Коронавірус в Угорщині: за квітень втратили роботу 73 000 людей

11
3

Рівень безробіття в Угорщині в квітні сягнув 3,8 відсотків, при чому серед молоді - 11,3%. Цікаво, що кількість працюючих за кордоном також скоротилася на 12 відсотків.

Центральне статистичне управління (KSH) зазначає, що наразі за підрахунками лише у квітні через наслідки спалаху коронавірусу близько 73000 угорців втратили роботу.

Цей показник охоплює безробіття серед осіб віком від 15 до 74 років. Наразі в Угорщині зареєстровано 174 100 безробітних, що значно більше, ніж минулого року. За прогнозами, рівень безробіття у другій половині 2020 року очікується на рівні 7 відсотків.

Наразі майже 126 000 осіб, які втратили прибутки, подали заявки на отримання допомоги від держави.

Утім угорський науковець Габор Реґош з Науково-дослідного інституту Сазодвейг заявив, що ринок праці у найближчі місяці повільно повернеться до норми. Єдине, що деяким секторам економіки, які постраждали найсильніше, знадобиться для цього більше часу.

Держсекретар Міністерства з питань інновацій та технологій Томаш Шанда зазначив, що Угорщина не планує відходити від політики, що проводилася протягом останніх десяти років. І продовжують вважати створення нових робочих місць є основою економіки.

"Якщо є робочі місця, у нас є все: батьки можуть дати хороший приклад своїм дітям, вони можуть щодня досягати результатів, а також можуть пишатися, що сприяють зміцненню країни", - сказав Шанда. Зазначивши, що це буде враховано у законопроекті про бюджет уряду Угорщини на 2021 рік. І пообіцяв, що буде створено принаймні стільки робочих місць, скільки буде знищено через вірус.

Також для допомоги бізнесу планують виділити 50 мільярдів форинтів, спрямованих на підвищення ефективності та збереження робочих місць.

Натомість у Кабінеті міністрів України оцінюють, що через карантин без роботи станом на квітень місяць залишились 2 мільйони людей, водночас офіційно безробітних було близько 400 тисяч.

Станом на 21 травня в Україні офіційно було вже 502 тисячі безробітних – за даними Державної служби зайнятості. Це на 65% більше, ніж показник на цей день минулого року. За даними ДСЗ, щодня вона реєструє 4–5 тисяч людей.

На виплати допомоги по частковому безробіттю суб’єктам малого та середнього підприємництва урядом України було виділено близько 4,7 млрд грн. Підвищено з 650 до 1000 грн мінімальний розмір допомоги по безробіттю на період карантину та протягом 30 днів після його завершення.

Зареєстрованим у службі зайнятості безробітним допомога призначається тепер з першого дня набуття статусу. Навіть тим, хто був звільнений у період карантину за власним бажанням (до карантину звільненим за власним бажанням допомога виплачувалася з 91 дня набуття статусу).

Підприємці з числа суб’єктів малого та середнього бізнесу, які зупинили чи скоротили свою діяльність під час карантину, можуть отримати допомогу по частковому безробіттю для покриття витрат на зарплату робітникам, яким було скорочено робочий час.

Коментарі

1
123

У соседа в огороде всегда интереснее

В
Василь

За даними Державної служби зайнятості, 1 квітня 2020 року було зареєстровано 349 тис безробітних і 64 тис вакансій.

В
Василь

За час карантину роботу втратили від 1 до 1,3 млн українців, не рахуючи трудових мігрантів, які повернулися.

Читайте також