Коляд, коляд, коляда: Різдво на Закарпатті приходить із бетлегемами (ФОТО, ВІДЕО)

12
1

Святкування Різдва у селах Закарпаття неможливо представити без колядок вертепів, яких у народі називають "бетлегемами".

Для закарпатців, особливо жителів сіл та тих, хто зберігає традиції, виступ бетлегемів є невід'ємним атрибутом святкування Різдва Христового. Мова йде, як правило, про вірян Східного обряду, тобто тих, хто святкує Різдво 7 січня.

Саме у ніч на 7 січня, коли проводиться вечірнє богослужіння, яке закарпатці ще називають "сейночним", першими у храм із колядою заходять бетлегеми. Хто ж такі бетлегеми?

Бетлегеми - це колядницький колектив юнаків, які переодягнені у казкових персонажів традиційного вертепу (пастирі, ангели, дідо, баба, біс). За традицією, бетлегеми мають прийти з колядою у кожний будинок села, щоб сповістити про народження Ісуса Христа, але з першою колядкою бетлегеми виступають саме у сільському храмі.

У деяких селах Закарпаття місцеві жителі першими у будинок на Різдво запрошують бетлегемів, а вже потім діти та гості можуть заходити із колядою. Це на серенчу (удачу - ред.), вірять закарпатці.

Крім колоритних костюмів, закарпатські бетлегеми носять із собою зменшену копію храму села, макет, маленький вертеп, який у народі називають "церківця", а також посох з маленькими дзвіночками, щоб у селі чули, де йдуть бетлегеми. Добрий господар за хорошу колядку може віддячити бетлегемам.

Традиції бетлегемів на Закарпатті існують вже більше століття. У період радянської влади компетентними структурами було заборонено колядувати будь-яким творчим колективам, тим паче бетлегемам. Традицію відновихи у кінці 80-х років - початку 90-х.

Новорічно-різдвяні концерти та фестивалі на Закарпатті сьогодні не обходяться без виступу бетлегемів, які наповнюють виступи колоритністю та релігійністю. 

Коментарі

ДМ
дід Михайло

На Різдво має бути смвол восьмигранна зірка, що символізує, за Коляди даром від Числобога, два навхрест рівносторонні хрести, перший-це чотири пори року, другий основні свята Ведичного Православля. Але зовсім не пятикутня зірка, що є символом Антихреста, чи хрест з продовженим нижнім кінцем, що символізує страдання Іісуса. "Если нижняя часть креста, соответствующая Задней сущности, была удлинена (так называемый длинный или латинский крест), то это означало акцент внимания, концентрацию на Задней сущности (постоянное страдание, напоминание о прошлом, отягощающем Душу, стимулирование чувства вины, обиды). А как ты уже понимаешь, если человек пребывает в состоянии Животного начала, такая активация Задней сущности — это, по сути, постоянное стимулирование депрессии, страха и самоедства." (Рігден)

Читайте також