Капітал вивозиться і повертається як інвестиції

24
0

Закарпатських начальників вчили «вичисляти» брудні кошти

Навчальний семінар для фахівців з питань фінансового моніторингу у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, та фінансуванню тероризму провели у вівторок в Ужгороді.

Заступник голови Державного комітету фінансового моніторингу Валерій Кірсанов та начальник відділу Держкомітету в Закарпатській області Михайло Тернущак зустрілися з журналістами і повідомили, що Держфінмоніторингом передано до правоохоронних органів 1 584 узагальнених матеріалів по 436 тис. 122 операціях, що можуть бути пов`язані з відмиванням доходів на суму 109,218 млрд. грн. Двадцять справ вже пройшли через суд, винесено 8 вироків, підтверджено відмивання 2,7 млрд. грн., з них 52 тис. грн. повернуто державі. Керівництво Держкомітету сподівається, що незабаром кількість їхньої роботи переросте в якість і реально передані державі кошти. Щодо Закарпаття, то правоохоронці, за словами Валерія Кірсанова, розстежують зараз 6 узагальнених матеріалів. Для нашої області характерні розгалужені «карусельні» схеми, коли капітал вивозиться за кордон і повертається у вигляді «чистих» інвестицій. Йдеться про суму близько 200 тис. грн.

Вже сьогодні Верховна Рада повинна розглянути законопроект, який передбачає, що працівники не фінансових органів, наприклад, адвокати, ріелтери, нотаріуси, аудитори, торговці дорогоцінностями теж повинні повідомляти інформацію про фінансові потоки. На запитання як вони це сприймуть, адже коли нотаріусів законодавчо зобов’язали стати податковими агентами почалися масові протести, Кірсанов відповів, що це міжнародна практика. Законопроект втретє виноситься у парламенті і його ухвалення свідчитиме про європейську зрілість і чесність наших законодавців, повідомив кореспондент ЗІА «Простір».

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також