Юні журналісти Мукачева побували на екскурсії в міськрайонному суді (ФОТО)

12
3

Вихованці гуртка «Юні журналісти» (викладач Ядвіга Балога), що діє при МЦДЮТ, активно використовують вільний час для відпочинку, здобуття нових знань і емоцій. Днями вони побували на черговій цікавій екскурсії. Mukachevo.net, у рамках співпраці, публікує текст слухачки гуртка Андріани Сабов.

Цієї екскурсії ми всі чекали з нетерпінням. На заняттях гуртка «Юні журналісти» ми обговорюємо різні теми, нерідко це резонансні події, що стосуються таких же, як і ми, підлітків. Але, коли йшлося про суд, його засідання, щоб зрозуміти, як це все відбувається, ми могли хіба що напружувати свою уяву або шукати аналогій в соціальних мережах. Перші емоції отримали вже при вході в приміщення Мукачівського міськрайонного суду.

Власне, як розповідала нам керівник гуртка, колишній тележурналіст, при відвідинах різних заходів представникам преси нерідко доводиться проходити випробування так званою рамкою чи металошукачем. Чому випробування? Ну, не всі ж готові викладати вміст своїх кишень чи жіночих сумочок. На цей раз все було добровільно, Погодився пройти цю процедуру вихованець гуртка з групи, яка працює при ліцеї№ 11 Олександр Бучина. Хлопець виклав на поличку перед охоронцем і гроші і ключі й інший дріб’язок, який знайшовся в кишенях, але рамка вперто дзвеніла, попереджаючи, що в Сашка може бути щось недозволене. Як виявилось проблемним виявився ремінь з металевою пряжкою.

Далі головний спеціаліст сектору управління персоналом Надія Балажинець та головний спеціаліст із забезпечення зв'язків із ЗМІ Ірина Захарова коротко ознайомили нас з особливостями роботи суду, інформаційного центру, серця суду канцелярії, секретарів судових засідань та помічників суддів.

Особливо цікаво було послухати розповідь майже нашої ровесниці помічника судді Катерини Зареви, яка розповіла нам про основні завдання суду, різновиди судових рішень, про порядок їх ухвалення, а також про свої обов'язки, можливості саморозвитку та кар’єрного зростання. Адже поки що Катерина лише фактично на першій сходинці кар’єри.

А коли до судової зали зайшла суддя Оксана Маргитич ,Катерина Зарева, на наше прохання, щоб чим краще відчути атмосферу судового засідання ( хоч суддя і була без мантії)оголосила :»Встати! Суд іде!» - відчуття були неймовірні. Пані Оксана багато розповіла про відповідальність неповнолітніх за різноманітні порушення, звернула увагу на порушення, якіможуть призвести не тільки до адміністративної , а й серйозної кримінальної відповідальності за скоєння певних категорій злочинів. Особливо повчальними були приклади з багаторічної суддівської практики пані судді. Безсумнівно, враження від розповіді про конкретні нашумілі справи , де підозрюваними були підлітки, будь - кого можуть спонукати замислитись, перш, ніж вчиняти якусь дію, яка, на перший погляд, є радше забавою чи певним бажанням стати в позу перед товаришами.

А потім, хоч ми й не журналісти, а тільки вчимось,на Оксану Маргитич просто посипались запитання. Нас цікавило все – починаючи з того, хто може стати суддею і закінчуючи тим, чи завжди суддя, до того ж суддя – жінка, мама, може, переборовши себе, виголошувати неповнолітньому суворий вирок.

І. як завжди під час екскурсій, були фото. Спочатку ми в залі, як присутні на суді, потім хтось зміг посидіти в кріслах суддівської колегії, хтось уявив себе адвокатом, хтось прокурором…

Ми вдячні організаторам , всім, хто приймав нас, вихованців гуртка «Юні журналісти» у приміщенні Мукачівського міськрайонного суду, за повчальну, пізнавальну і дуже емоційну екскурсію.

Андріана Сабов, гурток «Юні журналісти» при МЦДЮТ.



Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

Д
Дігов

Типир ,слідуюча,буде у сізо

Н
Народ

А розцінки за позитивні рішення суду дітям не розповіли?

P
Petya

Де їм об"яснили , ош кіть будуть писати проти влади , то будуть уже не екскурсантами , а клієнтами суда.

Читайте також