Хто виграє Чемпіонат Світу - 2010?

11
0

Одним з фаворитів ЧС, який стартує 11 червня в ПАР, буде збірна Англії. У груповому раунді у команди Фабіо Капелло, що потрапила до квартету C разом з Алжиром, США і Словенією, жодних проблем не передбачається. А ось збірна Німеччини у групі D має показати, на що вона спроможна без травмованого лідера Міхаеля Баллака у боротьбі з командами Сербії, Гани та Австралії.

Група С

Після жеребкування фінального турніру чемпіонату світу фахівці були одностайні в думці, що група C є однією з найслабшиш за складом. Тому однин з фаворитів першості збірна Англії навряд чи зустрінеться на старті чемпіонату з серйозним опором з боку команд США, Словенії та Алжиру.

Провал у відбірковій кампанії Євро-2008, схоже, був непоганий струсом для англійців. Саме після нього збірну очолив один з найсильніших тренерів світу італієць Фабіо Капелло, за два роки поставив команді солідну гру. Кваліфікацію англійці пройшли на одному диханні, помстившись за непотрапляння на чемпіонат Європи хорватам і фінішувала другою, випередивши збірну України. Вдома британці обіграли команду Олексія Михайличенка 2:1, а на виїзді програли їй, зазнавши єдиної поразки у відбірковому циклі - 0:1. Правда, програли англійці після того, як достроково завоювали перше місце в групі.

Незважаючи на велику кількість зірок першої величини, англійська збірна не позбавлена слабких місць. Найсуттєвіше з них - воротарська позиція. Вибір у Фабіо Капелло настільки мізерний, що він змушений довіряти місце в основі Девіду Джеймсу - голкіперу, клубу, що залишив за підсумками сезону прем'єр-лігу Portsmouth. Головного болю італійцеві додала травма основного центрального захисника Ріо Фердінанда, отримана незадовго до чемпіонату. 

Втім, ці проблеми здатні компенсувати півзахист і напад англійців. У середній лінії команди діють наднадійні Стівен Джеррад і Френк Лемпард, в атаці - провів чудовий сезон Уейн Руні. Вони і є головною надією країни, чия збірна свою першу і останню велику перемогу здобула на чемпіонаті світу в 1966 році.

Мабуть, більше за всіх неприємностей англійцям здатна доставити команда США, яка регулярно виступає у фінальній частині чемпіонатів світу. Багато американців знайомі з англійським футболом зсередини, оскільки виступають у прем'єр-лізі. І не просто виступають, а, як голкіпер Everton Тім Ховард або півзахисник Fulham Клінт Демпсі, є помітними фігурами. Менш зневажливо ставитися до збірної США багатьох змусило її торішнє виступ на Кубку конфедерацій в ПАР. На ньому американців у фіналі зупинили лише бразильці, а ось чемпіонам Європи іспанцям в 1/2 цього зробити не вдалося.

І все ж долею американців, напевно, стане не спір з англійцями за перше місце, а боротьба за другу путівку в 1/8 фіналу зі словенцями і алжирцями. Балканці, незважаючи на гадану пересічність, на світовому чемпіонаті зіграють вже вдруге (дебютували в 2002 році і програли всі три матчі в групі). Ця позбавлена яскравих особистостей, але сильна колективною грою команда заслуговує на повагу хоча б тому, що в кваліфікації залишила ні з чим чехів, а в стикових матчах пройшла півфіналістів Євро-2008 росіян.

Вихід у фінал чемпіонату світу був на кшталт подвигу і для алжирців, через суперництво яких з єгиптянами в кінці минулого року ледь не вибухнув збройний конфлікт (все обмежилося вуличними безладами після матчів і дипломатичної «війною»). 

Команди Алжиру і Єгипту фінішували в відбірній групі з однаковими показниками та виявляли володаря путівки до ПАР в стиковому матчі на нейтральному полі. У ньому алжирцям вдалося «відчепити» від світової першості єгиптян, які виграли три останніх Кубка Африки. Однак чекати чудес від алжирців у ПАР не доводиться. Як і більшість північноафриканських збірних, вони не мають у складі зірок і проповідують раціональний футбол, який найчастіше виявляється просто непоказним.

Група D

У групі D фаворитом є команда Німеччини, яку можна назвати своєрідним антиподом збірної Англії. Якщо родоначальники футболу, завжди володіють чудовим підбором гравців, зуміли за всю історію видобути лише одну велику перемогу, то більш бідна на футбольні таланти Німеччина вигравала набагато більше. Зараз сумнівів у тому, що німці вміють вичавлювати максимум з мінімуму, не залишилося ні в кого. Триразові чемпіони світу продемонстрували це, наприклад, на Євро-2008, де здобули срібло, хоча здавалося, що на місце у фіналі повно більш гідних претендентів.

Тому й на цей раз не треба поспішати скидати команду Йоахима Льова з рахунків лише з тієї причини, що за неї в ПАР не зіграє травмований лідер Міхаель Баллак. Німецький тренер вже встиг заявити, що втрата капітана не є для збірної критичною. У середній лінії з лідерськими функціями цілком здатний впоратися Бастіан Швайнштайгер, якого мають підтримати футболісти, які відносно недавно влилися в національну команду, переможці молодіжного чемпіонату Європи-2009 Самі Хедіра і Месут Озіл. Набагато більше побоювань у тренера повинно викликати напад. Адже всі його лідери - Мирослав Клозе, Маріо Гомес і Лукас Подольскі - провели невиразний сезон. А результативного Кевіна Кураньї Лев вирішив не включати до складу через напружені відносини з форвардом, пише «Комерсант-Україна».

Головною загрозою для збірної Німеччини прийнято вважати Сербію. Її гра стала одним з одкровень відбіркового турніру. Команді досвідченого Радомира Антича вдалося впевнено випередити в групі Францію і залишити за бортом чемпіонату Румунію. Сербська команда володіє солідною захистом на чолі з «англійцями» Неманья Відічем і Броніславом Івановичем, мобільним півзахистом, де виділяються Деян Станкович та Мілош Красіч, а також ефективним нападом з Ніколою Жигічем і Марко Пантеліч. Потрапив в сербську заявку і один з двох представників українського чемпіонату на світовій першості - Мілош Нінкович з київського «Динамо» (також у ПАР може виступити його одноклубник нігерієць Айіла Юссуф). Щоправда, сербу потрібно ще завоювати місце в основі своєї збірної.

Якщо втрата Міхаеля Баллака була сприйнята у Німеччині без істерик, то травма його одноклубника по Chelsea Майка Ессьєна була розцінена в Гані чи не як національна трагедія. Через цього півзахисника будувалася як оборонна, так і атакуюча гра його збірної, в якій він просто незамінний. Без Ессьєна шанси ганців здивувати футбольний світ стали значно скромніше. І все ж завдяки наявності у складі таких гравців, як Стівен Аппья, Саллі Мунтарі і Асамоа Гьян, ганці залишаються небезпечними.

Солідно виглядає складу австралійців, за яких виступають Гарі Кьюелл, Марк Шварцер і Тім Кейхілл. Головний недолік команди,яка ледь не зупинила на минулій першості світу в 1/8 фіналу майбутніх чемпіонів італійців - вік її лідерів. Їм усім більше тридцяти.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також