Хустській спецшколі-інтернату виповнилося 60 років

19
0

Люди з повною або частковою втратою слуху за статистикою складають від 4 до 10 % жителів Європи. За світовою статистикою кожна дев’ята людина має вади слуху.

Проте за потребами вони нічим не відрізняються від чуючих. Тим більше коли мова йде про дітей. У Хусті для дітей зі зниженим слухом діє школа - інтернат. Там їх чують, розуміють і навчають. До речі, днями цій школі виповнилося 60 років і за ці роки тут освіту здобули 586 дітей.

Хустську спецшколу – інтернат для глухих дітей відкрили у 1952 році. Мала вона три корпуси, на сьогодні школі належить тільки один спальний, якому вже 109 років.За перші роки роботи спеціального освітнього закладу педагогічний колектив постійно змінювався. Ті, хто тут залишався працювати , люди великого серця .

У школі працює 57 педагогів, з них переважна більшість мають дефектологічну освіту. До прикладу, пані Марія у школі з 1978 року. Вона зізнається, що не уявляє свого життя без цієї школи і цих дітей. Адже віддала всю себе саме їм. Сьогодні заклад має іншу назву – це спеціальна загальноосвітня школа – інтернат І – ІІ ступенів.

За роки існування змінилася матеріально-технічна база закладу, проте напрям роботи з дітьми з вадами слуху залишився той самий – пристосувати їх до життя в суспільстві. Тут хороші умови для дітей: у спальному корпусі проведено капітальний ремонт, замінено меблі, є центральне опалення.

В основному навчальному корпусі просторий спортивний зал, їдальня, світлі класи. Діє при школі і дошкільна група, де навчається дев’ять дітей. До того ж розміщено на подвір’ї й спортивний майданчик. У кожному класі є інтернет, а незабаром з’явиться і кабельне телебачення.

На разі тут навчається всього 92 дітей з усієї області. Зараз на території школи будують центр трудової та фізичної реабілітації. За 60 років у хустській школі для слабочуючих освіту здобули більше півтисячі дітей, які в майбутньому змогли пристосуватися до життя в суспільстві. 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також