Кінолог — це посада,

28
0

а дресирувальник — покликання

Саме під таким девізом працює один з підрозділів закарпатської міліції – кінологічна служба, розташована на вул.Собранецькій в Ужгороді, поблизу прикордонної застави. Це навчальна база, де утримують, розводять, вирощують та навчають пошуковому і вартовому ремеслу міліцейських собак. Основне завдання служби – ефективне використання службових собак у розшуку і затриманні злочинців, розкритті вбивств, розбійних нападів, крадіжок тощо. Колись ці функції виконував розплідник службового собаківництва, який підпорядкувався управлінню карного розшуку. Тоді функції цієї служби були досить обмеженими.

Але з часом, коли суспільство зіткнулося з такими проблемами, як наркоманія та тероризм, у нашій області теж виникла необхідність у підготовці службових собак, які могли б не тільки "брати" запахові сліди, але й шукати зброю, вибухівку, наркотики, охороняти різні об’єкти. Саме тому в квітні 1995 року (отже, кінологи та їхні вихованці нині - іменинники) був створений кінологічний центр обласної міліції. Відтак у 2004 році, після реорганізації, центр перейменували в кінологічну службу.

– У "штаті" служби за нормами має бути 42 собаки, - каже в.о.начальника підрозділу лейтенант міліції Олег Галуза. – 19 з них "спеціалізуються" на пошуку слідів. Це - патрульно-розшукові собаки. Шість песиків мають бути навчені шукати вибухівку, ще шість – наркотики. Чотирьох, племінних, обов`язково утримують для розплоду. Решта чотириногих повинне працювати за такими “спеціальностями”: "пошук трупів", "одорологічна вибірка" (тобто робота з консервованим запахом, який вилучається експертами на місці злочину).

– На жаль, – продовжує головний кінолог області, – через фінансові труднощі ми сьогодні можемо утримувати лише 22 собаки. Маємо 20 німецьких вівчарок, лабрадора та спаніеля. До речі, чи знаєте ви, що в нашому кінологічному центрі утримується і працює праправнук відомого на весь світ героя австрійського телесеріалу Рекса? Звати його Джадай Домінго Кенел. Нині йому вже 5 років. Джадай "спеціалізується" на пошуку наркотичних речовин.

По одному собаці працюють у Міжгірському, Хустському, Іршавському, Виноградівському районах, два - у Перечинському, 7 - на Мукачівщині, решта – у нас, в Ужгороді. Усі службові песики стоять на балансі УМВС, отримують харчове забезпечення та ветеринарне обслуговування. У собачому раціоні - різні каші, субпродукти. Закуповуємо і сухі гранульовані корми типу "Сhаррі", "Pedigree". Кожний собака утримується в окремому та відповідно обладнаному вольєрі. Загальний курс дресирування службовим собакам “викладають” 16 атестованих співробітників. Це – інспектори-кінологи. Ще троє людей працюють за вільним наймом (вожаті, які доглядають та годують тварин).

– Аби стати кінологом, – продовжує Олег Галуза, – мало отримати міліцейські погони. Треба пройти ще й відповідну перепідготовку з циклу кінології Житомирського училища професійної підготовки працівників міліції. Та найголовніше, на мою думку, кінолог повинен любити тварин.

Співробітники кінологічної служби несуть повну відповідальність за своїх чотириногих підопічних: двічі на день годують, дресирують, миють, вигулюють, лікують. Тварини дуже прив`язуються до цих людей і готові виконати будь-яку їхню команду, що й стає у пригоді під час виконання завдань. Найбільш ефективно використовуються службові собаки у розкритті крадіжок державного і особистого майна, особливо у сільській місцевості, де більша вірогідність, що тварина візьме слід. Сьогодні спеціально натреновані собаки працюють в аеропортах, на вокзалах, у потягах, місцях проведення культурно-масових заходів. З їх допомогою міліція перевіряє приміщення на предмет наявності наркотиків чи вибухових речовин. Обов`язково залучаються тварини до профілактичного обстеження місць перебування Президента України, інших високопосадовців, іноземних делегацій.

Лише в цьому році кінологи разом зі своїми вихованцями здійснили у складі слідчо-оперативних груп 165 виїздів на місця пригод, 94 з яких сприяли розкриттю злочинів. До прикладу: в селі Сусково Свалявського району, у лісовому потічку, знайшли понівечений труп жінки. На місце пригоди було направлено кінолога прапорщика міліції Сергія Ганича із службовим собакою Інгою. Через кілька хвилин чотириногий помічник взяв слід і привів правоохоронців прямісінько до хати убивці.

Аналогічний випадок стався в Ужгороді. Біля шостої школи під час розбійного нападу зловмисники вбили чоловіка з дружиною. Цей зухвалий злочин обіцяв потрапити до розряду "глухарів", якби не допомога службового пса Ніка та його "опікуна", старшого сержанта Павла Свистака. "Взявши" слід, пес вказав на правильний напрям втечі злочинців, відтак знайшов машину, якою злочинці користувалися в момент нападу. Далі за справу взялися розшуковики, і тяжкий злочин було розкрито. Загалом вже цьогоріч в активі чотириногих стражів порядку розкриття 27 крадіжок державного і приватного майна, вилучення близько 600 грамів наркотичних речовин, 4 одиниць вогнепальної зброї, 285 набоїв.

Добре показали себе наші службові собаки і на спортивних змаганнях. Раз у два роки Міністерство внутрішніх справ проводить чемпіонат України з багатоборства кінологів. До програми входять: робота із запаховим слідом, подолання смуги перешкод, відпрацювання навичок загального курсу дресирування та біатлон (тут свої вміння та вишкіл повинні показати не тільки собаки, але і їхні дресирувальники). Із Закарпаття зазвичай на такі змагання направляється команда з двох співробітників міліції та їхні службові собаки. Кілька років поспіль закарпатські кінологи входять до десятки кращих (із майже тридцяти) команд.

– Наостанок, – каже Олег Галуза, – хотів би привітати усіх своїх колег з днем служби, побажати міцного здоров`я і всіляких гараздів їм та їхнім родинам, подякувати за відданість нашій справі. Особлива подяка - вожатій Любові Карлівні Куріленко, яка вже понад двадцять років піклується про наших цуценят. А випестила вона їх уже понад сотню.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також