Кожний п'ятий – ром: Сусідня Угорщина виділяє 160 000 євро для культурного розвитку найбільшого етносу

56
9

Угорський уряд вирішив надати 50 мільйонів форинтів (EUR 160 000) для фінансування ромських культурних проектів. Про це заявив Карой Цібере, державний секретар з питань соціального забезпечення у Міжнародний день ромів, що відзначається 8 квітня.

За словами Цібере, уряд Угорщини планує підтримувати всі ініціативи на шляху до розуміння культури ромського населення. Кошти надаються для участі угорських ромів у виставках, для організації літературних та музичних вечорів, фестивалів, танцювальних вистав і презентацій фільмів.

Згідно з переписом 2011 року, офіційно роми становлять 3,16% населення Угорщини - 315 583 особи. Це найчисленніша меншина в країні, за іншими оцінками чисельність циган в країні складає від 6 до 10 відсотків від усього населення – до 2 млн чоловік. Адже під час останнього перепису майже 1,5 млн опитуванних не забажало відповісти про свою етнічну приналежність.

Найбільше їх проживає у східних областях, що межують із Україною (Закарпаттям) та Словачинною.

Сьогодні кожна п'ята або шоста новонароджена дитина в Угорщині належить до ромського етносу. Виходячи з нинішніх демографічних тенденцій частка ромського населення в країні може збільшитися вдвічі до 2050 року.

В Україні офіційно ромів зареєстровано близько 50.000, з них найбільше на Закарпатті - 14 000 чоловік. Такі дані перепису населення 2001 року.

Однак за неофіційними оцінками кількість ромів на Закарпатті може сягати 40-50 тис. (до 4 відсотків населення). Основним місцем проживання закарпатських циган є рівнинні райони області (Берегівський, Мукачівський, Ужгородський та Виноградівський). Рідною мовою більшості циган Закарпаття є угорська, її назвали рідною майже 2/3 ромів області.

На фото – соціальний експеримент у найбільшому поселенні угорських ромів у містечку Тісавашварі, поблизу Ніредьгази. Діячі з різних політичних партій намагаються залучити місцевих ромів до прибирання навколишнього середовища, де вони мешкають.

Коментарі

ТТ
так так

всі вони цигани - безглузді, не те що ми файні i культурні аборигени, так туй-ки вам і відео но пак никайте це ж, що треба було і доказати. https://www.youtube.com/watch?v=e0wkokaybWA

5
55

не роми,а циганота...роми...васі й петі

І
Іван

Не роми, а цигани. Для чого їм гроші? Вони дримбаються так шо у каждої до 30 років уже по 10 дітей. А потім оформлюють державні виплати.

О
Олена

Цей "етнос" є загрозою національній безбеці України. Шанвні панове, невже ми такі тупі, щр не розуміємо очевидних речей?

M
mjhg

Ха! Циганiв даже Гiтлер не мiг навчити порядку! Бесполезное занятiе, шо ви робите iдiоти???

Г
глядач

та кіть так хочуть жити по європейськи, чому сміття не прибрали7 най гості, які дають гроші видять, що кілько не давай ромам, їм усе буде мало, а нехарь прибрати нема кому.

І
Іван

Най ліпше собі візьмуть і гроші і "етнос"

ДI
до I am

"Адже під час останнього перепису майже 1,5 млн опитуванних не забажало відповісти про свою етнічну приналежність." - думають, що це теж цигане.

IA
I am

В Угорщини від 6 до 10 відсотків від усього населення - це 0,6-1 млн чоловік, а не 2 млн.

Читайте також