Корисні "кровосісі"

182
0

Гіпертонію, варикоз, астму й безпліддя можна вилікувати з допомогою гірудотерапії

«Пустити кров!» – мабуть, найпоширеніший рецепт, який без побоювань прописували лікарі від усіляких недуг аж до кінця XIX століття. Таким чином лікували все: від головного болю до сухот і депресії. Суспільство схильне впадати в крайнощі...

Сьогодні шальки терезів хитнулися в інший бік: у вік процвітання фармацевтичних корпорацій усі ми стали аж надто кровобоязкими. Знепритомніти, забачивши розбите коліно чи порізаний пальчик, може не те що розніжена панянка, а й чимало сучасних представників сильної статі. Тож ми ліпше вип’ємо добру пригоршню «чудо­дійних» пігулок і порошків, ніж дозволимо кільком дорогоцінним краплям крові покинути наш організм.

Тим часом на принципі кровопускання заснований такий вид лікування, як гірудотерапія. І хоча цьому методу зцілювання вже понад 2 200 років, застарілим його не назвеш, бо часто користуються ним і сьогодні. Що ж воно таке?

Завдяки світово­му кінематографу, тварини, що харчуються кров’ю, у більшості з нас асоціюються з вампірами, вурдалаками та ще чимось не надто дружелюбним. Звісно, кожному стане моторошно від думки, що з його тіла питиме кров десятиокий «монстр» із трьома щелепами, на кожній із яких по 80–90 зубів! Нехай навіть цим «монстром» виявиться така малесенька тваринка, як п’явка... Ще важче буває переконати людину, що процедура цього кровопиття не лише не завдасть шкоди організму, а й принесе багато користі! Хоч усе саме так і є.

Прокушуючи шкіру людини, медична п’явка одразу «запускає» механізми кількох лікувальних ефектів. Рефлекторний – полягає в тому, що тваринка присмоктується тільки в біологічно активних точках (місцях акупунктури), механічний (розвантажує локальний кровообіг) та біологічний – п’явка разом зі слиною випускає у кров понад 130 біологічно активних речовин, які підсилюють імунітет і покращують якість та циркуляцію крові. Завдяки поєднанню всіх цих механізмів дії медична п’явка загалом справляє понад 30 лікувальних ефектів на організм людини. І все це без жодної хімії. Гірудотерапія начисто відкидає традиційний принцип сучасної медицини – «одне лікую, інше – калічу».

Найспецифічніший компонент слини п’явки – гірудин, – речовина, яка уповільнює процес згортання крові. Саме через цей компонент, кров продовжує витікати з ранки ще протягом 6–14 годин після сеансу. Таким чином може витекти близько 12–15 мілілітрів крові (сама ж п’явочка за 40–60 хвилин сеансу випиває 5–8 мілілітрів). Через надмірну втрату перейматися не слід – організм віддає рівно стільки, скільки є «зайвого». До того ж замість старої крові швидко виробляється нова – більш здорова.

Сучасна гірудотерапія у спеціалізованих закладах передбачає знищення п’явок після сеансу. У випадку ж домашнього або приватного застосування, тваринок можна зберігати у звичайній банці з відстояною водою. Випитої крові гірудам зазвичай вистачає приблизно на півроку (!), після чого вони знову стають голод­ними, а отже, придатними для повторного використання. Ці дивовижні тваринки можуть жити 5–6 років, а з лікувальною метою використовуються тільки особини, які вже досягли 3-річного віку.

Загалом за допомогою гірудотерапії дають раду з близько півсотнею різноманітних хвороб і патологічних станів. Найбільш помічними п’явки традиційно є в лікуванні серцево-судинних захворювань (допомагають у боротьбі з атеросклерозом, гіпертонічною хворобою, варикозним розширенням вен, тромбофлебітом, гемороєм тощо), неврології (остеохондроз, радикуліти, головні болі й запаморочення, внутрічерепна гіпертензія, мігрень, неврити, неврози, невралгії, безсоння та ін.), ендокринології (цукоровий діабет, хвороби щитовидної залози, ожиріння), дерматології (псоріаз, нейродерміт, екзема, вугрі). Лікують за допомогою п’явок також і хронічний бронхіт, бронхіальну астму, отит, панкреатит, гастрит, ревматоїдний артрит та багато іншого. Окремо слід зазначити про застосування гірудотерапії у лікуванні урологічних та гінекологічних захворювань. Багато клінік окремо виділяють цей напрям зцілення, підкреслюючи надзвичайну ефективність цього методу. Широко застосовують п’явок також для лікування спайкових явищ та безпліддя у жінок.

Чому ж при такому широкому спектрі можливого (ефективного!) застосування й винятково позитивного впливу на людський організм, п’явок не рекламують на телебаченні як чудодійний засіб? Чому не по них посилають терапевти нас до аптеки, коли приходимо, скаржачись на якусь із названих уже хвороб, а по дорогущі розрекламовані пігулки)? Мабуть, тому, що в останніх є інструкція до використання (з дов­гим переліком побічних ефектів і застережень)...

Гірудолог Галина Літак, лікар вищої категорії з понад 20-річним стажем, пояснює, чому гірудотерапія не може змагатися в популярності з «чудодійними» пігулками чи сиропами. «По-перше, люди бояться. Бояться самих п’явок, крові, болю (навіть незначного), а, по-друге, – вони хочуть, щоб усе було просто і швидко, щоб їм пообіцяли миттєвий ефект, як у рекламі: випив солодку таблетку – і готово, здоровий! Я, як лікар, таких оманливих обіцянок давати не можу. Використання гірудотерапії (як і будь-якого серйозного лікування, а не шарлатанства) потребує терплячості. Для того, щоб стійкий позитивний ефект став відчутним, слід пройти принаймні один курс процедур (залежно від проблеми), а це в середньому 10 сеансів, – каже Галина Юріївна, додаючи, що зазвичай гірудологи не роблять ставку на широку рекламу. – До нас звертаються переважно люди, які вже знайомі з гірудотерапією і на власному досвіді або ж прикладі знайомих чи родичів переконалися у її ефективності».

Сьогодні не проблема знайти літературу щодо гірудотерапії. Часто в ній вказуються обмеження до застосування цього методу у разі наявності в людини таких хвороб, як анемія, гіпотонія, геморагічні діатези. Водночас спеціалісти наголошують: якщо лікування призначає кваліфікований лікар, то протипоказань майже ніяких бути не може, окрім, звичайно, індивідуального несприйняття та гемофілії. У випадку ж, коли вдаються до самолікування, наслідки передбачити важко навіть при нескладному захворюванні. Галина Літак пояснює: «До прикладу, людина бачить, що в неї варикозне розширення вен на ногах. Перша, здавалося б, «логічна» реакція – ставити п’явки потрібно на ноги. Як наслідок – матимемо сильні кровотечі й рани, які довго не загоюються. І тільки лікар-спеціаліст знає, що правильне лікування полягає в дотриманні певних послідовних етапів. Спершу «чистити» весь організм, шукати приховану проблему, боротися з нею, а вже тільки тоді – зовнішні прояви хвороби».

Вагомий аргумент на користь звернення до спеціалістів, чи не так? Проте є випадки, коли людина може ставити п’явки й самостійно. Наприклад, якщо вона вже неодноразово проходила такі процедури під наглядом лікаря-гірудолога і попередньо проконсультувалася з ним. «Найпопулярніше» місце для профілактично-оздоровчого накладання п’явок – зона куприка на спині й за вухами на голові. Таким чином очищуються два головні кровотоки. До речі, Галина Юріївна розкриває іще один чудодійний ефект п’явок – косметичний: «У давнину, коли жінки й дівчата збиралися йти на бал, то напередодні обов’язково ставили собі дві тваринки – по одній за кожне вушко. Така процедура добре підтягувала шкіру обличчя, робила менш помітними зморшки, знімала набряки й надавала приємного рум’янцю щічкам», – ділиться секретами краси лікар. (Сучасним красуням на замітку!). Так само п’явки сприяють нормалізації ваги тіла й зменшенню «апельсинової шкірки», що насправді є такою собі «побічною дією» від загального оздоровлення організму й поліпшення обмінних процесів. 
Сеанси гірудотерапії на Закарпатті проводять у медичних центрах і санаторіях. Також лікар-гірудолог є в ужгородській міській поліклініці. В самому обласному центрі п’явки, окрім відповідних клінік, можна придбати лише в одному місці – аптеці № 2, де їх продають уже близько 6 років (раніше, літ 10–20 тому, п’явки можна було знайти в аптеці № 1).

Працівники другої аптеки розповіли, що мають постійних клієнтів, які вже протягом багатьох років купують п’явок для лікування. І, всупереч очікуванням автора, це не тільки представники старшого покоління. «Зазвичай беруть 4–6 тваринок для одноразового сеансу або ж, якщо людина має проходити курс лікування, – то одразу 50–100 особин», – кажуть аптекарі (вартість однієї п’явки коливається у межах 10 гривень). На жаль, найстарша ап­тека міста віднедавна перебуває на межі закриття. Тож, якщо вона закриється, доведеться по чудодійних тваринок їздити аж до Львова, де їх вирощують на спеціалізованих фермах.

P. S. На сьогодні відомо понад 600–700 видів п’явок, але тільки два з них – медична та аптечна – можуть використовуватися з лікувальною метою.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також