Клімкін переконує Угорщину, що закарпатцям теж потрібна українська мова

9
57

Очільник МЗС України Павло Клімкін - частий гість в Угорщині. Час від часу навідується й на Закарпаття.

Нині, після ухвалення Верховною Радою України закону "Про освіту", де зачіпається гостре питання щодо навчання представників національних меншин, він вирішив переконати закордонних колег у необхідності змін в українському законодавстві. Зокрема про це йдеться у інтерв'ю для ukrinform.ua.

— Після ухвалення закону я розмовляв з румунським, польським міністрами закордонних справ – вони чудово розуміють, що для нас фундаментально важливо, щоб усі наші громадяни на достатньому рівні володіли українською мовою.

Я можу навести вам приклад, який наводив прем'єр-міністру і міністру закордонних справ Угорщини.

Минулого року я відвідував угорське консульство у Береговому і після розмови з консулами спустився до зали, де відбувалося консульське обслуговування, щоб привітатися з нашими громадянами. Дехто із щирою посмішкою відповів, а дехто просто мовчки посміхався. З'ясувалося, що деякі наші громадяни не володіють українською – навіть щоб привітатися!

Звичайно, в сусідніх країнах є люди, які політизують мовне або історичні питання, щоб певним чином «мобілізувати» людей навколо своїх цілей. Так завжди буде, оскільки це частина політичного процесу. Але ми маємо вести щиру і відкриту, однак дуже послідовну розмову з нашими партнерами, доводячи правильність і справедливість наших дій. Вони мають усвідомити, що такої ситуації з рівнем володіння українською мовою, як було раніше, в Україні більше не буде.

Тому ми разом із колегами з Міністерства освіти будемо проводити спільні консультації й пояснювати, що ухвалення цього закону не означає, що в Україні не буде освіти угорською, румунською чи іншою мовою нацменшин. Але всі наші громадяни повинні знати державну мову, вміти спілкуватися нею і почуватися частиною саме українського суспільства.

Нагадаємо, що український прем'єр Володимир Гройсман "дав доручення міністру закордонних справ, міністру освіти, звернувся з проханням долучити також в.о голови комітету з питань освіти для проведення зустрічі з послами країн ЄС, аби пояснити деталі закону. Думаю, питання буде врегульоване".

Дивіться також: Закарпатка Андрея Бочкор виступила у Європарламенті проти українського закону про освіту

Коментарі

M
McSim

To: 22:09 ...Сказал хохол, допивая тот же боярышник... А с тобой никто не шутит. Вот за тем, зачем Кадыров тянется к РФ, потянутся и ваши - под протекторат. Чтоб не раздирало больше страну изнутри от пиндосских печенюшек. Ты на ситуацию посмотри. Нет больше у украины ни поддержки ни союзников. Есть только бизнес интересы соседей и пиндосов.

2
22:09

Размечтался кацап,допивая и проклиная продавца поддельного боярышника.А если серьезно чем кадыровцев будеш ублажать ,при низких ценах нефти.Ты Иван о своей стране лучше думай,ато все о соседях,соседях.

M
McSim

"Приятно, что от майданутых эти вопросы, уже вообще никак, не зависят. Всё решат без них, а им только объявят результат. Нет больше Украины. Есть отдельно целый фронт проблемных для вас регионов: Крым, Донбасс, Закарпатье. Дальше станет польским Львов. И всё это будет только нарастать. Собрать теперь воедино - нереально. Наскакали - пусть привыкают!"

M
McSim

To:***** Я украинским владею, может даже, получше вас. А сейчас, после принятия этого закона, не буду на украинском писать принципиально,

1
14:48

Тубі плюс за знання української,мінуси тим ко низнає.

Z
Zoltan

Всім, хто тепер на нас нападає: скажить будь ласка, у кого які мінуси були, яка біда настала від того, що якийсь угорец не знав по-украінскі? Якщо булі, згоден з критикою, якщо ні, тоді не туртбуйтесь за долю нашіх дітей.

Do до Гість15.09.2017 11:51

Хуни і мадяри одні і ті ж по генетичному фонду. Hunor es Magyar браття з того ж племені. Плем'я розділилася, Hunor зі своїми відправився в сторону Карпат в 5 столітті, (вождь Аттіла довів свої війська аж до Риму і заняв частину римської імперії), а Magyar залишився, потім племена Magyar через деякий час теж підійшли до Карпат. А коли вони перейшли Карпати, тут знайшли людей які однозначно розмовляли по їхньому ( на "ламаной" мадарськой мові) . Так що Хуни=мадяри вже більше ніж 1500 років в Карпатському басейні. назва та ідентичность сусідніх країн по всій європі змінювалися, а Угорщина залишилася Угорщиною.

*
*****

Ой,як тут голосно верещать за права угорської нацменшини русскогАЯварящие))))Ті,які не здатні українську мову вивчити,думають,що їм угорська буде миліша..)

M
McSim

Капец, вас от темы уносит. Венграм есть чем возразить, кроме хохловерсии истории? Нету? Значит они правильно возмущаются. И теперь ждите оффициальных возмущений от ООН.

ДZ
До Zoltan

Золі,а вас уже виписали...

Д1
до 12:29

Як на кацапа ти непогано володієш українською.Хто тільки кримом не володів.Турція наприклад.Але після другої світової,нормальні країни не окуповують не своє.Але 10 ЗАПОВІДЬ не стосується кацапського релігійного "Іділу".

М
Михайло

1000 РОКІВ!!!Це ще Америка не була відкрита,це ще до хрестових походів!То пів теперішної України належить грекам ,Булгарам,Литовцям.Тут жили білі хорвати.Укрів ще не придумали

М
Михайло

До ...11.51...Пане ви вважаєте що нарід який 1000 років живе на данній теріторії не може ввжатися корінним?

М
Михайло

До 11.51....Укри у весь голос гойкають що крим то наллежить татарам і коринне населення там татари,а татари між іншим зявилися у Криму у 13 сторіччі!!!

Z
Zoltan

HannaMontana, за вами шоста палата плаче :(

ДГ
до Гисть

Ти, дебіле, історію йди повчи. Ми тут були задовго до того як угрофіни мігрували з-за Уралу і осіли біля карпатських гір. Такщо взагалі кажучи мадяри тут чужі. Читай, тупарю: Римська імперія завоювала території на захід від Дунаю між 35 та 9 роками до Р. Х. З 9 року до Р. Х. й до 4 століття Паннонія була частиною Римської імперії, займаючи зокрема й територію сучасної Угорщини. Згодом сюди прийшли гуни, що створили сильну імперію. Після занепаду гунської держави тут мешкали германські остґоти, ланґобарди й гепіди, а також багатоетнічні авари. Наприкінці 9 ст. територію теперішньої Угорщини населяли слов'яни й авари. Угри (мадяри) на чолі з Арпадом перейшли Карпати зі сходу й оселилися на Тисо-Дунайській низовині 895 року. Згідно з мовознавчими дослідженнями, вони походили від ураломовного населення, що мешкало на лісистих землях між Волгою та Уралом.

Г
Гисть

Скильки можна читати "скильки шкил в Угорщини украинськив?" И т.д. З ЯКОГО ПЕРЕПУГУ ТАМ МАЮТЬ БУТИ ШКОЛИ УКРАИНСЬКИ?! Людииииии,закарпатци....ми на територии ихний, нас тут поставили А НЕ ИХ НА НАШУ ТЕРИТРРИЮЮЮЮ, ВОНИ ТУТ БУЛИ ДО НАСССС!!!!!!!!!! И успокойтеся патриоти, бо скоро уже доскачитесь....а може уже доскакались.

M
McSim

To: 09:06 Ну и при чем тут Россия, когда речь идет об отношениях украина - Венгрия?

ДР
До Рутенія

Якби росіяни тікали із Балтики,булаб твоя правда.

0
09:06

Представителю страны,которая держится на плаву благодаря нефти и газу,судить другие страны,неуместно.Що стосується нацистів,іх нема і небуло.А у вашій недоімперії вони є,доказ тому прем"єра фільму "Матільда".Та у вас появився свій релігійний"ігіл".Кацапи всі на прем"єру-це ваша історія ,справжня.

M
McSim

To: HannaMontana Капец настаёт стране не из-за таких как я, а из-за того, что у ваши коллеги под флагом национальных идей добираются до корыта и начинают тупо грабить свой же народ, отбросив и забыв все национальные идеи. Пример - вальцман, который заявляет: "Страна мне, конечно дорога, но свой свечной заводик - дороже". И действительно: у страны социальная и финансовая система - разрушается, а прибыль и производственные мощности рошена - растут. Браво, ребята! Вы проголосовали за то, чтоб кондитерский бизнес расширился за счёт ваших зарплат, пенсий и льгот. И таких там подавляющее большинство, если не все. И то, что бывшие гастербайтеры, попёрлиль на Донбас за интересы концерна "Рошен" в надежде, что там получиться заработать полегче чем на стройке, а на деле получили по голове - это исключительно их персональная проблема. Нефиг верить, кому не надо.

І
Іван

до речі, ці всі закони для хохлозомбів придумали щоб відволікти увагу від того як вони гроші з бюджета крадуть. А ви шановне панство сваріться далі. Слухайте нацистів заперевальних. Не пожалів нас бог даючи такого сосіда як Окраїна

І
Іван

Не журіться,не побігли б ми за угорським громадянством,навіть якщо б і задарма його давали.Не так то й привабливо бути мадяром,як ви собі уявляєте) Українці були,є і будуть європейцями- це константа з тисячолітніми коріннями. Анекдот дня , давно так не сміявся)) У хохложопів заперевальних пукан рветься)

В
Вова

Клімкін повний ідіот, саме тому в нашій державі такі справи:(

Р
Рутенія

Михайло Ви розумний і правдивый чоловік! Вам пошана! До "22:43",чоловіче, вы домаєте ош всі зомбануті? Ваших прибалту вже практично ніє,розбіглися! Бо такий розвал економіки проходить,што лем єдна Україна їм фору дає! Прибалты при Союзі были аристократами,а при ЄвроСоюзі- шавки і жебрач!!! У наш час льодям голову задурити не так легко! Хотя,судячи по українцям,спорити не буду!

П
Поліглот

Брехня то все,що каже той наркот Клімкін. Зробив мадярів крайніми, бо не знають меншини української)) но то пєрует гуся)) Так то все подається, ніби в мадярських школах нема уроків української мови! є там українська! Хай краще візьмуться за ЯКІСТЬ ОСВІТИ! Не у тому біда, що школи не українські, а у низькому рівні освіти. А то шо робить ця наркотна влада- то чиста політика дебілоїдів, а не розвиток держави та мови.

2
22:43

Мигалю приклад треба брати із Балтійських держав.Здався дубі тот СССР уєнно із російов.Ото утсталий край.

М
Михайло

Ну а чого Україна така бідна?Того І СССР розпав....

ДМ
До Михайло

Ниє смисла из тобов спорити.Ясно ти за СССР.Маєш повноє право.Но чуму його ниє.Лиш ни пиши,ош амирика винна,нато.Силні економічно держави ся ни розпадавуть.Україна ся ни розпаде,має європейський народ.

A
Anna

Люди ви нормальні? В усіх національних школах вчать українську мову як державну, всі знають українську мову, і розмовляють нею, но цеж національні школи, і ніяка країна нічого не винна України, Україна в боргаг, всім щось винна вона, а срач в краіні і за гарного керівництва. Слава Україні!

М
Михайло

До...21.30....Україна є завдяки тому що СССР залишив у спадок.Теріторії, Галичина Закарпаття ,Буковина це все треба дякувати СССР.ПО друге заводи фабрики порти ітд то все забудували СССР.Україні 26 у 91 була 20 Економіка світу зараз 150 ,у 91 було 52 мілйони зараз десь 32.Україні залишилося небагато,дограбуюуть і все розпад буде макисмум 7 або 8 областей.

2
21:46

Головноє оби ти устих на сибірський поїзд.Китайці тя чикавуть.

М
Мункач

Можете щоки надувати,з каструлями на голові скакати,у вишиванках з шароварами як папуаси зодити,а час все розставить на місце,донбас ви вже втратили,поляки львівщину заберуть,а закарпаття ніколи не буде україною,та і україни скоро небуде

ДМ
До Михайло

Но і де тот СССР, а Україна є.Тай ни був увін могутній.Понту було у ньому много,як у типирішнів Росії,яка йде його стопами.

М
Михайло

До Паціфіста...128 бригада проти Мадярської армії,армії держави яка входить до НАТО??Йди спати завтра у школу і не воняй тут.у 56 році був могутній вами нелюбимий СССР не рівняй СССР з обісраною Україною яка живе за рахунок мвф а дохід бюджету має як Ангола..:)))

Ф
Форт

Ось до чого призводить зоолошічна русофобія.

Л
лоцібачі

до 1946р туй укрів мож було на пальцях порагувати

П
Правда

Константа з тимячолитним клринням- Украини не було, появилася и довго не протягне з таким ставленням до краин-сусидив. А те що вона Европа...:DDDDDхлопаю стоя :))))))))) Украини до Европи ( в усих поняттях цього слова) як до Америки пишки...впринципи можливо- но НЕРЕАЛЬНО!:)))))) ХИБА ЩО НА ЗАРОБОТОЧКИ З ТАШОЧКОВ З ЦУРЯЧКОМ :))))))))))))) ОТ...тоди будете в Европи.

П
Пацифіст

Біля села Дубрівка на кордоні Ужгородського та Мукачівського районів на стеллі "Ужгородський район" разом із прапором України, 128 Мукачівська Гірсько-Піхотна Бригада вивісила свій Стяг. Якщо мадяри дуже дуже захочуть, то вони нагадають їм чиї танки першими заїзжали у 56-му році до Угорщини. Це все, що треба знати прихильникам "зауральского міра"

*
*****

Не журіться,не побігли б ми за угорським громадянством,навіть якщо б і задарма його давали.Не так то й привабливо бути мадяром,як ви собі уявляєте) Українці були,є і будуть європейцями- це константа з тисячолітніми коріннями.

Р
рок

Скоро КлІмакс-Клімкін буде агітувати за ідіш.

H
HannaMontana

От поки в Україні більшість таких як пан McSim - у нас буде повна срака. Вам полудуркам Богом дана прекрасна країна, а ви поци галімі готові за 30 форинтів все злити. Молоді пацани на сході гинуть, щоб ви скоти могли тут срати - ущімляють мадяр, не ущімляють... Жебраку що не дай - він все просере і згидить. Повторюсь - ніодному мадяру, румуну, москалю навіть в думках не варто мріяти про те що в державі Україна буде інша мова ніж Українська. Розмовляти можеш хоть на суахілі, якшо знайдеш співрозмовника, але державна мова тільки одна - Українська. І кожен Йовжі, Фері, Дежі, Пішти і Жужани з Норіками мають її знати як "Отче наш". Не хочуть вчити - не треба заставляти, але і атестати про середню освіту не видавати.

В
василь2

ми спасли європу ві окупації росії сотні раз за 3 роки, вся європа у боргу перед україною до кінця цівілізації! мають нам гроші даватаи як податок, українська має стати єдиною офіційною мовою європи! слава україні!

П
почему

Почему на ратуше вместе с украинским не висит флаг Венгрии ?

МП
мукачівець питерский

Кимаку, удкіть вониш? Тагіл руліт! нє?

НД
на додаток

они щі бо імня і хвамілії сі поміняли на мадярські

М
Мукачівець

Я би сміявся з укрів киби завтра подписав Орбаннаданя угорского громадянства всім жителям закарпаття. Як би сі укри перші у оболоці торчали .))))))

M
McSim

Посту снизу: Вот мы и пойдем, вместе со своими территориями, которые украине до 45-года не принадлежали. Кстати, а вы ни слова ни говорите ни на одном из европейских языков (да и, вообще, ни на каком, кроме русского), а в Европу всё-таки лезете.

В
василь

держава україна! мова укаїнська! релігія українська! клімкін український дебіл, теж наш! дякуємо майдану за щирий український дебілізм!

ДM
до McSim

Хто вас модярів ущемляє! Не любиться на хер у звідси! Вам хтось заборонив вчити мадярську в школі по цьому закону! Тільки задурно воните! А поступаєтте в укр. унівеститети то слово по українськи не знаєте.

M
McSim

To: HannaMontana Статья 10. конституции украины что гласит? (Вы не знаете? А вы точно с украины?) Так вот, Статья 10 гласит: "...Государство обеспечивает всестороннее развитие и функционирование украинского языка во всех сферах общественной жизни на всей территории Украины. В Украине гарантируется свободное развитие, использование и защита русского, других языков национальных меньшинств Украины. Государство способствует изучению языков международного общения.Применение языков в Украине гарантируется Конституцией Украины и определяется законом. ..." Так было, до тех пор пока бандеровцы к власти не пришли и не приняли антиконституционный закон.

*
*****

Ця тема вже не цікава.Угорській нацменшині пора зрозуміти,що володіти українською мовою на базовому рівні необхідно хоча б тому,що вони проживають в державі Україні.Не збираються тут жити,то ніхто силою не тримає.

H
HannaMontana

Мадяри лізуть туди де їх не просять!!! Держава Україна, мова Українська. Україна хоть раз їм говорила, які закони їм приймати?! Було б нормальне керівництво нашої деражави - викликали би посла мадярастану в Київ, розказали шо таке угорщина і шо Н-Е-Х-Е-P(!!!!) їм роти свої вонячі розкривати і носи сувати туди де не треба. А так да - в державі повна срака, треба чимось гоям голови забити. До всих розумних, які зараз срач в коментарях розпочнуть - для початку ознайомтесь з законом та Конституцією - ніхто НІКОГО не ущімляє і не забороняє.

Б
Боббі

Цікаво, на якій мові вчився у школі цей містер-міністер. І якою мовою розмовляє дома із жоною та дітьми.

У
Учень

Я русин есть,бов і буду. Русини оставте глубокий сон!!!

M
McSim

Будет убеждать, что укр. яз. нужен, а свой язык не нужен. Ну и как вы думаете, каковы его шансы?

М
Мукачівець

Най клімкін раз виучить а пак най переконує. Кроме того у нас русинський язик . Най учать клімкіни наш русинський язик.

Читайте також