці.Бо ви не вибирали і не вибираєте! Ви лем такі дурні,що захищаєте і восхваляєте своїх злодію.Плюс сталисьте америцько-капіталістичними ряндами! Україну создали в такому виді,як в 90-х, комуністи,а придумали австріяки окраїнцю оби насолити руським.Ниякої україни не существує. В 90-х і до тепер владу захопили олігархи і бандершня.До того бандершня веде політичний аспект.Бандершня,це прошарок,який може існувати лише прислуговуючи і дрібно гадячи.Прошарок,який не здатний творити,лише руйнувати. Поки не відберуть у бандоолігархів вкрадені в народу активи.Поки бандерівсько-галіцайських окупантів не виженуть від влади,не заженуть у схрони,не зітруть,як явище,до тих пір Україна буле лише поставщиком раб сили!

МА
Мирний атом

Які в пень русини , нибоває такого

Б
Бачі

Із-за тих українцю,руських, мадяру і чеху наші русини мусять усе красти і не можуть чесно жити!!! :)

В
Вікс

Фотки шикарні. Война ото страшноє. Бабка прощена найбуде все лиш говорила сыне лишбы не было войны. Один дідо погыб у советськуй другый у мадярськуй армії. Вічна їм память.

Д1
До 10.05.2020 10:15

Наші предки , жителі теперішнього Закарпаття 1000 років жили з Мадярами і говорили на своїй бисіді як і типир говорять і чомусь неасимільовали їх , я би хотів оби асимільовали хотяби таков зарплатов пенсійов,а не розвивати жебрач як в Україні.

ІП
Іван Пальо

10:31. Ахаха. А хто краде? Марсіани? Тать краде наша чилядь, наші знакомі, родичі, сусіди які ся до влади дорвали. То ми злодійкуваті. Ти і я. 20 років роблю у монополіста. І вижу шо ніхто не хоче шоб область ся розвивала. Лем свої кармани набити. То всьо наші знакомі і цімбори, то не якісь умовні пани в кабінетах.

Я
Я

До нижнього,радуйся ,що вже майже 30років лем крадуть, і роби за копійки,і недай Бог захворіти

ІП
Іван Пальо

Кіби сьме ся лишили у мадярії авать чехії, уже би сьме були мадярами авать чехами. Нас би асимілювали насильно. Радуйтеся шо в Україні живиме, говориме свойов бисідов. А ревати што вам тяжко жити - та самі сьме винуваті, робити треба, а не лінгарьовати.

7
777

Закарпатя захватили точно як руські тепер крим, ніколи наша земля небула україною, укр -за перевалом

ДВ
до всіх

Дякуючи ссср Україна і всі бувші радянські республіки,позаду розвинутих країн років на 50.Виключення тільки Прибалтійські держави і Фінляндія,яку недомірок лёнін відпустив.

ДД
до долбо@ба 08:35

Наші баби з дідами були русинами, а не українцями. А начати самим шось робити уже сь ме начинали, лим коло сих українських злодію то безполєзно.

Д0
До 08:35

Що є твоя теперішня Україна? Подивися просто статистику...

ДН
До нижніх кополів

Ваші баби з дідами чехами не були, мадярами не були, і мацкалями теж не були. Так шо розслабте свої булки і прийміть нарешті вже то, ким ви є, українці. Можете хоть кілько возмущатися, шо Україна вам ним не дала, вічно лиш глядаєте, ко вам більше зробив, чи чехи, чи мадяри, чи руські. А самим начати шось робити слабо? Мудаки ви, ліниві.

Д7
До 7:02

Просто забрали як Крим???? Ти дурак !?? Подивись ще раз , якI землi належали Царськiй Росii !!! Дякуючи СССР окраiна стала такою великоб,якою бодя хмельницький, Сагайдачний, мазепка, грушевське, ,петлюра , бандерик навiть i не мрiяли ! До приходу ссср украiни , якикраiни не було, лише на паперi у нiмцiв та в ix прихвостнiв !

7
789

СЛАВА СССР

M
Munkacs

Коли ділили европу в ялті,до ссср мали відійти землі ,які належали російській імперії,закарпаття просто забрали як мацкалі крим

ДФ
До ффф.

То шо ти мадяр або поляк патріот,я ся не сумніваву.Но то шо для Закарпаття доброго май булше зробили Чехи і Союз,то є факт.А як ти написав то ОТцасувати будете ви.

ДН
до нижньої марги

шкода шо не пустили ти вітця на мило гнидо ти воняча

Ф
Ф

ПИСАНИНА. А ПОТОМ ВЕСЬ СССР ОТ цАСОвав Й продолжают КРАПКА

1
1

Вітаю усіх зі святом Великої Перемоги!

Читайте також