Керівники Іршавщини обговорили проблеми Імстичева

10
0

Голова райдержадміністрації Віктор Феєр разом із своїм першим заступником Іваном Мошколою провели виїзну нараду в Імстичівській сільській раді.

Провели разом з начальником фінансового управління Оксаною Симчик, начальником відділу охорони здоров’я РДА Антоном Горзовом, начальником управління праці та соціального захисту населення Василем Черепком, в.о. начальника відділу культури райдержадміністрації Людмилою Бабинець та заступником начальника управління Держкомзему у м. Іршава та Іршавському районі Михайло Керечанин.

 

Керівник району зазначив, що всі питання, які порушувались цього дня на прийомі громадян, будуть взяті на контроль і по можливості вирішуватися. Щодо функціонування бюджетних установ цього населеного пункту, добудови чи реконструкції варто в цілому проаналізувати ситуацію, щоб марно не викидати гроші, а ефективно їх використовувати.
 
Начальник фінансового управління розпочала свою доповідь із детального аналізу сільського бюджету на цей рік, порівнюючи його показники із попереднім. Як зазначила Оксана Михайлівна, обсяг бюджету сільської ради становить 1548,6 тис. грн., з яких 451.5 тис -- власні доходи, тобто ті податки і платежі, які сплачують суб’єкти господарювання, що здійснюють діяльність на території населеного пункту. Дотаційність бюджету - 83.9 %. За підсумками виконання місцевих бюджетів району за минулий рік  Імстичівський сільський бюджет по загальному фонду недовиконано на 3.1 %. Імстичівська сільська рада -- одна із 14, яка не забезпечила план доходу за торік. Допущено значне відставання по податку фізичних осіб. Існують об’єктивні причини такого стану, оскільки, було призупинено роботу Імстичівської школи – інтернат, відповідно, відбулося скорочення працівників цієї установи, що і вплинуло на надходження даного виду платежу до бюджету сільської ради. 
 
Негативна тенденція по наповненню сільського бюджету спостерігається і в цьому році. Так за звітний період за чотири місяці поточного року відставання по виконанню дохідної частини сільського бюджету становить 2.1 %.
 
 - «Це дуже малі кошти, і якщо би сільська рада моніторила та аналізувала надходження платежів, такого відставання могло б і не бути», - сказала начальник фінансового управління.
 
 Виконання плану по орендній платі за землю складає лише 57%, в той час коли є можливість достроково залучати такі кошти до сільського бюджету. У цьому напрямку сільській раді варто активно попрацювати. Багато землі роздано під сільські пасовища, зокрема, 25 га землі, по яких не укладено договорів, і відповідно не надходять кошти до сільського бюджету.
 
Як підмітив заступник начальника управління Держкомзему у м. Іршава і Іршавському районі Михайло Керечанин значна частина орендної плати, йде від земель сільськогосподарського призначення. Окремі земельні частки викупили, а деякі, що орендували зняли з оренди та розпаювали, і через те, такі розбіжності. На даний час в Імстичові - є три договори на землі сільськогосподарського призначення за які сплачується орендна плата.
 
Проблема виникає із сільськогосподарським двором АЗТ «Прогрес», що знаходиться за межами сільської ради. Кошти за користування земельною ділянкою не сплачують, землі пустують, і відповідно, власник має заборгованість по оплаті до державної податкової інспекції. Голова райдержадміністрації по врегулюванні даної проблеми запропонував сільському голові розглянути дане питання на земельній комісії при РДА.
 
Низький рівень заробітної плати, і відповідно, податок доходів від фізичних осіб втрачається. Населений пункт має статус гірського, а тому вся заробітня плата працівників бюджетних установ підвищується на 25%, а соціальні виплати – 20%.
 Імстичівська сільська рада фінансує чотири установи: два ДНЗ, клубну установу і адмінбудинок сільської ради. Оксана Михайлівна радить дошкільним установам населеного пункту налагодити питання із чисельністю та навантаженням штатних працівників, а також звернути увагу на закупівельні ціни продуктів харчування за державні кошти та батьківську плату.
 
Навести порядок із землею, оскільки, - це один із резервів надходження котів до бюджету сільської ради, пропонує громаді перший заступник керівника району Іван Мошкола.
 
Про стан охорони здоров’я в Імстичові говорив начальник ВОЗ райдержадміністрації Антон Горзов. Антон Антонович відмітив, що лікувальний процес на рівні нормального, показники народжуваності в населеному пункті значно покращились, відсутня дитяча смертність. У амбулаторії загальної практики сімейної медицини працює один лікар, кількість прикріпленого населення до сімейного лікаря в два рази більша за норму. Відсутній санітарний транспорт, цю проблему обіцяють вирішити найближчим часом. Також перекриття даху потребує будівля амбулаторії.
 
Підбиваючи підсумки наради голова райдержадміністрації відмітив те, що підняті питання населеного пункту будуть вирішувати, сільська громада зверне увагу на свої не доопрацювання і надалі стан справ покращиться.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також