Холодна країна з гарячим серцем

7
0

Враження ужгородця від мандрівки до Ісландії – найзахіднішої європейської держави 

Хто може вимовити назву вулкана в Ісландії, який налякав і майже паралізував півсвіту? А ужгородський байкер Олег, відомий у колі своїх за прізвиськом Полярник, бачив не тільки грізний Ейяф’ятлайокудль, а і його братів (в Ісландії представлені всі типи вулканів, що є на землі), льодовики, гейзери, мав можливість скупатися в природних гарячих джерелах, помилуватися численними грандіозними водоспадами, засніженими вершинами, айсбергами і північним сяйвом. Олег зміг перетворити свою мрію на реальність і, витративши на підготовку до поїздки три роки, дістався до льодової країни... на мотоциклі!

– Олеже, все ж таки чому Ісландія?

– Я багато мандрую світом, але Ісландія – єдина країна на карті Європи, в якій я ще не був. Це унікальне місце – держава під Полярним колом. Тому, до речі, в багатьох складається враження, що там – царство вічної зими... Насправді, країна вирізняється доволі м’яким кліматом – не лише завдяки теплій течії Гольфстрим, а й через внутрішнє вулканічне теп­ло. Тому взимку стовпчики термомет­ра тримаються близько нуля градусів. Однак дмуть сильні пронизливі вітри з Атлантики, усе замітає снігом. Улітку температура повітря коливається залежно від того, долина це чи вершина, але більш ніж 11 градусів тепла рідко коли буває.

– Яким було перше враження?

– Шок. Бачили б ви цю велич: велетенський фіорд (вузька, звивиста морська затока, що глибоко врізається в сушу, зі скелястими берегами. – Авт.), навкруг – тисячометрові гори, сніг, сотні струмків та безліч водоспадів, і між усім цим – маленькі різнокольорові будиночки. Крім того, скрізь ідеальна чистота.

– Чи правда, що в цій частині світу найчистіше повітря?

– Не те слово! Повітря таке, що впродовж перших трьох днів ми не вловлювали жодного запаху. Скажу відверто, досить дивне відчуття. Вперше нам запахло, коли проїжджали повз пасовище з вівцями. І тільки на півдні, з наближенням до Великого Гейзера, повіяло травою з лук. Одна з причин чистого повітря Ісландії – нема крупних виробництв. У Рейк’явіку, наприклад, майже єдине джерело диму – труби рибокоптильного заводу.

– Розкажи про найяскравіші враження.

– Ми (крім Олега, в експедиції взяли участь ще двоє байкерів з України. – Авт.) були на великому і найгарнішому водоспаді Європи – Детифоссі. До нього важко дістатися – треба здолати 56 км ґрунтової дороги. Але зусилля того варті, це неймовірно: щосекунди з висоти спадає 300 кубометрів води!

Також були поблизу вулкана Катла – він згаслий, але дотепер іще димить. Один із його старих кратерів має в собі покрите льодом озеро. Поруч – гейзер і гідротермальна електростанція (до речі, 85 % будівель острова опалюються з їх допомогою). Далі – цілий майданчик гейзерів, невеликий перевал, а там – озеро Міватн, що в перекладі означає «комарине». Біля нього довелося скупатися в термальному джерелі, температура води якого становить 40–42 градуси. А оскільки надходження води не контролюється людиною, то час від часу випорскувані струмені обпікали нам ноги й животи. Загалом, побували всюди, де лише можна було, окрім хіба що тих місць, до яких треба діставатися спецмашинами.

До речі, на 4-й день перебування зустріли місцевих байкерів. Я не міг не підійти, оскільки в одного побачив радянський мотоцикл «Урал» з коляскою. Це було в дуже гарному місті Акурейрі. Хоча воно має лише 5 тисяч населення, вважається великим. Зрештою, не дивно, якщо порівнювати його з хуторами на 5–6 будинків.

– Які вони – нащадки вікінгів?

– Люди там дуже симпатичні й доброзичливі. Вони схожі між собою зовні, мають типові риси обличчя. Спокійні, таке враження, що нема на світі нічого такого, що викликало б у них подив. А ще вони не конфліктні. Дівчина з готелю, де ми оселилися, люб’язно повернула мені гроші за невдалий телефонний дзвінок, хоча вина була моя. І, до речі, багато хто з них досі вірить в ельфів. Ще цікавий факт: ісландці не мають прізвищ. У них є тільки власне ім’я й ім’я батька, до якого додають або закінчення son (син), або dottir (донька). Наприклад, сина Йонса Петурссона зватимуть Арні Йонссон, а його доньку – Агнес Йонсдоттір.

Більшість мешканців острова працюють в риболовній, туристичній і транспортній галузях. Заводів і фабрик майже нема.

В одному з будинків виявили бібліотеку. Я був здивований: крім неймовірної кількості книг, знайшов фотокартки, що відбивають події Другої світової війни. Крім того, побачив історичні документи 17–20 століть, точіше – їх копії. Там люди насправді знають і шанують свою історію, цікавляться нею. У них багато письменників. Здавалося б, звідки? Та ісландці є однією із найосвіченіших націй у світі. Мабуть, читають вони найбільше.

– А як живуть? У яких помешканнях?

– Правду кажучи, дотепер не можу зрозуміти, як люди вижили тут... особливо перші поселенці. Мені довелося побачити будинок-музей, якому понад 100 років. Він має дерев’яні стіни, обкладені плитами з вулканічного попелу, згори обшитий терном. Взагалі, хати в них невеличкі, декотрі, може, вдвічі більші за автівку. У столиці – Рейк’явіку – помешкання одно- або двоповерхові – дерев’яні, компактні. Зробив фотографію: стоїть смітник, а поряд – не набагато більший будинок. Як там тільки люди живуть? І при тому всьому ціни на житло – найвищі! Та, незважаючи на це, у Рейк’явіку є консерваторія, філармонія, театр... У місті, крім супермаркетів, можна побачити представництва всіх відомих світових фірм.

– Що можеш сказати про тваринний світ і рослинність острова?

– На мене неабияке враження справили лебеді. Стільки птахів одразу ніколи не бачив! Також дуже багато диких гусей. На льодовику спостерігали за морськими котиками. Ви тільки уявіть: усвідомлюєш, що перебуваєш на краю землі й бачиш те, що в житті доводилося спостерігати хіба лиш у московському зоопарку. А тут тварини плавають вільно, та ще й зацікавлено вглядаються тобі в обличчя, корчать гримаси. Сподобалися кити, величезні пташині базари.

Щодо рослинності. Дерев май­же нема, кущів теж. Щоправда, біля будинків, де територія хоч якось захищена від вітрів, можна побачити поодинокі невисокі кущі. Трохи дерев росте в центральній частині Ісландії – поблизу водоспаду. Та вони теж невеличкі. Є небагато карликових беріз та ялин. Бачили поля з пшеницею. Загалом, весь ландшафт острова – лавове чи кам’яне поле, де-не-де присипане землею, з острівцями зеленої трави.

– Національні страви куштував?

– Ні, не довелося. У них космічні ціни, тож ми харчувалися сніданками, що входять в плату за номер і тим, що привезли з собою. Чашка кави коштує 10 євро, а за півпляшки пива треба віддати суму, що відповідає нашим 80 гривням. До речі, алкогольні напої не продають. Їх не можна знайти, як у нас, у вільному доступі ні в супермаркетах, ні в продуктових відділах магазинів. Це ж стосується і цигарок. Випити в них можна в барі, а так званий алко-шоп працює впродовж однієї години... на тиждень. Одне слово, нам є чого повчитися в північних мешканців...

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також