Комуналку підвищили, субсидію "урізали": Як відсікатимуть зайвих претендентів на виплати

13
1

28 грудня Кабмін затвердив "Порядок доступу до інформації в інформаційно-аналітичній платформі електронної верифікації та моніторингу органів, які здійснюють державних виплати".

В Україні будуть по-новому перевіряти одержувачів державних коштів, зокрема, різних соціальних допомог, субсидій на комуналку та ін. Це нормативний акт до закону про верифікації, тобто, фактично з 1 січня вся система перевірок вже може повноцінно працювати.

Зазначимо, закон про верифікації передбачає 3 рівня моніторингу претендентів на бюджетні кошти - до отримання (на етапі подачі документів), в час і після завершення виплат. Причому, якщо на останніх двох етапах з'ясується, що людина надав неправдиві дані, йому тут же зупинять виплати і змусять повернути те, що вже отримав (в разі потреби - через суд).

Новий Порядок націлений на відсікання претендентів на виплати ще на першому етапі - подачі документів.

Так, органи соцзахисту зможуть в режимі реального часу отримувати доступ до всіх державних баз даних та реєстрів, щоб оперативно перевіряти подані людиною документи. Також в разі необхідності будуть тут же призначатися додаткові перевірки. Мінімізується і можливість помилки, скажімо, що людині, що не має право на ту чи іншу пільгу, її раптом призначать, - відзначили в Кабміні.

Нагадаємо: на цьому ж засіданні уряд майже вдвічі підвищив ціни на електроенергію для населення - скасував пільговий тариф 90 копійок на перші 100 кіловат і залишило тільки єдиний тариф в 1,68 гривень за кіловат.

Експерти бачать зв'язок між підвищенням тарифів і посиленням перевірок одержувачів державних виплат. Вважають, що порядок по верифікації поспішали прийняти в першу чергу через субсидії.

Вже з січня комуналка різко дорожчає. "Країна" вже писала про підвищення цін на газ, воду, опалення. Тепер в це перелік додалася ще й електроенергія.

Тобто, претендентів на субсидії напевно стане більше.

При цьому грошей на субсидії на наступний рік заклали менше, ніж на цей. У бюджеті-2021 передбачено на компенсації по комуналці 36,6 млрд, що на 2,7 млрд менше, ніж в 2020 році.

Тому зараз почнуть особливо жорстко проводити перевірки, відмовляючи в субсидії з найменшого приводу, - вважають експерти.

Нагадаємо: субсидію можуть не дати, якщо, наприклад, ви купили нерухомість або авто не старше 5 років, на вас зареєстровано дві квартири та інше (дані про це як раз оперативно з'являються в реєстрах).


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

Г
Градець-Кралове

Гадаю, час палити. Доста було.

Читайте також