Корів менше – свиней більше

3
0

У сільському господарстві області

За підсумками першого кварталу ріст виробництва валової продукції сільського господарства склав 100,3 %. Зокрема, в особистих селянських господарствах - на 0,7 % сільськогосподарські підприємства зменшили його на 10,0 %.

 Порівняно з січнем-березнем 2006 року відбулося скорочення поголів`я великої рогатої худоби як у сільськогосподарських підприємствах, так і у господарствах населення. Аграрні підприємства пояснюють це зростанням витрат на утримання худоби, відсутністю інвестицій на відтворення стада.

 Загальне поголів`я ВРХ скоротилося майже у всіх районах, крім Міжгірського, Свалявського та Тячівського. Найсуттєвіше скорочення відбулося у господарствах Рахівського, Берегівського, Іршавського та Ужгородського районів. Поголів`я свиней зменшено у Іршавському, Перечинському, Рахівському районах та в Мукачеві. Зменшення чисельності погонів `я ВРХ зумовлено нижчою реалізаційною ціною яловичини від собівартості виробника: 505,4 та 898,2 грн. за центнер. Крім цього, не розвинута мережа заготівельних пунктів та переробних підприємств як по м`ясу, так і по молоку. Зокрема підприємства по переробці молока є тільки у Виноградівському, Рахівському, Ужгородському та Хустському районах. По переробці м`яса відсутні зареєстровані заготівельні та забійні пункти у Великоберезнянському, Воловецькому, Рахівському, Свалявському та Тячівському районах.

 Зменшення поголів`я, що утримується в господарствах населення, зумовлено великою міграцією працездатного населення за межі області в пошуках роботи, низькі закупівельні ціни.

 Продаж молока та молочних продуктів, у порівнянні з минулим роком, зменшено сільськогосподарськими підприємствами на 14,0 %. Найбільше скорочення продажу допущено підприємствами Іршавського, Виноградівського та Мукачівського районів. За три місяці поточного року у сільськогосподарських підприємствах загальне надходження приплоду телят, порівняно з показниками відповідного періоду минулого року, зменшено на 10,6 % приплід поросят зріс на 17,9 %.

 Середній надій молока на одну корову по області склав 354 кг, що на 2,7 % менше ніж за січень-березень 2006 року.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також